Somnul de calitate este extrem de important pentru o sănătate fizică și mentală optimă. În timp ce dormim, creierul și corpul îndeplinesc o serie de sarcini recuperatorii importante care ne ajută să rămânem într-o stare de sănătate bună și să funcționăm cât mai bine, ceea ce este deosebit de important în timpul tratamentului pentru cancer.
Somnul are două faze principale care se repetă în timpul perioadei de somn, ambele fiind necesare pentru a obține un somn de calitate:
- somnul REM – este numit și starea de somn cu vise, faza în care activitatea creierului este destul de intensă și sunt prezente în jur de 5-6 cicluri de somn REM într-o noapte;
- somnul non-REM este numit faza de somn profund și are 4 etape, de la somn ușor la somnul profund (activitatea creierului este mult mai redusă, corpul răspunde foarte greu la stimuli, musculatura nu mai este activă, iar globii oculari nu se mișca în această etapă).
Fazele somnului se repetă în timpul nopții într-un ciclu de fază non-REM urmată de o fază REM. Fiecare ciclu durează aproximativ 90 de minute și se repetă de 4 până la 6 ori pe parcursul a 7 până la 8 ore de somn.
Tulburările de somn afectează tiparele normale de somn, iar dacă somnul este întrerupt sau nu durează suficient, fazele somnului nu sunt finalizate, creierul neputând termina toate ciclurile de refacere care ajută la recuperarea corpului și a minții.
Există cinci tipuri majore de tulburări ale somnului care afectează somnul normal:
- Insomnia: incapacitatea de a adormi și de a rămâne adormit;
- Apneea în somn: o tulburare de respirație în care respirația se oprește timp de 10 secunde sau mai mult în timpul somnului;
- Hipersomnia: incapacitatea de a sta treaz în timpul zilei;
- Tulburările de ritm circadian: problemele ciclului somn-veghe;
- Parasomnia: a acționa atipic în timpul somnului (mersul, vorbitul , mâncatul etc. în timpul somnului).
TULBURĂRILE DE SOMN LA PACIENȚII CU CANCER
Tulburările de somn sunt mai frecvente la pacienții cu cancer decât la restul populației, mai mult de jumătate din pacienții cu cancer având probleme legate de somn. Tulburările de somn constă într-o latență întârziată a somnului, episoade de trezire după debutul somnului, calitate și eficiență redusă a somnului. Tulburările de somn care afectează predominant pacienții cu cancer sunt insomnia și un ciclu dereglat de somn-veghe. Acestea constituie un impediment pentru un somn de calitate, și implicit o funcționare ulterioară deficitară a organismului. Atât stresul, anxietatea și depresia, care sunt reacții comune în momentul aflării diagnosticului de cancer, cât și alte probleme de sănătate care nu sunt legate de cancer pot provoca o tulburare majoră de somn.
Un somn corespunzător poate îmbunătăți energia și poate ajuta pacienții să facă față mai bine efectelor secundare ale cancerului și ale tratamentului. Problemele de somn care persistă pentru o perioadă lungă de timp pot crește riscul de anxietate sau depresie și pot genera în timp o deteriorare globală a organismului.
DESPRE INSOMNIE
Insomnia reprezintă cantitatea și calitatea nesatisfăcătoare a somnului, însoțită de acuze privind dificultatea inițierii și menținerii somnului, ea poate agrava alte afecțiuni și simptome legate de cancer, cum ar fi durerea, oboseala, depresia și anxietatea, sau poate provoca multiple alte afecțiuni. Insomnia creeaza dificultăți în a face față cancerului, de aceea este foarte important ca pacienții să comunice atât psihologului, cât și medicului curant, dacă se confruntă cu această problemă.
Există multiple cauze pentru care un pacient cu cancer poate avea probleme cu somnul:
- tumorile pot cauza probleme de somn;
- mediul spitalicesc poate îngreuna somnul;
- stresul aflării diagnosticului de cancer cauzează adesea probleme de somn;
- modificările fizice cauzate de cancer sau intervenția chirurgicală;
- efectele secundare ale medicamentelor sau ale altor tratamente;
- alte probleme de sănătate care nu sunt legate de cancer.
În ceea ce privește tumorile, acestea pot cauza probleme de somn prin presiunea tumorii asupra zonelor apropiate din corp care pot genera: probleme gastro-intestinale (greață, constipație, diaree, incapacitatea de a controla intestinele), probleme ale vezicii urinare (iritare, incapacitatea de a controla fluxul de urină), durere, febră, tusă, probleme de respirație, oboseală etc. și multe alte simptome neplăcute care împiedică somnul.
Tratamentele și medicamentele comune pentru cancer pot afecta tiparele normale de somn, ele pot genera stări de oboseală, somnolenţă, conducând la somn în timpul zilei şi insomnii noaptea. Uneori problemele de somn pot apărea din cauza unor medicamente prescrise pentru a combate efectele secundare ale chimioterapiei, iar utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente poate provoca insomnie. Alte efecte secundare ale medicamentelor și tratamentelor care pot afecta ciclul somn-veghe includ: anxietatea, transpirațiile nocturne, probleme gastrointestinale (greața, constipația, diareea și incapacitatea de a controla intestinele) și probleme ale vezicii urinare (iritația sau incapacitatea de a controla urina). Este important să spuneți medicului curant despre toate medicamentele pe care le luați, chiar și medicamentele fără prescripție medicală cum ar fi plantele medicinale și suplimentele, pentru a se putea lua o decizie corespunzătoare în privința tratamentului canceros cât și pentru a se asigura pe cât posibil securizarea somnului.
Tratarea insomniei la pacienții cu cancer constă într-o combinație de terapie farmacologică și nonfarmacologică care poate avea un impact pozitiv nu numai asupra insomniei în sine, ci și asupra simptomelor asociate, inclusiv asupra durerii, oboselii și suferinței psihice. Este foarte importantă elucidarea cauzei care determină insomnia; astfel dacă ea este cauzată de efecte adverse ale terapiei cancerului, trebuie acționat în direcția aceasta, însa dacă insomnia este cauzată de stres/distres, anxietate, depresie, cu alte cuvinte de factori psihologici, atunci consilierea psihologică și psihoterapiile sunt cele mai indicate.
În acest scop cele mai utilizate fiind:
- terapia cognitiv-comportamentală (TCC) care ajută la reducerea anxietății legate de a dormi suficient, pacienții sunt ghidați cum să schimbe gândurile și convingerile negative despre somn în gânduri și imagini pozitive pentru a adormi mai ușor, prin identificarea și restructurarea gândurilor negative și înlocuirea acestora cu gânduri realiste.
- diverse tehnici de relaxare : relaxarea musculară – care constă în relaxarea tuturor grupelor musculare și ameliorarea tensiunii pentru a reduce insomnia; iar respirația abdominală și imageria ghidată sunt foarte utile pentru inducerea unei relaxări profunde necesare somnului.
- refocalizarea cognitivă – implică înlocuirea gândurilor care provoacă probleme de somn prin distragerea minții.
- relaxarea oculară – constă în mișcarea ochilor în diferite direcții, menținând fiecare poziție câte 7 secunde, timp în care persoana se concentrează pe o altă senzație timp de 40 de secunde.
- meditația si rugăciunea s-au dovedit de asemenea a fi foarte utile în procesul creării unui mediu propice somnului.
Foarte eficientă este psiho-educația somnului, în care pacientul este îndrumat să-și analizeze și reseteze rutina somnului. Obiceiurile bune de somn și o rutină clară de somn pot ajuta la adormire și la menținerea somnului. Aceasta poate include:
- exercitarea activităților plăcute înainte de somn – cititul, desenatul, o baie caldă, masajul, un jurnal etc.;
- reducerea sau renunțarea la factorii excitanți: cafea, alcool, țigari, băuturi energizante, calculator/telefon etc.;
- un spațiu destinat exclusiv odihnei – un dormitor confortabil cu puțină luminozitate, temperatură potrivită, fără surse de distragere;
- reducerea porțiilor de mâncare la masa de seară, cât și un spațiu de minim 2 ore între cină și somn;
- aceeași oră de culcare și trezire în fiecare zi;
- mișcarea zilnică în aer liber minim 30 min/zi, însă evitarea activității fizice intense înainte de culcare;
- reducerea orelor de somn în timpul zilei, deoarece somnul prelungit ziua poate cauza dereglarea ciclului somn-veghe; apelarea la somn în timpul zilei doar când corpul dă semne de oboseală extremă.
Unele tulburări de somn sunt cauzate de afecțiuni care trebuie tratate cu medicamente, cum ar fi durerea, anxietatea, depresia sau diverse alte tulburări. Medicația va depinde de specificul problemei de somn, cât și de alte medicamente pe care pacientul le folosește.
Preocupările legate de cancer sunt un impediment semnificativ împotriva somnului, mulți oameni se îngrijorează că boala lor se va agrava sau va reveni; preocupările financiare și cotidiene sunt de asemenea foarte frecvente. De aceea recomandat este sa spuneți psihologului clinicii dacă stresul și grijile vă împiedică să adormiți și să mențineți somnul pe tot parcursul nopții, acesta fiind în măsură să vă ajute, apelând la metode și tehnici corespunzătoare pentru ca dumneavoastră să recăpătați o stare de echilibru interioară necesară unui somn calitativ.
Ameliorarea simptomelor insomniei cât și a cauzelor acesteia este o parte importantă a îngrijirii dumneavoastră și vă este oferită împreună cu tratamentul pentru cancer. Discutați cu personalul clinicii despre orice problemă pe care o întâmpinați, inclusiv orice simptome noi sau schimbări ale simptomelor, astfel încât să putem preîntâmpina și rezolva medical problemele cu care vă confruntați în acestă perioadă, într-un mod cât mai optim cu putință.
Olivera Stanciu
Psiholog clinician/psiho-oncolog