Caută
Close this search box.

Reiradierea în cancerele sferei ORL

“Cancerele sferei ORL” este un termen folosit pentru a descrie o serie de tumori maligne, care pot apărea la nivelul gâtului, laringelui, nasului, sinusurilor și a cavității bucale.

Recidivele în cancerele sferei ORL

Cu toate că în ultimii ani s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte terapia modernă multidisciplinară pentru cancerele sferei ORL, rata recidivelor locoregionale rămâne ridicată.

Majoritatea eșecurilor terapeutice ale cancerelor capului și gâtului sunt reprezentate de recidive locoregionale, care reprezintă și principala cauză de deces a acestor pacienți. De obicei, aceste recidive apar în zone anterior iradiate cu doze mari, iar majoritatea apar în primii doi ani de la terminarea tratamentului. Una dintre problemele supraviețuitorilor pe termen lung este riscul mare de a dezvolta un al doilea neoplasm, tot la nivelul sferei ORL, iat acest risc este estimat la aproximativ 30% la 10 ani.

De obicei, aceste cazuri trebuie discutate într-o comisie multidisciplinară datorită complexității lor. De asemenea, este foarte important ca în astfel de cazuri, pacientul să fie informat asupra raportului risc/ beneficii.

 În reiradiere, adică în tratarea unei regiuni iradiate anterior, se preferă tehnicile moderne de tratament, cum ar fi: radioterapia externa IMRT/ VMAT, brahiterapia sau radioterapia stereotactică (SBRT) care reușesc să reducă dozele la organele la risc, astfel încât efectele adverse ale unei reiradieri să fie reduse considerabil.

De asemenea, reiradierea necesită o analiză atentă și complexă a mai multor variabile, atât din punct de vedere clinic, cât și din punct de vedere tehnic.

 De ce trebuie să ținem cont în momentul reiradierii?

  • Doza administrată la tratamentul inițial de radioterapie;
  • Intervalul de timp de la iradiere până la apariția recidivei/al doilea cancer; 
  • Localizarea acesteia;
  • Tehnica utilizată;
  • Statusul de performanță al pacientului și comorbiditățile acestuia;
  • Scopul tratamentului (curativ sau paliativ).

Efectele adverse ale unei reiradieri necesită o atenție foarte importantă, deoarece complicațiile acute și pe termen lung legate de tratament (inclusiv cele fatale), pot fi: sângerarea, necroza tisulara și mandibulară, fibroza, xerostomia (uscăciunea gurii), plexita brahială. 

În concluzie reiradierea este o opțiune viabilă pentru cazuri selectate de pacienți cu cancere la nivelul sferei ORL recidivate sau al doilea cancer în teritoriu iradiat.

 

  Dr. Daniela Urian

Dr. Daniela Urian

Medic Specialist Radioterapie

Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba