Cancerul esofagian este o boală cu înalt potențial letal dacă nu este diagnosticată și tratată din timp. Incidența crește cu vârsta și atinge un maxim în decadele 6 și 7 de viață.
Factorii de risc sunt reprezentați de: fumat, alcool, consumul de nitrozamine, sindromul Plummer Vinson, acalazia cardiei, esofagul Barrett, deficitul cronic de fier. Obezitatea poate crește frecvența refluxului gastroesofagian și a esofagului Barrett și oferă o posibilă explicație pentru creșterea incidenței adenocarcinomului. Este de cel puțin două ori mai frecvent la bărbați, exceptând tumorile ce au ca punct de plecare regiunea postcricoidiană, care apar preponderent la femei.
Simptomele includ: disfagie pentru solide, ulterior și pentru lichide, scădere accentuată în greutate pe durata câtorva luni, durere în piept.
Chirurgia este principalul act terapetic, dar doar 40% din pacienți supraviețuiesc 2 ani.
O metaanaliză a arătat că utilizarea chimioradioterapiei preoperatorie duce la un beneficiu de supraviețuire de 13% la 2 ani.
Nu există dovezi în favoarea radioterapiei adjuvante, dar poate fi luată în considerare în cazuri selecționate unde riscul de recidivă locală este particular înalt și îl depășește pe cel de metastazare la distanță (de exemplu când marginea de rezecție circumferențială este pozitivă și nu există ganglioni pozitivi).
Tratamentul curativ nonchirurgical este folosit în cazul pacienților medical inoperabili, care refuză chirurgia sau cu tumori T3N1 sau T4, caz în care sunt considerați inoperabili. Radiochimioterapia concomitentă îmbunătațește supraviețiurea comparativ cu radioterapia singură. Rezecția tumorilor localizate în esofagul cervical ar necesita laringoesofagectomie și de aceea tratamentul indicat este radiochimioterapia. Mare parte din pacienții cu tumori esofagiene sunt bătrâni, cu status de performanță slab sau au metastaze la prezentare.
Radioterapia este utilă în paliația disfagiei și durerii. Brahiterapia intraluminală poate fi folosită în scop palitiv.
În clinicile Amethyst folosim tehnica de radioterapie cu intensitate modulată versiunea VMAT. Aceasta ne permite să administrăm o doză totală mare de iradiere prin utilizarea în aceeași ședință de radioterapie a dozei standard la nivelul tumorii + extensiei sale microscopice + ganglionilor și a unui boost cu doză crescută în tumora vizibilă macroscopic. În acest fel crește șansa să obținem controlul loco-regional al bolii în radiochimioterapia definitivă și rată de răspuns complet atunci când administrăm tratamentul în scop preoperator.