Caută
Close this search box.

Iertarea sau cum putem vindeca cicatricele afective

Nu îți umple mintea cu resentimente, pentru că nu vei mai avea loc pentru gânduri minunate

F. Dostoevski

Mulți înțelepți ne-au spus să iertăm pentru a fi mai buni. Rareori am fost sfătuiți să iertăm pentru a fi mai fericiți.

Există multe avantaje în iertare, în special în ceea ce privește sănătatea fizică. Stiința a demonstrat pe larg faptul că persoana care dezvoltă abilitatea de a ierta, trăiește mai mult, se îmbolnăvește mai puțin și reușește să gestioneze mai eficient conflictele. Cei care iartă au o calitate mai bună a vieții și relații mai conștiente și mai fericite. În plus, iertarea dezvoltă abilități sociale importante, cum ar fi empatia, abilitatea de a schimba perspectiva și de a transforma problemele în resurse.

În ceea ce privește bunăstarea fizică, vina, furia și ostilitatea asociate cu lipsa de iertare sunt comparate cu componenta toxică a personalității de tip A (Friedmanet al., 1986). Ostilitatea, vina și furia au fost relaționate cu o sănătate generală mai slabă (Affleck, Tennen, Croog, & Levine, 1987; Tennen & Affleck, 1990), incidența problemelor cardiace și rate mai mari ale mortalității (Miller, Smith, Turner, Guijarro, & Hallet, 1996). Cercetarea în acest domeniu este în creștere rapidă, astfel că există dovezi tot mai mari asupra faptului că furia, vina, ostilitatea și răzbunarea asociate cu lipsa de iertare sunt dăunătoare pentru sănătate și că indivizii care iartă tind să se bucure de o mai bună sănătate și de o satisfacție mai mare a vieții (Macaskill, 2002, 2004).

Studiile arată că incapacitatea sau respingerea de a ierta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale și a bunăstării, contribuind adesea la condiții cum ar fi depresia și anxietatea. Beneficiile personale ale iertării s-au dovedit a fi excelente: acestea pot include fericirea crescută, sănătatea mai bună și relațiile mai puternice.

În profunzimea conștiinței sale, fiecare om de bună credință, indiferent de religie, știe că întotdeauna este nevoie de iertare, pentru a atinge din nou pacea interioară. Astfel, iertarea nu este un gest de slăbiciune și nu trebuie confundată cu timiditatea sau slăbiciunea morală. Daca ești prea mândru de iertarea ta sau iți amintești prea mult de ea, ai impresia că cealaltă persoană îți datorează ceva pentru că ai iertat. Prin iertarea terapeutică anulăm datoria celeilalte persoane, nu pentru că am hotărât să fim generoși sau să-i facem o favoare, ci pentru că suntem superiori moral.

O atitudine fundamentală pentru a începe o călătorie de iertare este sentimentul recunoștinței – bucurie și satisfacție interioară, care ajută în situații dificile și la menținerea sănătății din punct de vedere psihologic și mental. Există, de fapt, o legătură clară între acest tip de atitudine și satisfacția vieții: cu cât oamenii sunt mai recunoscători, cu atât crește sentimentul de satisfacție în viața lor. Din acest motiv, abordarea vieții cu recunoștință, poate deveni un antidot eficient față de ruminarea interioară în cazul depresiei: recunoștința prezintă de fapt o tendință și o creștere invers proporțională cu atitudinile tipice resentimentelor, invidiei, autoînvinovățirii și dorinței de răzbunare.

De asemenea, poți sesiza beneficiile iertării și pe chipul fizic, în strălucirea ochilor, vei arăta efectiv mai tânăr, este că este un “lifting facial afectiv”. Vei avea mai multă vitalitate și te vei simți mai deschis în fața vieții. Privește în jur, cine arată cel mai tânăr dintre cunoscuții tăi de peste 40 de ani? Cel plin de resentimente? Morocănoși? Pesimistul? Cei care sunt “supărați pe viață”? Sau cei veseli, optimiști și buni din fire?

Relaxarea amortizează loviturile afective, concept susținut de experiențele care au arătat că este absolut imposibil să simți frica, mania, neliniștea sau alte emoții negative atâta vreme cât mușchii trupului sunt perfect relaxați. În acest sens, vă recomandăm următorul exercițiu:

Tehnica piscinei – de eliminare a emoțiilor negative

Pasul 1 – Închide ochii și respiră adânc de 3 ori. Dacă nu reușești să te liniștești, ascultă muzică relaxantă, fă o plimbare, ori meditează. Este foarte important să te liniștești înainte de a face exercițiul!

Pasul 2 – Conștientizează și simte emoția/sentimentul negativ.

Pasul 3 – Găsește locul / zona din corpul fizic unde simți emoția/sentimentul negativ.

Pasul 4 – Determină forma geometrică aproximativă a emoției/sentimentului (ex.: rotundă, ovală, dreptunghiulară, triunghiulară).

Pasul 5 – Imaginează-ți că forma geometrică a emoției descrie o piscină de aceeași formă, iar apa din piscină reprezintă emoția/sentimentul negativ.

Pasul 6 – Îți imaginezi că ești îmbrăcat în costum de baie și te afli pe marginea piscinei

Pasul 7 – Intri în apă (poți să sari în piscină ori cobori pe scară).

Pasul 8 – Fiind în contact direct și total cu apa/emoția negativă, începi să o simți plenar (simțind emoția la maxim de fapt începi să o elimini, să o „consumi”; după câteva momente vei observa că intensitatea emoției/sentimentului va începe să scadă; continuă să simți până când emoția negativă se oprește/dispare, moment însoțit de sentimentul de „dizolvare” a emoției negative și de eliberare/ușor).

Pasul 9 – Preț de 1-5 minute concentrează-te pe emoția de eliberare/ușor.

Pasul 10 – Ușor, revii cu atenția în prezent și îți deschizi ochii.

Iertarea prin rugăciunea sufletului

BUDISM: RUGĂCIUNE PENTRU IERTAREA GREȘELILOR

Dacă am rănit pe cineva, în orice mod, fie conștient, fie inconștient din cauza nesiguranțelor mele, îi cer iertarea. Dacă m-a rănit cineva, în orice mod, fie conștient, fie inconștient din cauza propriilor nesiguranțe, îl iert. Și dacă există vreo situație pe care nu sunt încă pregătit/ă să o iert, mă iert pentru aceasta. Pentru toate modurile în care îmi fac rău negându-mă, indoindu-mă de mine, minimalizandu-mă, autojudecandu-mă sau nefiind blând/ă cu mine datorită nesiguranțelor mele, Mă iert.

ȘINTOISM: RUGĂCIUNE PENTRU PACE

Desi eu cred că oamenii care trăiesc de cealaltă parte a oceanului care ne înconjoară, ne sunt toți frați și surori, de ce există permanent tulburări în acestă lume? De ce vânturile și valurile se ridică pe oceanul care ne înconjoară? Îmi doresc doar, în mod sincer, ca vântul să alunge în curând toți norii care se îngrămădesc deasupra crestelor munților.

Psihoterapeut Adina Dan (Moraru)
Amethyst Otopeni

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba