Oamenii de știință de la Universitatea din Queensland, Australia, au descoperit că creveții-călugăriță posedă o capacitatea incredibil de utilă – creaturile marine au posibilitatea de a vedea o varietate de tipuri de cancer în interiorul corpului nostru. Recent aceștia au replicat această capacitate cu o cameră care ar putea fi în cele din urmă atașată unui smartphone.
Creveții Călugăriță pot vedea cancerul și activitatea neuronilor noștri, pentru că ochii acestora sunt unici, cunoscuți sub numele de ochi compuși. Acest tip de ochi este perfect reglat pentru a detecta lumina polarizată – un tip de lumină care se reflectă în mod diferit pe diferitele tipuri de țesut, inclusiv țesutul canceros sau sănătos.
„Oamenii nu pot vedea aceste detalii, dar un crevete Călugăriță putea merge în direcția obiectului iluminat și poate atinge acel obiect,” a declarat Justin Marshall de la Queensland Brain Institute al Universității din Queensland, într-un comunicat de presă.
Echipa sa lucrează în prezent cu colaboratori internaționali pentru a crea un aparat de fotografiat care poate replica această capacitate – în cele din urmă, cercetătorii speră că descoperirea lor va ajunge în camerele smartphone, ceea ce ar permite oamenilor să își scaneze propriul corp pentru a detecta cancerul la domiciliu.
„Camera pe care am dezvoltat-o în strânsă colaborare cu oamenii de știință din SUA și Marea Britanie are capacitatea de a filma și ar putea oferi feedback imediat asupra detectării cancerului și monitorizarea activității celulelor nervoase expuse,” a spus Marshall.
Cercetătorii au reușit să creeze aparatul digital prin descoperirea unei particularități a ochiului crevetelui Călugăriță care conține grupuri de fotocelule numite ommatidia. Fiecare dintre acestea are un micro-cil subțire, precum și receptori sensibili la lumină, care pot filtra lumina polarizată.
Pentru a imita această particularitate în aparatul de fotografiat, oamenii de știință au folosit nanofire de aluminiu care pot reproduce polarizarea filtrelor naturale de microcili, și au plasat menmbrana deasupra unor diode foto, care transformă lumina în curent electric.
„Dispozitivul convertește mesajele invizibile în culori cu care sistemul nostru vizual este confortabil,” a spus Marshall.
Dacă nu este totul suficient de impresionant, senzorul dezvoltat de echipa Universității din Queensland au fost deja utilizat pentru a „vedea” activitatea neuronilor interiorul unui creier în timp real, precum și pentru diagnosticarea precoce a țesuturilor canceroase la șoareci.
Sursa: Science Alert