În cancerul de col uterin, screeningul este reprezentat de testul Babeș-Papanicolau sau citologie cervico-vaginală. Acest test are rol de prevenție a bolii, el nefiind un test diagnostic.
Cum se efectuează testul Babeș-Papanicolau?
În timpul consultului, medicul ginecolog va recolta de pe suprafața colului uterin și endocervical celule ce vor fi examinate microscopic pentru a detecta eventualele atipii celulare.
Avantajele testului Babeș-Papanicolau
- Ușor de reprodus la scară largă;
- Este rapid;
- Este un test accesibil;
- Este nedureros;
- Este ieftin.
La ce varsta ar trebui efectuat primul examen Papanicolau?
Începând de la 21 de ani, toate femeile care și-au început viața sexuală. Intervalul optim: între 21 și 65 ani.
Ce ne arată acest test?
Odată interpretat, el ne poate indica fie o citologie normală, fie inflamatorie sau poate detecta prezența unor leziuni precursoare ale cancerului. Astfel, în funcție de rezultat, se recomandă urmărire, colposcopie cu biopsie sau, în cazul unui cancer invaziv, tratament chirurgical și oncologic specific.
Ce este virusul HPV?
Virusul HPV (virusul papiloma uman) face parte dintr-o familie de virusuri ce se transmit prin contact direct (piele – piele) sau sexual (în urma contactului sexual, protejat sau nu). Leziunile premaligne detectate la testul BPN sunt date de anumite tulpini sau variante ale acestui virus (ex 16,18, 33, 35) care este responsabil pentru 90% din cancerele invazive.
Din nefericire, România nu are un program național de screening de cancer de col uterin, testările fiind efectuate oportunistic. Cea mai eficientă metodă de prevenție a infecției cu HPV și, implicit, a formelor invazive de cancer, este vaccinarea anti HPV.