Mâncărurile picante vă pot face să simțiți că vă ia gura foc și vă provoacă transpirații abundente. Cu toate acestea, conform unui nou studiu, se consideră că, de fapt, consumul regulat de alimente picante ar putea de asemenea scădea riscul unui deces provocat din cauza unor afecțiuni specifice.
În urma studiului observațional, publicat în „BMJ,” s-a descoperit că persoanele ce includ în regimul alimentar cotidian în mod regulat alimente picante, prezintă un risc scăzut al unui deces din cauza cancerului, afecțiunilor respiratorii sau bolii cardiace ischemice.
Mai multe studii au demonstrat în trecut beneficiile pentru sănătate ale unor condimente picante, ca de exemplu ardeiul iute, în timp ce alte studii au arătat cum anumiți agenți bioactivi, cum ar fi capsaicina, prezenți în condimente, pot avea efecte benefice în anumite afecțiuni, ca de exemplu în bolile cardiovasculare sau în obezitate.
În timp ce aceste studii sugerează că pot îndeplini un rol destul de important condimentele în sănătate, lipsesc dovezile referitoare la efectele consumului zilnic de alimente picante în bolile specifice și referitoare la toate cauzele de mortalitate din studiile de populație.
Pentru a investiga mai departe, o echipă de cercetători de la Academia Chinezească a Științelor Medicale a analizat datele obținute de la Biobanca China Kadoorie printr-un studiu de cohortă prospectiv efectuat asupra a mai mult de jumătate de milion de adulți ce locuiesc în regiuni geografice diferite ale Chinei.
Cercetătorii au ținut sub observație 487.375 de participanți la studiu, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, ce erau evaluați periodic pentru anumite afecțiuni. Când au fost înscriși în studiu între anii 2004-2008, fiecare dintre participanți a completat un chestionar referitor la sănătate și la consumul alimentelor picante, a cărnii roșii, legumelor și alcoolului.
În timpul perioadei de follow-up, 5% dintre pacienții ce au supraviețuit au fost supuși unui sondaj aleatoriu în 2008 pentru a evalua dacă rezultatele chestionarului standard reflectă cu acuratețe consumul alimentelor picante de-a lungul timpului. Autorii studiului raportează că aceste chestionare indică un consum regulat al mâncărurilor picante.
Un total de 20224 decese a fost înregistrat în timpul perioadei de follow-up, cu participanți ținuți sub observație pe o perioadă medie de 7,2 ani.
Consumul frecvent al mâncărurilor picante – legat de un risc scăzut de 14% al decesului în timpul perioadei de follow-up
Cercetătorii au observat că participanții la studiu ce au recunoscut faptul că au consumat alimente picante timp de 3-7 zile pe săptămână prezentau probabilitatea unui deces mai mică de 14% decât participanții ce consumau mâncăruri picante mai puțin de o dată pe săptămână. Subiecții ce consumau alimente picante o dată sau de două ori pe săptămână prezentau un risc de deces mai mic de 10% comparativ cu cei care le consumau mai puțin de o dată pe săptămână.
Consumul frecvent al mâncărurilor picante a fost asociat și cu un risc mai scăzut al deceselor cauzate de cancer, de boli cardiace ischemice sau de afecțiuni ale sistemului respirator. Acest risc redus este mai evident în cazul participantelor decât în cazul bărbaților incluși în studiu.
În ceea ce privește tipul de alimente picante folosite cel mai des în rândul participanților ce consumau regulat acest tip de mâncăruri în fiecare săptămână, cercetătorii au identificat consumul de ardei iute, proaspăt sau uscat. Participanții ce consumau în mod frecvent ardei iute proaspăt prezentau un risc mai redus al unui eventual deces din cauza cancerului, diabetului sau cardiopatiei ischemice.
„Un mecanism potențial se poate referi la bioaccesibilitatea și biodisponibilitatea nutrienților și ingredientelor bioactive ale mâncărurilor picante, dar sunt necesare studii adiționale pentru a verifica aceste ipoteze,” precizează autorii studiului.
Cercetătorii avertizează că, din cauza faptului că acest studiu este unul de tip observațional, nu pot fi trase concluzii în absența unui viitor studiu prospectiv pentru a putea pune în evidență generalizarea acestor descoperiri.
Într-un editorial adițional, Nita G. Forouhi, din cadrul departamentului de Epidemiologie al Universității Cambridge din UK, precizează că urmează o evaluare sistematică asupra potențialelor efecte benefice și efectelor adverse ale alimentelor picante.
„Este indicat consumul alimentelor picante? Este prea devreme să ne putem pronunța în această privință, dar interesul pentru această dezbatere și pentru o viitoare documentare este într-o continuă creștere,” concluzionează aceasta.
Medical News Today a publicat rezultatele unei studiu condus de către Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC), conform căruia numai 13,1% dintre adulții americani consumă suficiente fructe și numai 8,9% consumă suficiente legume.
Sursa : medicalnewstoday.com