Caută
Close this search box.

Limfedemul brațului la pacientele cu cancer mamar

Recuperarea oncologică este una dintre cele mai mari provocări, grație unicității fiecărui individ din punct de vedere genetic, dar și a particularității cazului, stadiul inițial al bolii, tipurile de tratament urmate de către pacientă, răspunsul organismului la tratament, dar și complicațiile existente pe parcursul tratamentului.

Ratele de supraviețuire pentru femeile diagnosticate cu cancer la sân sunt de 85% la 5 ani, respectiv 70% la 10 ani. Totuși, lupta nu se oprește aici. După ce au trecut peste tratamentul sistemic cu chimioterapie, intervenția chirurgicală (mastectomie sau chirurgie conservatoare a sânului cu limfadenectomie) și ulterior ședințele de radioterapie, pacientele trebuie să înceapă recuperarea fizică, emoțională și reintegrarea socială. Acestea se pot confrunta inclusiv cu apariția efectelor secundare tardive. Unul dintre efectele secundare tardive importante este și limfedemul.

Dacă limfedemul apare la pacientele tratate de cancer de sân, acumularea de lichid va apărea la palmă/degete și brațul/antebrațul de pe partea tratată, însă uneori poate afecta și sânii, axila, pieptul, trunchiul și/sau spatele, dar cel mai frecvent limfedemul apare la nivelul brațului, pe partea cu sânul afectat.

Limfedemul se dezvoltă gradual. La început, se pot percepe senzații neobișnuite, o senzație de gâdilat sau de amorțeală, care apar și dispar înainte de orice semn vizibil de inflamație. Alte semne care pot indica un început de acumulare de lichid, includ: mâncărimi, senzația de membru “plin” sau “greu”, senzație de membru “pufos” sau inflamat, dar și scăderea flexibilității sau senzația de mână/braț care “strânge/ține”, slăbiciune în mână, rigiditate a încheieturii mâinii sau a falangelor.

Conform Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, aproximativ 40% dintre femeile care au supraviețuit cancerului de sân pot dezvolta, de-a lungul vieții, limfedemul brațului.

Limfedemul brațului este o afecțiune caracterizată prin umflarea progresivă a brațului aferent sânului extirpat, ca urmare a tratamentului pentru cancerul de sân, în special dacă pacienta a suferit o mastectomie ce presupune scoaterea unui număr mare de ganglioni limfatici, și ulterior a efectuat radioterapie la nivelul ariilor ganglionare axilare. Ganglionii limfatici joacă rolul unor conducte prin care limfa circulă în organism. De aceea, odată cu scoaterea lor, limfa va întâmpina o problemă în circulația sa, blocându-se într-un anumit punct. Astfel, circulația și drenajul limfatic va fi conturbat și, totodată, se asociază și fibroza care apare în timp, cauzată de intervenția chirurgicală și radioterapie. Acesta este momentul când, de obicei, brațul se umflă și apare limfedemul, afectând astfel semnificativ calitatea vieții pacientei.

Este imposibil de determinat în ce cazuri de cancer la sân și în ce moment din timpul tratamentului poate apărea limfedemul, însă, de cele mai multe ori, acesta apare tardiv după luni sau ani de la finalizarea tratamentului.

Care sunt primele semne de apariție a limfedemului?

Îmbrăcămintea și bijuteriile devin inconfortabile de purtat, în cazul limfedemului instalat în mână. De asemenea, se observă senzație de durere, rigiditate, presiune, înțepături, furnicături, eritem (roșeață), însoțită de prurit (mâncărime), funcție limitată a membrului (mâinile și picioarele sunt mișcate mai greu), apar modificări la nivelul tegumentului (al pielii): acesta se îngroașă, apar leziuni spontane care predispun la infecții bacteriene.

Cui mă adresez dacă observ aceste modificări? Ce teste ar trebui să fac?

  • Chirurgie vasculară;
  • Limfoscintigrafie;
  • Ecografie Doppler;
  • RMN/CT;
  • Kinetoterapeut specializat în masaj și drenaj limfatic.

 

Există tratament decongestionant pentru limfedemul secundar ?

Da, există. Printre aceste tratamente se numără drenajul limfatic manual, bandajarea compresivă cu feșe elastice, ciorapi, mănuși compresive, terapie cu compresie pneumatică intermitentă, gimnastică medicală, Kinesio taping (lymph taping), reducere chirurgicală, operație bypass – se fac anastomoze limfovenoase, transplant de ganglioni limfatici, liposucție.

Limfedemul brațului se vindecă?

Limfedemul, indiferent că este primar sau secundar, este o boală cronică. Limfedemul secundar, din păcate, este un efect advers al tratamentelor oncologice care, odată apărut, nu se vindecă. Asta înseamnă că pacientele trebuie să învețe să îl țină sub control. Odată ce această boală s-a instalat, simptomatologia poate fi doar diminuată și controlată.

 

Ana Maria Sipos

Dr. Anamaria Șipoș

Medic Specialist Radioterapie

Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba