Progresele obținute în tratamentul cancerului sunt, adesea, prematur sărbătorite, dar optimismul din studiile recente cu privire la un tip de terapie relativ nou poate fi justificat.
Salutat ca „revoluționar”, oamenii de știință au raportat un succes „fără precedent” cu un tip de tratament personalizat numit imunoterapie, în care celulele proprii ale pacientului sunt transformate în agenți de ucidere a formațiunilor tumorale.
Într-un studiu, în care chimioterapia nu au reușit inițial, un număr uimitor de 94 la sută dintre pacienții tratați au intrat în remisie. Un document cu privire la rezultatele studiului în curs de examinare și revizuire de către specialiștii în cercetări oncologice.
Anunțat la întâlnirea din acest an (2016) a Asociației Americane pentru Progresul Științei din Washington DC, tratamentul se concentrează pe componente ale sistemului imunitar, numite celule T. În timp ce acestea au ca principală „ocupație” cercetarea constantă a organismului în căutarea oricăror amenințări, invadatori sau celule canceroase, activitatea lor se diminuează odată cu apariția unor boli cronice și, de multe ori, nu sunt suficient de puternice sau persistente pentru a fi în măsură să facă față diviziunii rapide a celulelor canceroase.
Dar, odată cu noile descoperiri din ingineria genetică, oamenii de știință și-au dat seama că ar putea valorifica și exploata aceste celule, stimulând abilitățile lor înnăscute de detectiv, astfel încât acestea să poată viza în special tumorile.
În acest caz specific, cercetătorii conduși de Stanley Riddell de la Fred Hutchinson Cancer Research Center au transformat celulele T pentru ca acestea să dezvolte un receptor care recunoaște o moleculă numită CD19. Această caracteristică este aproape exclusiv regăsită pe un alt tip de globule albe numite celule B, ceea ce le conferă capacitatea de a recunoaște și de a distruge tumorile puternice care provin din aceste celule, cum ar fi anumite limfoame și leucemii.
Este important să reținem, totuși, că unii pacienți au prezentat efecte secundare grave, inclusiv probleme neurologice și scăderi ale tensiunii arteriale, la care cercetătorii lucrează acum pentru a le diminua. În plus, mai sunt necesare studii de urmărire a evoluției tratamentului pentru a determina dacă efectele anticanceroase sunt de durată.
Dar, dacă rezultatele pozitive se vor menține, iar cercetătorii pot optimiza cu succes aceasta terapie pentru a aborda alte tipuri de cancer, atunci am putea avea la dispoziție un tratament foarte eficient.
Sursa: IFL Science