Pentru anumiţi supravieţuitori ai unui diagnosticului de cancer, căutarea şi găsirea unui loc de muncă poate fi o adevarată provocare. Cu toate acestea, dacă nu există probleme fizice sau psihice care să vă afecteze în viaţa profesională, istoricul medical şi în special cel de cancer, nu ar trebui să influenţeze, cu atât mai puţin să afecteze procesul de găsire a unui loc de muncă. În situaţia în care sunteţi şi calificat pentru un anumit job, angajatorul nu poate să refuze să vă angajeze (dacă unicul motiv este că aţi avut cancer).
Probleme legate de discriminare
Majoritatea angajatorilor îşi tratează angajaţii care au supravieţuit în lupta cu cancerul, în mod corect şi legal. Cu toate acestea, există şi situaţii în care foștii bolnavi de cancer sunt discriminaţi atunci când îşi caută un loc de muncă. Discriminările legate de acest aspect, vin, în mare parte, de la neînţelegeri legate de această boală şi de tratamentele sale, de la tot felul de stereotipuri față de boală sau presupuneri incorecte legate despre ce pot şi ce nu mai pot să facă pacienţii la locul de muncă.
Supravieţuitorii în lupta cu cancerul sunt protejaţi de legile de stat, dar şi de:
Legea Concediului Medical
Hotărâţi-vă înainte de angajare ce informaţii doriți să împărtăşiţi.
Cancerul, tratamentul împotriva sa sau efectele tardive (reacţii adverse ce pot să apară la distanţă de câţiva ani după încheierea tratamentului), pot afecta capacitatea unei persoane de a exercita funcţia asociată unui anumit loc de muncă.
Unii supravieţuitori decid să împărtăşească istoricul lor medical cu angajatorul, în timp ce alţii preferă să nu vorbească despre asta. Este o alegere strict personală, fără a exista vreo constrângere. În fond, ţine de cât de deschis sunteţi şi de cât de mult doriţi să împărtăşiţi cu ceilalţi momentele şi etapele pe care le-aţi tranzitat în concediul medical.
În timpul procesului de intervievare aşa cum angajatul poate alege să nu răspundă la anumite întrebări, aşa nici angajatorului nu îi este permis de lege să ceară amănunte legate de starea dumneavoastră de sănătate sau despre anumite afecțiuni medicale, printre acestea numărându-se şi cererea de a preciza dacă aţi avut cancer. Dacă totuşi, angajatul alege să îi vorbească angajatorului despre boala pe care a avut-o, angajatorului în continuare, nu îi este permis să îi adreseze întrebări cu privire la aceasta, tratamentul pe care l-a primit sau întrebări legate de prognostic şi de şansele de recuperare. Totodată, anagajatorul este obligat să păstreze confidenţiale informaţiile legate de istoricul medical al unui pacient. Cu toate acestea, un angajator poate pune întrebări legate de responsabilităţile postului, precum întrebări legate de condiţia fizică – dacă locul de muncă presupune efort din partea anagajatului, sau întrebări legate de capacitatea şi disponibilitatea de a călători.
Atunci cînd aplică şi sunt intervievaţi pentru un nou loc de muncă, unii supravieţuitori de cancer se îngrijorează şi se gândesc cum să explice lacunele din istoricul lor profesional sau motivele pentru care au părăsit locurile de muncă pe care le aveau înainte de diagnosticare sau înainte de tratament. Pentru a rezolva această problemă, ar putea fi util să vorbiţi cu un consilier de carieră sau un asistent social. Unul dintre aceştia te poate ajuta şi îţi poate explica cum să vă organizați CV-ul, să reușiți să scoateţi în evidenţă competenţele şi experienţa dvs. profesională. De asemenea, tot unul din aceştia vă pot învăţa mai multe despre aptitudinile pe care le puteți evidenția la interviu.
Dacă în final vă hotărâţi să dezvăluiţi anagajatorului istoricul dumneavoastră medical, s-ar putea să vă fie utilă o scrisoare de la medicul dumneavoastră, care să explice starea actuală de sănătate, dar şi capacitatea de a lucra.
Sursa: Cancer.net