Caută
Close this search box.

Suplimentele alimentare și tratamentul cancerului – ce trebuie să știți pentru a avea un tratament sigur și eficient

Diagnosticul de cancer este o provocare atât pentru pacient, cât și pentru familia lui. Din momentul aflării diagnosticului, începe un proces fervent de căutare a ce înseamnă cancerul respectiv, cu ce se tratează, ce zic alți pacienți despre tratamente, etc.

Diagnosticul de cancer și căutarea soluțiilor pe internet

Un capitol important, în mediul online, odată cu căutarea unor tratamente, îl reprezintă terapiile alternative. “Vindecă-te de cancer în mod natural”, “Forța naturii în lupta cu cancerul”, “Învinge cancerul cu forța naturii” sunt doar câteva dintre titlurile ce ar atrage pacientul oncologic și l-ar determina să încerce tot felul de tratamente cu baze științifice mai mult sau mai puțin dubitabile.

Cancerul este o patologie complexă- în funcție de tipul de cancer, există mai multe mecanisme moleculare care încă nu sunt pe deplin elucidate astfel încât să înțelegem unde și ce trebuie să țintim. Așa că administrarea de antioxidanți, antiinflamatoare, stimulenți ai imunității proveniți din surse naturale, nu e suficient pentru a zice: gata, am tratat și pot sta liniștit.

Pot vindeca naturist cancerul?

Din păcate, nu există studii clinice care să dovedească asta. Dacă în cazul medicamentelor, există reglementări clare, în România suplimentele alimentare sunt doar notificate la Ministerul agriculturii, adică producătorul depune un dosar (probabil cu șină) în care zice ce produce și pune niște documente care să ateste asta. Nu există o dozare a substanțelor active făcute de către vreo autoritate și nici studii clinice făcute care să demonstreze o acțiune terapeutică a suplimentului respectiv.

Suplimentele se bazează pe acțiunea terapeutică teoretică a fiecărei plantă în parte (foarte multe plante au multe întrebuințări terapeutice, însă de obicei, efectul terapeutic este în funcție de cum prelucrezi planta), însă rar știi cu exactitate ce în capsula respectivă și care e efectul unor asocieri de mai multe plante – majoritatea producătorilor menționează gramaje de plante (sau părți din plante), fără a indica exact procentele de principiu activ (cel care dă efectul terapeutic).

Un indicator de calitate al unui supliment alimentar îl reprezintă standardizarea. Ce înseamnă asta? Producătorul alege să facă un supliment alimentar de Boswellia, de exemplu. Din literatura de specialitate se știe că principiile active ce dau valoare terapeutică plantelor se află în rășină. Producătorul realizează un extract de plantă standardizat în principiu activ: extract standardizat din rășină de Boswellia (Boswellia serrata), 290mg (65%) acid boswellic, ceea ce ne arată, cât mai precis posibil pentru un supliment, ce conține, așa cum într-un comprimat de paracetamol știm că sunt 500mg de paracetamol.

Mă ajută suplimentele alimentare pe parcursul tratamentului oncologic?

Producătorii așa susțin, însă studii clinice nu există suficiente încât să existe un consens. Majoritatea pacienților se bazează pe experiențele altor pacienți găsite online sau împărtășite prin viu grai dar și pe prescripțiile unor medici cu competență în fitoterapie, competență pe care o poate obține orice medic, indiferent de specialitate, dacă dorește, în urma unor cursuri.

Din experiența pacienților clinicii noastre, a contat foarte mult tonusul psihic al pacienţilor: să fie încrezători că se vor vindeca, că e un proces lung și dificil, dar că au alături echipa medicală, familia sau prietenii. Pentru unii, a contribuit la această încredere și administrarea concomitentă de suplimente alimentare împreună cu un regim alimentar potrivit.

E foarte important să transmiteți medicului curant ce suplimente alimentare luați deoarece unele pot să nu se înțeleagă cu medicația prescrisă, ceea ce poate duce la creșterea riscului de apariție a unor reacții adverse sau la scăderea eficienței terapiei. În clinicile Amethyst se practică deschiderea către opțiunile alternative ale pacientului, cu condiția să nu pună în pericol tratamentul pacientului.

Cum poate să îmi facă rău ceva natural?

Principiile active din plante se aseamănă cu cele din medicamente: trebuie să fie luate corect pentru a avea un efect benefic. Ceea ce a fost bun vecinei este posibil sa nu fie bun și pentru dvs din cauză că dvs poate aveți alte patologii cronice, alte nevoi, etc.

De exemplu, Curcuma, antiinflamator, antibiotic, antiviral natural, poate cauza la pacienții cu ulcer activ agravări ale simptomelor digestive, la pacienții care iau anticoagulante poate determina hemoragii, deoarece și el are acțiune antiagregantă plachetară, poate să scadă concentrația de tamoxifen din sânge și să afecteze răspunsul terapeutic, poate inhiba acțiunile terapeutice ale doxorubicinei și ciclofosfamidei.

În cazul în care aveți tratament antiagregant plachetar (Plavix, Sintrom, Aspirina 75-100mg) evitați suplimentele ce conțin Curcuma , Gheara mâței (Uncaria guianensis), Resveratrol, Ganoderma (Reishi – Ganoderma lucidum), Usturoi pentru a preveni eventuale sângerări nedorite.

În cazul în care urmați tratament chimioterapeutic cu mitomicina sau bleomicina, administrarea de antioxidanti precum Mangostan, Resveratrol, Ganoderma, Vitamina C, poate sa afecteze eficacitatea tratamentului, deoarece acțiunea lor este dependentă de radicalii liberi iar antioxidanții îi neutralizează. De asemenea, pe parcursul radioterapiei, suplimentarea cu antioxidanți nu este recomandată, fiind suficienți cei din alimentație deoarece poate scădea efectul radioterapiei în cazul administrării dozelor mari de antioxidant.

Dacă aveți cancere hormono-sensibile, evitați :

  • Astragalus  – are efecte estrogenice, contraindicat în cazul cancerelor mamare cu receptori estrogenici pozitivi
  • Resveratrol – are efecte estrogenice, contraindicat în cazul cancerelor mamare cu receptori estrogenici pozitivi
  • Ashwaganda – crește nivelul de testosteron – contraindicat în cazul cancerelor de prostată hormono-sensibile
  • Avemar (extract din germeni de grâu) – are efecte estrogenice, contraindicat în cazul cancerelor mamare cu receptori estrogenici pozitivi

Administrarea de Zeolit determina creșterea pH-ului gastric, care poate afecta dizolvarea unor comprimate cu film enterosolubil (care trebuie să se dizolve în intestinul subțire, nu în stomac, pentru asigurarea efectelor terapeutice). De asemenea, zeolitul poate afecta tratamentul cu antibiotice de tip chinolone (ciprofloxacina, norfloxacina, levofloxacina) și tetracicline (doxiciclina), precum și absorbția fierului.

Există unele suplimente care interacționează cu tratamentul chimioterapic, prin afectarea metabolismului lor, ceea ce poate duce ori la scăderea eficienței tratamentului, ori la intensificarea reacțiilor adverse date de tratament. Astfel:

  • Sunătoarea (Hypericum perforatum), Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticoccus), Usturoiul (Allium stivum), Black Cohosh (Cimicifuga racemosa), Gheara diavolului (Harpagphytum procumbens), Goldenseal (Hydrastis canadensis), Ginseng (Panax ginseng), Narigenina (prezentă în grapefruit/ sucul proaspăt de grapefruit) pot afecta medicamentele metabolizate prin CYP3A4: abiraterona (Zytiga), crizotinib (Xalcori), Dabrafenib+trametinib(Tafinlar), erlotinib (Tarceva), everolimus (Afinitor), exemestan gefitinib (Iressa), imatinib (Glivec), olaparib(Lynparza), osimertinib (Tagrisso), palbociclib (Ibrance), pazopanib (Votrient), ribociclib (Kisqali), sorafenib (Nexavar), sunitinib (Sutent), paclitaxel, docetaxel, cabazitaxel, irinotecan, etopozidă, ciclofosfamidă, aprepitant (Emend)
  • Ginsengul siberian (Eleutherococcus senticoccus), Ginseng (Panax ginseng), Black Cohosh (Cimicifuga racemosa), Goldenseal (Hydrastis canadensis), Ghimbirul (Zingiber aromaticum), Turmeric (Curcuma longa) pot afecta medicamentele metabolizate prin CYP2D6 – gefitinib (Iressa) , metoclopramid, ondansetron (Osetron), oxicodonă, tramadol

Concluzii

Primirea unui diagnostic oncologic și tratamentul ce urmează acestuia poate fi copleșitor, atât pentru pacienți, cât și pentru familie. Internetul e plin de sfaturi de toate felurile, însă e important să vă bazați pe sfatul specialiștilor în sănătate. Alegerea unui tratament alternativ este o practică uzuală în România, însă cel mai important aspect este comunicarea deschisă și onestă cu medicul curant – medicina alopată și cea alternativă se pot îmbina cu succes în vederea unui răspuns terapeutic bun, însă trebuie să existe comunicare între pacient și echipa medicală pentru ca totul să se desfășoare în siguranță.

Farm. Budău Laura – Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba