Întrebare: De ce durează radioterapia pentru cancerul meu de prostată, opt săptămâni? Puteți trata acest cancer pe o perioadă mai scurtă?
Răspuns: Radioterapia pentru cancerul de prostată a evoluat în ultimii 20-30 de ani la modul semnificativ. Din punct de vedere istoric, radioterapia definitivă pentru cancerul de prostată utiliza, în trecut, doze de radiații de până la 70 Gray (Gy).
Progresele recente în tehnica de radioterapie, inclusiv adoptarea pe scară largă a radioterapiei modulate cu intensitate și a radioterapiei ghidate imagistic, a făcut posibilă administrarea unor doze mai mari pe o perioadă mai scurtă, cu toxicitate minimă.
Studiile randomizate multiple au demonstrat că creșterea dozei de radiații în cazul cancerului de prostată are ca rezultat controlul local îmbunătățit al răspândirii acestuia (cancerul este limitat, mai degrabă decât are tendința de a se răspândi), iar dispariția totală a bolii devine recurentă.
Ca urmare, în prezent, terapia standard cu radiații pentru cancerul de prostată localizat constă în administrarea unei cantități de 76-80 Gy, pe o perioadă de timp de șapte până la opt săptămâni. În scopul de a minimiza toxicitatea potențială, dozele de radiații sunt limitate la 1.8-2 Gy pe zi.
Studiile radiobiologice de laborator au demonstrat cauza naturii unice a cancerului de prostată, concluzionând că acesta poate fi sensibile la doze mai mari de radiații și, în special, la o doză de radiație mai mare per fracție. În doze scurte, sau hipofracționate, radioterapia oferă doze mai mare de 2 Gy pe zi, cu evidentele avantaje potențiale ale costului redus de tratament, confortul sporit al pacientului și o îmbunătățire teoretică în raportul terapeutic pentru cancerul de prostată.
Mai mult, în prezent apar tot mai multe dovezi că terapia cu radiații hipofracționate poate determina rezultate de tratament similare la bărbații cu cancer de prostată localizat, din punct de vedere clinic. În continuare observarea pe termine lung a unei astfel de terapii este necesară pentru a obține confirmarea faptului că radiațiile hipofracționate pot fi livrate în condiții de siguranță și eficiență față de terapia fracționată convențională prin radiații.
– Eric M. Horwitz, MD, președinte al Departamentului de radioterapie oncologică la Fox Chase Cancer Center; și Talha Shaikh, MD, rezident al Departamentului de radioterapie oncologică la Fox Chase.
Sursa: Philly.com