Caută
Close this search box.

Tratatamentul cancerului de col uterin

Tratamentul cancerului de col uterin este stabilit în funcție de stadiul tumorii, localizarea și de starea de sănătate a pacientei.

Din păcate, România are cea mai mare rată de incidență și mortalitate a cancerului de col uterin din Europa. Acest lucru este cauzat de lipsa unor programe naționale de screening pentru cancerul de col uterin, vaccinare  împotriva HPV și diagnosticare precoce.

Tratamentul potrivit pentru cancerul de col uterin

Tratamentul cu intenție curativă (care are drept scop vindecarea tumorii), poate să difere fundamental, în funcție de stadiul în care este diagnosticată pacienta.

Diagnosticarea cancerului de col uterin

De regulă, diagnosticul este pus de către medicul ginecolog, după efectuarea unui consult de specialitate, urmat de analize, biopsie și confirmare histopatologică. Ulterior, este efectuată o evaluare, de preferat prin RMN, la nivelul abdomenului și pelvisului. Această procedură se realizează cu administrare de substanță de contrast.

Tratamentul cancerului de col uterin în stadiile incipiente

În stadiile incipiente (T1a1, T1a2 și T1b1 – stadii care descriu o tumoră limitată doar la nivelul colului uterin, care nu s-a răspândit la alte organe), rata de vindecare este asigurată prin realizarea unei histerectomii totale, cu anexectomie bilaterală și limfadenectomia pelvină.

Radiochimioterapia concomitentă și brahiterapia se pot efectua postoperator, doar în anumite cazuri în care tumora prezintă factori de prognostic negativi. Aceste tratamente au ca scop rata de scădere a recidivei, iar decizia se ia în cadrul unei comisii multidisciplinare.

Tratamentul cancerului de col uterin în stadiile avansare

În stadiile avansate (T2a, T2b, T3a, T3b, T3c – stadii care descriu tumori de dimensiuni mari, cu metastaze) radiochimioterapia concomitentă, urmată de brahiterapie, este tratamentul standard, conform ghidurilor internaționale.

În aceste stadii, chirurgia nu mai poate asigura o rezecție completă cu margini negative.

Există dispute legate de curabilitatea și caracterul radical al chirurgiei, în comparație cu eficiența tratamentelor oncologie. 

Cu ajutorul unei strânse colaborări între membrii echipei medicale, se pot lua decizii ferme și corecte, care dau rezultate optime în favoarea pacientei. Se recomandă ca pacientele cu cancer de col uterin să fie tratate în centre specializate, cu ghiduri terapeutice ce respectă standardele internaționale.

Material redactat de Dr. Mihai Zerbea, Medic Primar Radioterapie în cadrul centrului Amethyst Timișoara.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba