Caută
Close this search box.

Efecte secundare ale tratamentului împotriva cancerului – partea I

Un efect întârziat este un efect secundar care apare dupa o perioadă de timp de la finalizarea tratamentului ce poate fi exprimată în luni sau chiar în ani. Multe persoane care au finalizat tratamentul împotriva cancerului au un risc ridicat de a dezvolta reacții adverse pe termen lung, evoluția și tratarea acestora fiind o parte din grija pentru supraviețuire.

Tipuri de reacții adverse întârziate:

Aproape orice tratament poate cauza efecte adverse, fiecare exprimat prin manifestări specifice tratamentului primit. Iată unele din cele mai frecvente reacții adverse secundare le-am surprins în descrieri, mai jos. Dacă sunteți îngrijorat din cauza unui posibil efect seșcundar, vă rugam să discutați cu medicul dumneavoastră.

Probleme de chirurgie

Supraviețuitorilor limfomului Hodgkin, în special celor diagnosticați înainte de 1988, li s-a îndepărtat splina, ceea ce îi face susceptibili de un risc mai mare de infecții grave datorat lipsei rolului pe care organul îl juca anterior operației în întărirea sistemului imunitar al organismului.

Supraviețuitorii cancerului de oase și țesuturi moi pot avea efecte fizice și psihologice provocate de pierderea unui membru superior sau inferior precum și manifestarea senzației de „durere fantomă” (senzație de durere în membrul care a fost eliminat).

Supraviețuitorii de cancer care au avut o intervenție chirurgicală pentru a elimina organe mai mici, care ajutau în lupta împotriva infecțiilor (ganglioni limfatici) sau care au suferit radioterapie pentru ganglionii limfatici, pot dezvolta limfedem, o acumulare anormală de lichid limfatic ce cauzează tumefiere și durere.

Pentru bărbații care au avut ganglioni limfatici lângă rinichi, vezică urinară, testicule sau rect poate exista posibilitatea de infertilitate.

Probleme cardiace

 Acestea sunt cel mai adesea cauzate de radioterapia şi chimioterapia din zona pieptului, mai ales dacă s-au folosit medicamentații precum doxorubicina (adriamcina) și ciclofosfamida (Cytoxan, Neosar). Persoanele cu vârste mai ridicate de 65 de ani, dar și cei care au primit doze mai mari de chimioterapie, manifestă un risc mai mare de probleme cardiace, dar și tot ce include umflarea mușchiului inimii, probleme cu capacitatea inimii de a pompa sânge (insuficiență cardiacă congestivă) sau boli de inimă.

Este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră la evaluările periodice, despre deteriorarea inimii, dacă ați urmat tipurile astea de tratament, deoarece e posibil să nu sesizezați niciun semn sau niciun simptom. Testele de screening, pentru a găsi deteriorarea inimii includ examinări fizice, o electrocardiogramă (EKG sau ECG) și ecocardiografie (cunoscută și ca echo). Toți supraviețuitorii de cancer, mai ales cei care au primit tratament pentru limfomul Hodgkin când erau copii, ar trebui să discute cu medicul dacă au dureri în piept , deoarece acesta poate semnala o problemă a inimii.

Probleme pulmonare

Chimioterapia și radioterapia la piept pot deteriora plămânii. Supraviețuitorii de cancer care au efectuat tratamente cu radioterapie sau chimioterapie prezintă un risc crescut de afecțiuni pulmonare. Unele medicamente pot provoca daune pulmonare. Printre acestea se numără: bleumicina (blenoxane), carmustina (BiCNU), prednison, dexametazonă  și metotrexat. Printre efectele întârziate ce pot să apară se numără:

  • O modificare în cât de bine funcționează plămânii
  • Îngroșarea mucoaselor plămânilor
  • Inflamația plămânilor
  • Dificultăți de respirație

Persoanele care au mai suferit de boli pulmonare sau persoanele mai în vârstă pot avea mai multe probleme pulmonare.

Probleme endocrine ale sistemului hormonal

Unele tipuri de cancer pot să afecteze sistemul endocrin, sistem ce include glandele și alte organe care sunt responsabile de producerea hormonilor, a ovulelor sau a spermei.

De exemplu, îndepărtarea chirurgicală a ovarelor femeii (ovarectomie), chimioterapia, terapia cu hormoni și radioterapia în zona pelviană poate opri menstruația sau poate provoca semne ce vor duce către menopauză. Simptomele menopauzei provocate de tratamentul împotriva cancerului pot fi mult mai agresive decât cele provocate de simptomele menopauzei naturale deoarece diminuarea numărului de hormoni are loc foarte rapid.

Femeile care nu au fost la menopauză și urmează terapie hormonală pot avea perioade de menstruație mai ușoare și mai puține sau acestea pot înceta complet. În cazul femeilor mai tinere, menstruația poate reveni, însă pentru cele cu vârsta peste 40 de ani această revenire a menstruației este foarte rară. Și, în anumite cazuri, deși tratamentul nu provoacă menopauza imediat, poate duce la o începere a menopauzei mai devreme decât în mod normal.

În plus, bărbații cu cancer de prostată care trec prin terapia cu hormoni sau cărora le-au fost eliminate testiculele, pot avea simptome similare menopauzei.

Atât bărbații, cât și femeile care primesc terapie cu radiații în zona capului și a gâtului pot avea niveluri mai mici de hormoni sau schimb cu glanda tiroidă, fiindu-le afectat sistemul endocrin ce poate provoca infertilitate temporară sau permanentă.

Supraviețuitorii în lupta cu cancerul care au un risc ridicat de schimbări hormonale din cauza tratamentului ar trebui să își facă regulat analize de sânge pentru a monitoriza nivelul hormonal.

Sursa: Cancer.net 

Citește și: Efecte secundare ale tratamentului împotriva cancerului – partea a-II-a

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba