Caută
Close this search box.

Proteinele responsabile cu stimularea lactației ajută la răspândirea cancerului de sân

Noul studiu publicat în PLOS ONE a găsit o legătură între o proteină esențială pentru producția de lapte și riscul de metastază crescută în cazul cancerului mamar. Proteina în cauză apare pentru a ajuta avansarea cancerului de sân, prin două căi separate.

ELF5 este o proteină responsabilă pentru comutarea organismului pe crearea de lapte în perioada post-partum.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer ce poate afecta femeile americane. În 2012, Centrul pentru Controlul Prevenirea Bolilor a raportat (CDC) că 224.147 de femei din America au fost diagnosticate cu cancer de sân, iar un număr de 41.150 de femei au murit ca urmare a manifestărilor asociate acestei boli.

Cifre ca acestea alimentează constant eforturile de cercetare a mecanismelor locale care pot duce la apariția cancerului de sân. Cum apare acesta și cum se răspândește sunt întrebări complicate la care medicii și cercetătorii se străduiesc în continuare să răspundă.

În timpul sarcinii, modificările hormonale determină glandele mamare să producă lapte. Procesele implicate sunt complexe și relativ necunoscut. Totuși, ELF5 pare să joace un rol important.

ELF5 determină anumite celule să se dezvolte ca și cum ar fi celule secretoare de lapte, ca răspuns alveolar la nivelul hormonilor specifici.

ELF5 și rolul său în cancerul de sân

Echipa de cercetători a observat modificarea ELF5 de la un rolul de susținere a vieții la cel cu potențial mortal. Ca răspuns la apariția unei tumori, aceasta recrutează celule ale sistemului imunitar pentru a înconjura zona și încurajează dezvoltarea de noi vase de sânge.

Aceste noi vase devin, de asemenea, „permeabile”, permițând celulelor canceroase să ajungă în sânge și apoi în plămâni. Odată ajunsă în plămâni, tumora se poate stabili și continua activitățile dăunătoare. Dr. Gallego-Ortega spune:
„Am arătat că ELF5 determină răspândirea cancerului de sân la plămâni într-un model de cancer de sân, și, astfel, anticipează apariția metastazelor precoce la pacienții cu cancer de sân. Poate că în timp, odată ce procesele complexe ale lactogenezei vor fi descoperite, tratamentele pe bază de ELF5 ar putea salva sau, cel puțin, prelungi vieți.”

Sursa: Medical News Today

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba