Caută
Close this search box.

Riscurile cardiovasculare ca urmare a tratamentului oncologic

Pe măsură ce rezultatele tratamentelor oncologice continuă să se îmbunătățească, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la efectele secundare pe termen lung ale tratamentului pentru cancer. Toate modalitățile de tratament (chirurgie, terapie sistemică și radioterapie) sunt asociate cu efecte adverse pe termen lung, care sunt amplificate cu cât un pacient trăiește mai mult. Pentru radioterapie, a existat o îngrijorare semnificativă cu privire la efectele cardiace pe termen lung.

Efectele radioterapiei asupra sănătății cardiovasculare

Radioterapia își exercită efectele cardiace prin diferite mecanisme, în funcție de structura cardiacă specifică afectată. La nivelul vaselor coronare, produce un efect similar cu ateroscleroza, iar la nivelul miocardului determină înlocuirea țesutului miocardic cu țesut fibros. Aceste modificări pot duce în cele din urmă la ischemie cardiacă, insuficiență cardiacă congestivă, anomalii de mișcare a peretelui cardiac, cât și anomalii ale conducerii electrice (aritmii, blocuri de conducere).

Ce este pericardita?

Pericardul este o altă structură cardiacă susceptibilă la radioterapie. Pericardita este o complicație cunoscută, care se poate prezenta într-o forma acută sau cronică. Pericardita acută se caracterizează printr-un revărsat exsudativ în sacul pericardic și se poate manifesta clinic prin durere în piept, tahicardie și chiar tamponadă cardiacă. Pericardita cronică se caracterizează prin depunerea de fibrină în spațiul pericardic. Cea mai severă formă de pericardită cronică este pericardita constrictivă, care apare de obicei la 10 sau mai mulți ani după radioterapie.

Ce este boala valvulară?

Boala valvulară, caracterizată prin fibroză și calcifiere, este o altă posibilă consecință. Poate duce fie la stenoză, fie la insuficiență și este frecvent întâlnită la nivelul valvei aortice. mai mult decât la nivelul valvei mitrale sau ale inimii drepte.

Cum protejăm sănătatea cardiovasculară de efectele adverse produse de radioterapie?

Pentru a minimiza efectele radioterapiei asupra sistemului cardiovascular și pentru a preveni cardiotoxicitatea severă, sunt necesare adoptarea următoarelor măsuri:

Abordare multidisciplinară:

  • Colaborarea între oncologi, radioterapeuți, cardiologi și alți specialiști este esențială pentru a dezvolta și implementa un plan de tratament personalizat și pentru a monitoriza pacientul pe termen lung.

Folosirea tehnicilor moderne de radioterapie

  • Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) permite o distribuție mai precisă a dozei, reducând astfel expunerea cardiacă;
  • Radioterapia cu arc volumetric modulat (VMAT) oferă o distribuție mai uniformă a dozei și poate reduce timpul de tratament, limitând expunerea inimii;
  • Radioterapia ghidată imagistic (IGRT) permite ajustări zilnice ale poziției pacientului, asigurând o iradiere mai precisă a tumorii, evitând inima;
  • Radioterapia efectuată în inspir profund (Deep Inspiration Breath Hold – DIBH): prin ținerea respirației în inspir profund se deplasează inima departe de câmpul de radiații în timpul tratamentului, reducând expunerea acesteia.

Optimizarea dozei și fracționarea

  • Limitarea dozei de radiații la inimă – planurile de tratament ar trebui să fie realizate astfel încât doza totală primită de inimă să fie cât mai mică posibil, fără a compromite eficacitatea tratamentului.
  • Fracționarea optimizată a dozei – utilizarea fracțiunilor mai mici de doze de radiații poate reduce riscul de efecte adverse pe termen lung asupra inimii.

Controlul factorilor de risc cardiovasculari

  • Gestionarea hipertensiunii, diabetului, hipercolesterolemiei și a altor factori de risc prin medicație și modificări ale stilului de viață (dieta sănătoasă, exerciții fizice regulate, renunțarea la fumat și alcool) poate reduce riscul de cardiotoxicitate.

Evaluarea și monitorizarea pacienților

  • Evaluarea cardiologică pre-radioterapie: Pacienții ar trebui să fie evaluați pentru riscurile preexistente de boli cardiace înainte de începerea tratamentului. Aceasta poate include ecocardiografii, EKG-uri și alte teste de funcție cardiacă;
  • Consiliere psihologică: Suport pentru reducerea stresului și anxietății, care pot agrava problemele cardiovasculare.
  • Monitorizare pe termen lung: Pacienții ar trebui să fie monitorizați periodic pentru a detecta semnele precoce de cardiotoxicitate.
  • Acest lucru poate implica ecocardiografii, EKG-uri și markeri biologici de stres cardiac.

În concluzie, radioterapia poate avea un impact semnificativ asupra sănătății inimii, dar cu tehnici moderne și măsuri preventive adecvate, riscurile pot fi reduse și gestionate eficient.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba