Nutrienți
Grăsimile
Grăsimile saturate se găsesc în principal în surse animale, cum ar fi carnea din păsările de curte, în laptele integral sau cu conținut redus în grăsimi, în brânză și unt. Unele uleiuri vegetale, cum ar fi cel de nucă de cocos sau uleiul de palmier sunt saturate. Grăsimile saturate pot determina creșterea colesterolului și a riscului de boli de inimă. Mai puțin de 10% din calorii ar trebui să provină din grăsimi saturate.
Acizii grași se formează atunci când uleiurile vegetale sunt transformate în margarină. Surse de astfel de grăsimi sunt și snack-urile și produsele de patiserie, preparate cu ulei vegetal parțial hidrogenat. Grăsimile-trans se găsesc în mod natural în unele produse de origine animală, sau în produsele lactate. Acestea pot ridica nivelul colesterolului care nu face bine organismului și îl poate diminua pe cel care are un efect benefic. Este recomandat să se încerce eliminarea lui din dietă.
Carbohidrații
Carbohidrații sunt o sursă majoră de energie pentru organism. Carbohidrații asigură corpului combustibilul de care are nevoie pentru activitatea sa zilnică și pentru funcționarea adecvată a organelor. Cele mai bune surse de carbohidrați se găsesc în fructe și legume și în cerealele integrale care pe lângă mineralele necesare mai furnizează și vitamine, fibre și fitonutrienți pentru celulele corpului.
Cerealele integrale sau alimentele obţinute din acestea conţin toate componentele esenţiale şi mai ales, substanţele nutritive din seminţele întregi ale cerealelor. Cerealele integrale se găsesc sub forma cerealelor integrale și în pâine, făină şi biscuiţi. Unele cereale integrale, cum ar fi quinoa, orezul brun, sau orzul pot fi folosite ca garnituri sau ca parte a unui antreu. Atunci când alegeţi un produs preparat din cereale integrale, e important să recunoaşteţi cuvinte precum „cereale integrale”, „bob întreg”, „făină de grâu”, „făină de ovăz integrală”.
Fibra este partea din alimentele vegetale pe care organismul nu o poate digera. Există două tipuri de fibre. Fibre insolubile, care ajută la eliminarea rapidă a excesului de alimente din organism şi fibre solubile care ajută, împreună cu apa, ca scaunul să fie moale.
Alte surse de carbohidraţi precum pâinea, cartofii, orezul, spaghetele, pastele, cerealele, porumbul, mazărea, fasolea şi dulciurile pot furniza carbohidraţi, dar sunt sărace în vitamine, minerale, fitonutrienţi, etc.
Apa
Apa şi lichidele sunt vitale pentru sănătate. Toate celulele corpului au nevoie de apă pentru a funcţiona în cele mai bune condiții. Dacă nu se consumă suficiente lichide sau dacă se vor pierde lichidele din corp prin diaree si vărsături, corpul va deveni deshidratat. În acest caz, lipsa fluidelor şi mineralelor care ajută corpul să funcţioneze poate deveni periculoasă pentru echilibrul organismului. Într-adevăr, corpul reușește să colecteze apă şi din alimentele pe care le consumăm, însă pe lângă acestea o persoană ar trebui să bea opt pahare de apă (lichid) în fiecare zi pentru a fi siguri că lichidele vor ajunge la toate celulele care au nevoie de acestea. Şi bineînţeles, în caz de vărsături sau diaree, vor fi necesare lichide suplimentare.
Sursă: Cancer.org