Caută
Close this search box.

Lupta împotriva cancerului testicular – o bătălie pe mai multe fronturi

Tumorile testiculare constituie o familie de cancere poate nu atât de frecvente, <1% din neoplaziile apărute la bărbați, dar pentru intervalul de vârstă 20-34 de ani sunt cea mai frecventă tumoră solidă. Mai mult decât atât, incidența în ultimele decade este într-o creștere constantă.

Dar astăzi nu aș vrea să vă ocup timpul cu statistici, cifre, procente… Așa că voi reformula paragraful de mai sus.

Pacienții cu tumori germinale testiculare sunt tineri. Diagnosticul vine la o vârstă la care preocupările ar trebui să fie educația, distracția, construirea unei familii, creșterea unui copil etc …. cu totul altele decât mersul la spital pentru tratament oncologic. Acest diagnostic schimbă prioritățile !!!

Din fericire, în cele mai multe cazuri vorbim la pacienții cu tumori germinale testiculare de tratament oncologic cu intenție curativă. Pentru a ajunge acolo e o muncă intensă a unei echipe nebănuit de complexe:

Pacientul – în jurul lui se concentrează toți cei din lista de mai jos.

Cum poate ajuta?

Prezentarea rapidă în vederea diagnosticul (orice nodul testicular suspect identificat la autopalpare trebuie investigat imediat).

  • Medicul urolog – el oferă cheia spre diagnostic și este de mare ajutor în tratament. Efectuează orhiectomia diagnostică și limfadenectomia retroperitoneală în caz de boală persistentă după chimioterapie
  • Echipa din laboratorul de embriologie – crioprezervarea spermei înaintea chimioterapiei este importantă. Tratamentele oncologice au potențial teratogen sau pot avea ca și consecință infertilitatea.
  • Medicul radiolog/imagistica medicală – prin investigatii – computer tomograf, PET-CT, RMN cerebral completează bilanțul înainte de tratament și sunt la baza programului de urmărire după tratament
  • Medicul de laborator – pe lângă analizele uzuale legate de monitorizarea tratamentului, ghidează monitorizarea markerilor tumorali – alfafetoproteine, free beta HCG, LDH
  • Medicul radioterapeut – poate ajuta la gestionarea maselor retroperitoneale post tratament sau pentru paliație, deși în ultima perioadă din ce în ce mai puțin frecvent
  • Medicul oncolog – integrează informațiile oferite de cei mai sus și dezvoltă împreună cu pacientul planul de tratament pentru aceste tumori foarte chimiosensibile. Adaptează profilul de toxicitate al tratamentului în funcție de factorii de risc identificați. Menține legătura cu echipa enumerată pentru a gestiona cazul/ toxicitatile apărute. Nu e loc de eroare, nici de amânări, nici de reduceri de doză.
  • Psihologul clinicial – esențial ! – fiecare pacient este unic! cu emoțiile , grijile, intensitatea trăirilor adaptate ( sau nu… ) vârstei tinere. La această vârstă multe reacții pot fi ascunse, depresii mascate sub indiferența… Fără sfatul psihologului fluența actului medical se poate pierde.
  • Nutriționistul – ajută la construirea unui stil de viață sănătos pe parcursul și după încheierea tratamentului.
  • Familia pacientului – îngrijește, susține,petrece mai mult timp cu pacientul decât o face echipa medicală.
  • Alti colegi medici- de-a lungul ultimilor ani am avut nevoie să aducem în echipă – medici de boli infecțioase ( în caz de aplazii sau boli infecțioase concomitente) , chirurgul vascular ( invazii vasculare) , nefrologi ( afectare funcție renala/ hidronefroze) , hematologi ( urmărire pe termen lung cu risc paritie boli hematologice secundare chimioterapiei). Ne-am adaptat în funcție de complexitatea cazurilor.

Care sunt rezultatele?

Mare parte ( > 90%) dintre acești pacienți SE VINDECĂ. În caz de recădere a bolii se luptă din nou tot cu intensitate, pentru că merită!… statistica ajută, sunt cazuri posibil curabile.

Rarele cazuri pierdute nu se uită. Te întorci mereu ca medic și te gândești ce ai fi putut face mai mult/ mai bine,

Și poate cel mai frumos… pacienții care iți vin la controlul de 4-5 ani proaspăt tătici cu copii sănătoși.

Atunci să vedeți ce zâmbește întreaga echipă !!!!

Dr. Manolescu Vlad
Medic Primar Oncologie Medicala Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba