Caută
Close this search box.

Puterea deciziei

A lua o decizie  poate constitui, uneori, o adevarată provocare și o sursă de disconfort afectiv. “A fi sau a nu fi?”, “eu cu cine votez?”, “să o iau la stânga, sau la dreapta?”, “să urmez un tratament sau altul?”, “să mă vaccinez sau nu?”- și lista exemplelor poate continua.

Lipsa de hotărâre/indecizia sau chiar amânarea luării unei decizii sunt asociate frecvent cu un nivel crescut al distresului afectiv. Aceasta deoarece există situații importante în care decizia poate avea un impact semnificativ asupra vieții și poate implica anumite consecințe.

Distresul poate să persiste însă și după alegerea uneia dintre variante, din cauza scepticismului manifestat ulterior în legătură cu conformitatea alegerii tocmai făcute.

 Chiar și refuzul/lipsa alegerii unei variante este tot o decizie, care ar putea avea consecințe asupra evenimentelor din viață.

Decizia joacă un rol important, ea moderează relația dintre problemă și soluție, de aceea ea trebuie să treacă prin filtre sănătoase.

Având în vedere că deciziile pe care le luăm ne influentează viața, ce poate să contribuie la luarea unei bune decizii? Iată câteve sugestii:

  • Definirea clară, specifică și completă a problemei și a opțiunilor avute pentru rezolvarea ei;
  • Notarea a cât mai multe opțiuni pe o listă;
  • Evaluarea tuturor posibilităților de decizie, cu avantajele și dezavantajele lor. Este posibil ca nicio opțiune să nu fie perfectă, există doar avantaje și dezavantaje, care trebuie cantărite în contextul dat al problemei. Conștientizarea propriilor motivații  trebuie să vină în sprijinul obiectivității  în luarea unei decizii optime;
  • Alegerea opțiunii (sau combinația de optiuni) care duce la soluționarea problemei și atingerea scopului;
  • Anticiparea imaginară a consecințelor deciziei luate, vizualizarea efectelor joacă un rol important. Dacă acestea sunt agreabile sau acceptabile, exercițiul va ajuta la diminuarea scepticismului legat de alegerea făcută;
  • Follow-upul deciziei: varianta aleasă poate să nu reprezinte finalul problemei. Prin urmare, trebuie urmarite acțiunile întreprinse, verificate rezultatele obținute și indeplinirea obiectivului.
  • Planul de rezervă: trebuie luat în considerare și faptul că decizia luată ar putea să nu soluționeze problema, de aceea, preventiv, trebuie planificată din timp și altă posibilă variantă.

Mult succes în luarea deciziilor!

Deciziile de azi construiesc realitatea de mâine.

Pe data viitoare!

Oana Hetea
Psiholog Amethyst Radioterapie Cluj

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba