Un nou studiu a identificat o cale anormală metabolică care determină dezvoltarea cancerului cu celule într-un anumit subtip al glioblastomului, cea mai comună și letală formă a cancerului cerebral. Constatarea ar putea conduce la aplicarea de noi terapii pentru un subgrup de pacienți cu glioblastom.
Un studiu condus de cercetătorii de la Ohio State University Comprehensive Cancer Center – Arthur G. James de la Spitalul de Cancer și Richard J. Solove de la Institutul de Cercetare (OSUCCC – James) a identificat o cale anormală, metabolică care conduce la dezvoltarea cancerului cu celule într-un anumit subtip de glioblastom.
Oamenii de știință au încercat să identifice subtipul specific de celule stem canceroase ale glioblastomului. Analizele genetice au arătat ca glioamele de grad mare pot fi împărțite în patru subtipuri: proneurale, neuronale, clasice și mezenchimale.
Acest studiu arată că subtipul mezenchimal este cel mai agresiv, are cel mai slab prognostic în rândul pacienților afectați, și că celulele canceroase stem izolate din subtipul mezenchimal au un nivel semnificativ mai mare de enzimă ALDH1A3, comparativ cu subtipul proneural.
Rezultatele, publicate recent în ublicația Proceedings a Academiei Naționale de Științe, arată că un nivel ridicat de creștere a enzimei este strâns legat de dezvoltarea tumorilor.
„Studiul nostru sugerează ca ALDH1A3 este un biomarker potențial funcțional de celule stem mezenchimale gliom, și că inhibarea enzimei ar putea oferi o abordare terapeutică promițătoare pentru gliomul de grad înalt, care are o caracteristică mezenchimală”, spune cercetătorul principal Ichiro Nakano, MD, PhD, profesor asociat de neurochirurgie de la OSUCCC – James. „Aceasta indică faptul că terapiile pentru glioamele de grad înalt trebuie personalizate, ceea ce înseamnă că trebuie luat în considerare subtipul tumoral în loc de a aplica un tratament pentru toți pacienții”, mai spune el.
Institutul Național al Cancerului estimează că 23,130 de americani vor fi diagnosticați cu cancer la creier și alte tumori ale sistemului nervos, în 2013, și că 14.000 de oameni vor muri datorită acestor tumori maligne. Glioblastomul reprezintă aproximativ 15 la sută din totalitatea tumorilor cerebrale, este rezistent la terapiile curente și are o rată de supraviețuire mai scurtă de 15 luni de la diagnosticare.
Se cunosc, cu toate acestea, foarte puține informații cu privire la căile metabolice care conduc la creșterea subtipurilor individuale de glioblastom – cunoștințe cruciale, de altfel, pentru dezvoltarea de terapii noi și eficiente specifice, care ar putea îmbunătăți tratamentul pentru aceste tumori letale.
Pentru acest studiu, Nakano și colaboratorii săi au folosit celulele canceroase de la 40 de pacienți cu gliomul de grad înalt, concentrându-se pe celulele tumorale cu o semnătură de celule stem. Cercetătorii au folosit apoi analiza microarray și teste pre-clinice pe animale pentru a identifica două subtipuri de glioblastom predominant, proneural și mezenchimal.
Constatările tehnice cheie includ:
• Genele implicate în glicoliză și gluconeogeneză, în special ALDH1A3, au fost semnificativ reglementate în celulele stem mezenchimale gliom, comparativ cu celulele stem proneurale;
• Celulele stem mezenchimale gliom arată rezistență la radiații semnificativ mai mari și exprimă un grad mai mare de reparații ale genelor ADN;
• Radiațiile induc transformarea celulelor stem gliom proneural în celule stem mezenchimale gliom, care sunt extrem de rezistente la radioterapie; inhibarea căii ALDH1 inversează această rezistență.
• Inhibarea căii mediate de ALDH1A3 încetinește dezvoltarea celulelor stem mezenchimale gliom și ar putea oferi o abordare promițătoare terapeutică pentru glioblastoame cu o semnătură mezenchimală.
„În general, datele noastre sugerează că un mecanism de semnalizare stă la baza transformării celulelor stem gliom proneurale în celule mezenchimale și declanșează întreținerea lor ca celule stem”, spune Nakano. În prezent, descoperirile lor sunt în faza de cerere a unui brevet, care va fi acordat de către Oficiul de licențiere în Tehnologie de la Universitatea din Pittsburgh.
Sursa: Science Daily