Cum funcționează un RMN?
Aparatul RMN (Rezonanță Magnetică Nucleară) este un dispozitiv mare, cilindric, care creează un câmp magnetic puternic în jurul pacientului pentru a obține imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Spre deosebire de alte tehnici de imagine, RMN-ul nu folosește radiații.
Care sunt motivele pentru realizarea unui RMN mamar?
Medicul poate recomanda RMN-ul de sân în următoarele situații:
- Detectarea cancerului de sân în rândul femeilor cu țesut mamar dens sau implanturi mamare;
- Evaluarea ulterioară a anomaliilor detectate prin mamografie;
- Este indicat femeilor cu mutație BRCA1 sau BRCA2;
- Prezența unor scurgeri mamelonare;
- Detectarea răspândirii cancerului de sân în peretele toracic, lucru care poate schimba opțiunile de tratament;
- Detectarea recidivei cancerului de sân.
Care sunt riscurile unui RMN mamar?
Deoarece radiațiile nu sunt utilizate, nu există riscul de expunere la radiații în timpul unei proceduri RMN.
Totuși, datorită utilizării magnetului, trebuie luate măsuri de precauție speciale pentru a efectua un RMN la pacienții cu anumite dispozitive implantate precum stimulatoare cardiace sau implanturi. Tehnicianul va avea nevoie de câteva informații cu privire la dispozitivul implantat, cum ar fi marca și numărul modelului, pentru a determina dacă este sigur pentru tine să faci un RMN. Pacienții care au obiecte metalice interne, cum ar fi plăci sau șuruburi, ar putea să nu fie eligibili pentru un examen RMN.
Dacă sunteți însărcinată sau bănuiți că ați putea fi însărcinată, trebuie să vă informați furnizorul de servicii medicale. Până în prezent, nu există informații care să indice că RMN-ul este dăunător pentru un copil nenăscut, dar testarea RMN în timpul primului trimestru este descurajată.
Un medic poate recomanda utilizarea unei substanțe de contrast în timpul unor examene RMN, pentru ca radiologul să vizualizeze mai bine țesuturile interne și vasele de sânge pe imagini. Această substanță poate cauza anumite reacții la anumiți pacienți. Astfel, trebuie să informați medicul și tehnicianul dacă aveți alergii la anumite medicamente sau substanțe.
Cum mă pregătesc pentru un RMN de sân?
- Puteți mânca în mod obișnuit înainte de examinarea RMN;
- Va trebui să vă schimbați într-un halat special pentru pacienți. Veți avea un loc dedicat unde vă veți putea schimba și unde veți putea lăsa bijuteriile sau alte obiecte de valoare.
- Trebuie să stați nemișcat pentru a obține imagini de calitate. Totuși, RMN-ul disponibil în clinica Amethyst este dotat cu tehnologii avansate care asigură imagini de calitate, chiar dacă pacientul s-a mișcat;
- Aparatul de RMN produce un zgomot puternic. Pentru a diminua confortul, veți primi o pereche de căști prin care echipa noastră vă va pune muzica dorită de dumneavoastră.
Ce se întâmplă în timpul unui RMN la sân?
În general, RMN urmează acest proces:
- Pentru a începe procedura de RMN, veți fi rugată să îndepărtați îmbrăcămintea și bijuteriile. Nu vă faceți griji, veți primi un halat confortabil, care vă va oferi intimitate. Înainte de a intra în sala de examinare, personalul medical va avea grijă să răspundă la toate întrebările dumneavoastră.
- Apoi, veți fi îndrumată să vă așezați pe o masă de scanare care se va mișca într-un tub cilindric al aparatului RMN. Tehnicianul va fi într-o altă cameră, dar vă va putea observa pe tot parcursul investigației.
- Pe parcursul scanării, va fi important să rămâneți nemișcată, pentru a obține imagini clare și precise. În unele cazuri, vi se poate cere să vă țineți respirația pentru câteva secunde, dar nu vă faceți griji – tehnicianul vă va ghida și va comunica clar când și cât timp trebuie să faceți acest lucru. În caz de disconfort sau dificultăți, nu ezitați să anunțați tehnicianul, care va face tot posibilul pentru a vă ajuta.
- După ce scanarea este completă, masa de scanare se va mișca înapoi din tubul RMN, iar personalul medical vă va ajuta să vă ridicați și să ieșiți din sala de examinare. În această etapă, veți putea să vă îmbrăcați și să mergeți acasă, iar rezultatele vor fi analizate de un radiolog. Veți fi contactată ulterior pentru a discuta rezultatele și pașii următori.
În timp ce procedura RMN în sine nu provoacă durere, nevoia de a sta nemișcată pe toată durata procedurii poate provoca un anumit disconfort sau durere, în special în cazul unei leziuni recente sau a unei proceduri invazive, cum ar fi o intervenție chirurgicală. Tehnicianul va folosi toate măsurile posibile de confort și va finaliza procedura cât mai repede posibil pentru a minimiza orice disconfort sau durere.