Reprogramarea celulelor stem, ar putea ajuta la prevenirea efectelor secundare ale radioterapiei împotriva cancerului. Este vorba de un program care ar putea diferenţia celulele afectate de radiaţii de celelalte celule. Un centru de cercetare a cancerului din cadru unei Universităţi din Colorado, a arătat că această metodă este una din căile cele mai eficiente prin care activitatea acestor celule stem poate fi blocată.
De asemenea, studiul a arătat că însăși sistemul de protecție al „programării mediocre” care are funcția de a înlătura celulele stem afectate de radiaţii, permite cancerelor care afectează sângele să se dezvolte în cazul în care întregul corp este tratat prin radioterapie. Astfel, prin reprogramarea acestui sistem de siguranță al celulelor, a fost posibilă prevenirea cancerului apărut în urma radiaţiilor.
Doctorul James DeGregori, în lucrarea sa, a explorat efectele radiaților asupra organismului observând celulele stem din sângele șoarecilor utilizați pentru experiment și a declarat că organismul nu a evoluat atât de mult încât să facă față scurgerilor reactoarelor nucleare și controlului tomograf. A evoluat în schimb, suficient cât să poată acționa eficient asupra unui număr mic de celule afectate de dozele periculoase de radiații sau de alți factori de risc pentru ADN-ul acestora.
Tot DeGregori a constatat că mutațiile și alte modificări genetice care rezultă din inhibarea genei C / EBPA au fost asociate cu leucemie acută mieloidă la om. Așadar, mutațiile nu au fost provocate de radiații, doar de noua compoziție a sângelui reproiectat de celulele stem defecte care nu a făcut altceva decât să crească riscul de cancer la persoanele expuse radiațiilor.
Studiile arată că prin activarea unei căi de întreținere cu celule stem, a fost posibilă anularea acestui mecanism. Chiar și luni după iradiere, activarea artificială a unei căi NOTCH de semnalizare a iradiației HSC ar permite să se acționeze „ la modul stem” din nou – adică, ar reporni procesul de reorganizare a celulelor sanguine în aceste HSC care ar permite apoi diferențierea răspunsului la radiații.
Când DeGregoir, Fleenor și colegii lor au activat NOTCH în organismul radiat anterior cu HSC, au păstrat populația de celule C / EBPA. Concurența din celulele stem de bază non-C/Ebpa-mutante, cu capacitatea lor restaurată prin activarea Notch, a însemnat că nu a existat nici un spațiu evolutiv pentru celulele stem mutante C / EBPA.
Sursa: MedIndia.net