Perioada din timpul tratamentului
Radioterapie externă
Fiecare sesiune de radioterapie, în care radiaţia provine de la un aparat situat în afara corpului, este rapidă şi nedureroasă. Tratamentele sunt programate, de obicei, de 5 ori pe săptămână, de luni până vineri, cu pauză pe timpul weekend-ului, întinzându-se pe o perioadă ce poate varia între trei şi nouă săptămâni. De regulă, o sesiune durează 15 minute. În ciuda faptului că atât fasciculul de radiaţii cât şi poziţia corpului dumneavoastră sunt ajustate astfel încât radiaţia să vizeze doar tumoarea, radiaţia va afecta şi o parte din ţesutul sănătos din jurul zonei afectate. Cele două zile de pauză din fiecare săptămână, vor permite corpului să repare acele zone care au de suferit.
Radioterapie internă (brahiterapie)
Atât amplasarea temporară cât şi cea permanentă a surselor radioactive din organism, pot necesita anestezie ce constă în medicamente pentru a bloca conştientizarea durerii dar şi o perioadă scurtă de spitalizare. Aceste tratamente pot fi repetate în mai multe zile sau săptămâni. Cei mai mulţi pacienţi pot să nu simtă nici un disconfort pe durata tratamentului, însă există şi pacienţi care pot avea stări de slăbiciune şi de greaţă provocate de anestezie. Dacă pacientul primeşte un implant permanent, va trebui să ia măsuri de precauţie pentru a-i proteja pe cei din jurul său de expunerea la radiaţii, până când implantul își va pierde toată radioactivitatea. Aceste măsuri de precauţie nu sunt necesare în cazul în care implantul temporar a fost eliminat.
Rapoarte de progres săptămânal
Medicul oncolog va evalua progresul cel puţin o dată pe săptămână pentru a putea ajusta planul de tratament corespunzător. În plus, echipa de tratament va folosi raze X speciale, numite raze portal sau scanări speciale cunoscute şi sub numele de tomografie computerizată, pentru a se asigura că fasciculul de radiaţii este întotdeauna fixat corect.
Îngrijire personală
Mulţi pacienţi se confruntă cu oboseală, stres emoţional sau sensibilitate a pielii în locul de expunere a radiaţiei, pe toată durata tratamentului cu raze. Cel mai bun şi indicat mod de a avea grijă de propria persoană în tot acest timp este să îţi organizezi foarte bine timpul pentru a mări perioada de odihnă, pentru a avea o dietă echilibrată, hrănitoare, să tratezi pielea cu loţiuni aprobate de echipa de medici care te supraveghează, să minimizezi expunerea la soare dar şi să cauţi sprijin emoţional.
Perioada de după tratament
O dată ce tratamentul s-a încheiat, medicul oncolog va trebui să examineze pacientul pentru a face o evaluare post-tratament dar şi pentru a monitoriza recuperarea sau orice efect secundar al terapiei care nu apare imediat. Pacientul poate solicita medicului și o evaluare în scris, pentru a se putea folosi de ea pe viitor, în prisma evoluţiei stării sale. Pe măsură ce corpul se va vindeca, aceste monitorizări vor fi din ce in ce mai puţine.