În absența unor modele cât mai exacte pentru studiul metastazelor tumorale (răspândirea celulelor canceroase de la un organ la altul), cercetătorii au depus mari eforturi pentru a înțelege pe deplin progresia tumorilor, iar noile tehnologii, ce vizează principala cauză a morții, se lasă așteptate.
Oamenii de știință de la Houston Methodist au inventat un model ex vivo al cancerului pulmonar ce simulează evoluția tumorii. Rezultatele testării modelului sunt publicate în „Cronica chirurgiei toracice”.
„Modelul nostru captează cu adevărat metastazele tumorale”, precizează doctorul Min P. Kim, om de știință în cadrul Houston Methodist și chirurg în chirurgie toracică, principalul investigator. Modelul poate fi utilizat și pentru studiul progresiei altor tipuri de cancer, în afara celui pulmonar.
Modelul 4D este creat prin înlăturarea tuturor celulelor dintr-un plămân cu metastaze vertebrale, rămânând matricea care îl învelește și oferă un teren propice dezvoltării și creșterii celulelor. Matricea originală este modificată după îndepărtarea celulelor după care este plasată într-un bioreactor pentru a permite dezvoltarea celulelor tumorale umane.
Spre deosebire de alte modele, matricea 4D permite celulelor tumorale să formeze noduli tridimensionali ce cresc în timp. Doctorul Kim a făcut comparație cu o versiune anterioară modelului 3D ex vivo. A patra dimensiune a noului model permite schimbul de lichide între plămâni prin intermediul vaselor de sânge. Această dimensiune pune în evidență creșterea tumorii primare, formarea celulelor tumorale circulante (CTC) și formarea leziunilor metastatice. Aceste trei semne ale progresiei cancerului nu pot fi identificate în nici un model in vitro sau ex vivo. Spre deosebire de modelele in vivo ale metastazelor, ce adesea necesită luni de zile de așteptare, modelul 4D poate furniza informații referitoare la progresia metastazelor în decursul câtorva zile.
Doctorul Kim și colegii săi au cercetat, de asemenea, și expresia genică în celulele canceroase aflate în faze diferite ale progresiei tumorii. Au descoperit că semnătura genetică a celulelor tumorale circulante experimentale este asociată cu o rată scăzută de supraviețuire în cazul pacienților cu cancer pulmonar.
„Modelul permite izolarea semnăturii genetice unice a celulelor tumorale circulante în faza de metastaze, ceea ce poate furniza un indiciu pentru mecanismul progresiei tumorii”, conform declarațiilor doctorului Kim. În experimentele viitoare, cercetătorii se vor axa asupra semnăturii genetice unice a celulelor tumorale circulante pentru a înțelege mai bine mecanismul progresiei tumorii. Medicul afirmă că, pe baza acestui model, se pot dezvolta noi metode de terapie ce ar putea împiedica formarea metastazelor în cazul pacienților cu cancer pulmonar.
Sursa : sciencedaily.com