Neuropatia periferică reprezintă o tulburare funcțională a sistemul nervos periferic. Termenul de neuropatie periferică indusă de chimioterapie sugerează, ca și cauză a tulburărilor care afectează sistemul nervos periferic, administrarea de agenți chimioterapici și reprezintă una dintre reacțiile adverse ale acestora. În prezent, acest tip de neuropatie reprezintă în oncologie o problemă ce limitează de multe ori doza de agent antitumoral administrată și care, spre deosebire de efectele adverse hematogene, ce pot fi controlate prin administrarea de factori de creștere, nu are la îndemână posibilități terapeutice sau profilactice.
Debut și simptome
Manifestarea predominantă este de neuropatie senzitivă, cu simptome subiective sau obiective precum arsuri, furnicături, amorțeli și tulburări de coordonare. Acestea, precum și durerile neuropate, sunt cauze ce duc la reducerea calității vieții. Nu este clar dacă o neuropatie preexistentă (ereditară sau dobândită de exemplu prin diabet zaharat sau consum de alcool) poate accentua dezvoltarea neuropatiei toxice postchimioterapie. Neuropatia indusă de chimioterapie apare, de regulă, după mai multe cicluri de tratament, ceea ce sugerează faptul că este dependentă de doza cumulativă. În cele mai multe cazuri, simptomatologia se stabilizează după finalizarea tratamentului, excepție făcând administrarea derivaților de platină unde, pe de-o parte, la Oxaliplatin se manifestă o toxicitate acută, imediat după primele cicluri de chimioterapie, iar pe de altă parte, la Cisplatin, se observă fenomenul de “progresie” a neuropatiei și după terminarea tratamentului. De multe ori, simptomele pot persista luni sau ani de zile după terminarea tratamentului.
Este important de precizat faptul că nu toate tratamentele citostatice provoacă neuropatie toxică. Cele mai importante tipuri de agenți chimioterapeutici cu efect neurotoxic sunt grupați în 5 clase: derivați de platină, taxani, alcaloizii de vinca, Bortezomid-ul și Thalidomida.
Diagnostic și diagnostic diferențial
Polineuropatia indusă de chimioterapie are o simptomatologie oarecum tipică, cu tulburări de sensibilitate ce predomină față de componenta motorie. Se manifestă simetric, la nivelul extremităților, distal, mai ales la picioare, și sunt percepute ca tulburări de sensibilitate sau pierderea sensibilității (parestezii, amorțeli), tulburări ale mișcărilor fine, care se pot reflecta ca limitare a coordonării la mers (mers nesigur). De asemenea, pot să apară dureri ca manifestare a neuropatiei periferice, dar trebuie avută în vedere diferențierea de durerea cauzată de boala oncologică în sine sau secundară unor intervenții chirurgicale.
Profilaxie și terapie
Încercările terapeutice de prevenire a acestei complicații au rămas fără succes. Măsurile profilactice se referă la supravegherea clinică și observarea exactă a dozei cumulative limitative de chimioterapie. Simptomele clinice precum tulburări de sensibilitate, nesiguranță la mers, disestezia etc., ar trebui să fie recunoscute cât mai precoce, iar drept consecință, terapia oncologică va trebui, în acest caz, modificată. Tratamentul este simptomatic, în principal îndreptat împotriva durerii neuropate și poate fi inițiat la nevoie. De exemplu, în caz de toxicitate acută la Oxaliplatin (dureri, crampe musculare) se recomandă administrarea de calciu și magneziu în perfuzie i.v. În caz de sindrom dureros neuropatic, se poate încerca folosirea de: Carbamazepina, Gabapentin, Pregabalin, AINS, opioide, antidepresive triciclice, analgezice cu aplicare locală, toate aceste recomandări reprezentând terapii nespecifice sindromului dureros din neuropatia periferică indusă de chimioterapie. În plus, se pot asocia măsuri de recuperare medicală, mai ales în tulburările de sensibilitate și tulburările de coordonare.
Cu ajutorul a 5 întrebări se poate ridica suspiciunea de neuropatie indusă de chimioterapie:
- Ce simptome relatează pacientul?
Primele simptome relatate de pacient sunt tulburările de sensibilitate, amorțeli, slăbiciune musculară, crampe musculare sau dureri apărute predominant la nivelul picioarelor, respectiv degete sau vârful degetelor. Se pot extinde până la glezne sau încheietura mâinii și să aibă drept consecință tulburări de echilibru, mers nesigur, sensibilitate dureroasă.
- Ce tip de tratament primește pacientul?
Administrarea de derivați de platină, taxani, alcaloizi de vinca pot sugera drept cauză a simptomelor chimioterapia. Derivații de platină declanșează neuropatie senzorială, dureroasă, pe când taxanii și Vincristina provoacă neuropatie senzitivo-motorie. Și unele terapii țintite precum Sunitinib sau Sorafenib, dar și Bortezomib-ul și Thalidomida au efect neurotoxic.
- Ce doză s-a administrat?
În mod normal, simptomatologia apare la doza totală cumulativă a substanței utilizate, cel mai frecvent după ciclul 3 sau 4 de chimioterapie, cu creșterea în intensitate a acuzelor. Sensibiltatea pacienților la aceeași doză poate fi diferită, dar în cazuri rare neuropatia poate să apară după prima doză de chimioterapie administrată. Singura modalitate de tratament în acest caz este reducerea dozei sau întreruperea tratamentului.
- Când a fost administrată chimioterapia?
Până la 1 an după finalizarea tratamentului se poate considera chimioterapia drept cauza simptomatologiei neurologice.
- Care alte cauze ale neuropatiei trebuie luate în considerare?
Pentru un diagnostic diferențial corect trebuie luate în considerare și alte cauze posibile precum: consumul cronic de alcool, diabetul zaharat sau tulburări de metabolism din cadrul insuficienței renale, administrarea concomitentă a unor medicamente precum: Metronidazol, Amiodarona sau Difenilhidantoina sau prezența unor tulburări de absorbție ale vitaminei B12 sau acidului folic.
Dr. Dana Pleșca
Medic Specialist Oncologie Medicală
Amethyst Timișoara