Caută
Close this search box.

Radioterapia stereotactică cerebrală – ultimul standard în tratarea tumorilor cerebrale

Radioterapia stereotactică este o tehnică de tratament utilizată pentru a trata tumori și metastaze cerebrale, dar și cancere cu altă localizare, precum plămân, melanom, sân. Aceasta implică livrarea dozei totale de iradiere într-un număr redus de ședințe, față de radioterapia convențională. De asemenea, este necesară o precizie crescută în timpul livrării, astfel încât efectele secundare asupra țesuturilor sănătoase din jurul tumorii să fie reduse.

Indicația de utilizare a acestui tratament este în cazul tumorilor care nu pot fi îndepărtate prin intervenție chirurgicală sau pentru pacienții care nu sunt candidați, din motive medicale, pentru intervenție chirurgicală. De asemenea, poate fi utilizată ca tratament adjuvant după intervenția chirurgicală pentru a reduce riscul recidivei tumorale.

Radioterapia stereotactică s-a dovedit a fi o opțiune eficace de tratament pentru tumori cerebrale, oferind rezultate bune în ceea ce privește controlul local al tumorii și supraviețuirea pacienților. Un studiu recent publicat în revista „Journal of Clinical Oncology” a arătat că radioterapia stereotactică a fost la fel de eficace precum chirurgia în tratamentul tumorilor cerebrale mici, cu un control local al tumorii de peste 90% după 1 an.

Radioterapia stereotactică prezintă mai multe beneficii în tratamentul tumorilor cerebrale față de alte metode de tratament, cum ar fi chirurgia sau radioterapia convențională:

Precizie în administrarea dozei

Radioterapia stereotactică utilizează tehnici de planificare avansate pentru a livra doze mari de radiație ionizantă la nivelul tumorii, în timp ce se evită țesuturile sănătoase din jur. Aceasta poate reduce efectele secundare ale tratamentului asupra creierului și poate mări șansele de recuperare.

Opțiune neinvazivă

Radioterapia stereotactică este o opțiune neinvazivă pentru tratamentul tumorilor cerebrale, deoarece nu necesită incizii sau intervenții chirurgicale.

Tratamentul tumorilor dificil de abordat chirurgical

Radioterapia stereotactică poate fi utilizată pentru a trata tumori care sunt dificil de accesat prin metode chirurgicale sau radioterapie convențională, cum ar fi: tumori situate foarte profund la nivelul țesutul cerebral, aproape de structuri critice – trunchi cerebral.

Pacienții trebuie să se deplaseze la clinică pentru a efectua tratamentul pentru un număr redus de ședințe: între 1 și 3.

Radioterapia stereotactică cerebrală, ca orice alt tratament, are anumite dezavantaje:

Efecte secundare

Radioterapia poate cauza efecte secundare cum ar fi oboseală, dureri de cap, amețeli, greață, pierderea părului și modificări ale gustului. Aceste efecte secundare sunt temporare și, de obicei, dispar după tratament.

Risc de deteriorare a țesutului cerebral sănătos

Radioterapia poate afecta țesuturile cerebrale sănătoase, ceea ce poate duce la dificultăți cognitive, la probleme motorii sau pierderi de memorie.

Pierderea de memorie poate fi combătută prin tehnica de protejare a unei zone din creier numită hipocamp, responsabilă cu funcționarea memoriei. De asemenea, se poate adăuga la tratament medicamentul numit memantină, care ajută împotriva degradării cognitive și a memoriei.

  Andrei Ciobanu

Dr. Andrei Ciobanu

Medic Specialist Radioterapie

Amethyst Alba-Iulia

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba