Pacienții cu boli parodontale au înregistrat un risc cu 14% mai mare de apariție a cancerului de sân.
Este un fapt bine cunoscut că folosirea aței dentare ne poate ajuta să ne protejăm de bolile gingivale. În plus, acest obicei păstrează respirația proaspătă. Dar, un nou studiu a scos la iveală o informație vitală pentru femei – folosirea aței dentare le-ar putea salva viața.
Oamenii de știință au descoperit că femeile cu afecțiuni gingivale sunt mai susceptibile cu 14 la sută de a dezvolta cancer de sân. Cercetătorii de la Universitatea din Buffalo sugerează că acest lucru se poate produce deoarece bacteriile pot intra în sânge și se pot răspândi către sâni. Cu toate acestea, cercetătorii menționează cu sunt necesare mai multe studii pentru a indica cauza specifică a acestei afecțiuni.
Boala parodontală – sau afecțiunea gingivală – este o afecțiune comună, cunoscută pentru asocierea pe care o are cu apariția bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale și diabetului. Studiile anterioare au găsit legături între bolile gingivale și cancerul oral, esofagian, al capului și gâtului, cancerul pancreatic și pulmonar. Cu toate acestea, în noul studiu, starea inflamatorie cronică a gingiilor a fost pusă în legătură cu apariția cancerului de sân la femeile aflate la menopauză, pentru prima dată până în prezent.
Oamenii de știință au sugerat că bacteriile bolii parodontale pot intra în sistemul circulator al organismului și afectează, astfel, țesutul mamar. Cu toate acestea, studiul a menționat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili o legătură clară de cauzalitate între cele două afecțiuni.
Studiul a fost publicat în revista „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”, un jurnal al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.
Sursa: Daily Mail