Greaţa şi vărsăturile sunt frecvente la pacienţii oncologici. Ele pot apărea atât din cauza bolii, cât şi din cauza tratamentului.
Chimioterapia, radioterapia și medicaţia dumneavoastră pentru alte probleme de sănătate, deshidratarea sau durerea, pot contribui la apariţia senzaţiei de greaţă. De aceea este important să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a înțelege cauza acestor probleme şi pentru a vedea dacă situaţia se poate ameliora.
Este important de menționat că nu orice pacient cu cancer va suferi de greaţă şi vărsături!
Anumite localizări ale bolii (mai adesea creier, abdomen) şi anumite tratamente sunt mai frecvent asociate cu aceste probleme.
Anxietatea poate fi un factor care să declanşeze sau să accentueze greaţa. Cel mai frecvent, greaţa asociată anxietăţii se numeşte greaţă anticipatorie, pentru că ea apare înainte ca pacientul să mănânce sau să primească tratamentul. Acest tip de simptom apare adesea când pacientul se gândeşte la faptul că s-ar putea să îi fie rău. Pentru acest tip de problemă, este utilă discuţia cu psihologul şi/sau medicaţia anxiolitică.
Combaterea greţurilor şi a vărsăturilor este importantă pentru că, pe lângă faptul că scad calitatea vieţii, ele contribuie şi la scăderea greutăţii. Acest lucru poate interfera cu abilitatea pacientului de a avea grijă de sine însuşi şi poate duce şi la modificări în planul de tratament.
Soluţii din punct de vedere alimentar pentru greaţa provocată de chimioterapie:
- Mâncaţi porţii mai mici;
- Având în vedere că greaţa duce la scăderea cantităţii de mâncare, alegeţi porţii mici din alimente dense caloric şi uşor de tolerat (budincă, şerbet, iaurt grecesc, milkshakes, îngheţată etc);
- Grăsimile au un aport caloric mare şi sunt utile atunci când nu putem mânca mult. Unele grăsimi, cum ar fi untura, tind să accentueze greaţa. Însă altele, de tipul seminţelor sau alunelor sunt mai uşor de tolerat. Nu excludeţi grăsimile din start, ci încercaţi şi vedeţi pe care le puteţi tolera;
- Mâncărurile şi băuturile reci au un miros mai puţin pronunţat şi produc mai rar greaţă;
- Dacă puteţi, staţi departe de bucătărie în timpul preparării meselor;
- Alegeţi mâncăruri uscate şi lăsaţi să treacă o perioadă până să beţi apă sau alte lichide;
- Băuturile uşor acidulate pot fi mai uşor tolerate şi pot reduce greaţa;
- Pentru unele persoane, băuturile sau dulciurile care conţin ghimbir reduc senzaţia de greaţă;
- Sucurile de fructe, reci, neîndulcite, pot ajuta în caz de greaţă;
- Bomboanele mentolate supte de-a lungul zilei pot ameliora senzaţia de greaţă;
- Mâncaţi într-o atmosferă relaxată, cu haine largi şi nu vă întindeţi pe pat imediat după-masă;
- Mâncăruri ce trebuie evitate: mâncăruri cu miros puternic, mâncăruri iuţi, prăjeli, mâncărurile foarte dulci, alcoolul;
- Evitaţi să mâncaţi mâncărurile favorite în zilele după tratamentul oncologic, când ştiţi că greaţa este foarte accentuată, pentru a nu le asocia cu ideea de greaţă şi vărsătură mai târziu;
- Unii pacienţi simt greaţa mai accentuat atunci când sunt cu stomacul gol. Dacă ăsta e şi cazul dvs., țineți mici snacksuri la îndemână.
Recomandări alimentare în caz de vărsături în urma chimioterapiei:
- Nu mâncaţi nimic până când vărsăturile nu se opresc;
- După ce vărsăturile au încetat, încercaţi să beţi câteva guri de lichide clare (ex: apa);
- Dacă toleraţi lichide clare, puteţi încerca mâncăruri lichide şi să continuaţi să vă testaţi toleranţa;
- Dacă vă simțiți rău după tratament, evitaţi să mâncaţi 1-2 ore înainte şi după tratament;
- Odihna după masă v-ar putea face să vă simţiţi mai bine.
Sursă: https://irinamateies.ro/greata-si-varsaturile/
Dr. Irina Mateieș
Medic Primar Medicină de Familie și Nutriționist/Dietetician
Amethyst Cluj