Un nou studiu a relevat modul în care cercetătorii au reușit să descopere un biomarker pentru cancerul pancreatic, existent în urina pacienților, deschizând calea pentru un test neinvaziv cu costuri reduse care ar putea permite diagnosticarea bolii în fază incipientă.
Cercetătorul Dr. Tatjana Crnogorac-Jurcevic, de la Institutul pentru Studierea Cancerului – Barts al Universității Queen Mary din Londra, Marea Britanie, împreună cu colegii săi au publicat concluziile studiului în revista Clinical Cancer Research.
Ca și în cazul altor tipuri de cancer, cu cât mai devreme este pacientul diagnosticat cu cancer pancreatic, cu atât mai mare este probabilitatea de tratament cu succes a bolii. Totuși, diagnosticarea precoce a cancerului este mai puțin frecventă, iar aproximativ 80% din pacienți ce suferă de un astfel de cancer ajung să fie diagnosticați abia în etapele ulterioare.
Cancerele pancreatice nu prezintă simptome în cele mai multe cazuri de îmbolnăvire; apariția simptomelor înseamnă, de obicei, că boala s-a răspândit deja în organism. Mai mult, simptomele cancerului pancreatic – care includ dureri abdominale sau de spate, scădere în greutate și probleme digestive – pot fi greșit diagnosticate ca pancreatită cronică, boală ce prezintă simptome similare.
În cadrul studiului, cancerul pancreatic a fost diagnosticat în stadiul precoce cu o precizie de peste 90%.
Combinând trei proteine (LYVE1, REG1A și TFF1 din mai mult de 1500 de biomarkeri utilizați pentru identificarea recurenței acestora în mostrele bolnavilor de cancer pancreatic), pentru a forma un „panou robust”, echipa a descoperit că acestea cresc posibilitatea de a diagnostica cancerul pancreatic prezent în urina pacienților în etapa 1 și 2 cu o precizie de peste 90%.
Aceste constatări, spun cercetătorii, ne aduc mai aproape de un test neinvaziv cu costuri scăzute, care să permită diagnosticarea precoce a cancerului de pancreas. Dr Crnogorac-Jurcevic adaugă:
„Am fost întotdeauna dornici să dezvoltăm un test urinar de diagnostic, deoarece are mai multe avantaje față de utilizarea unui test sanguin. Urina este un lichid mult mai inert și mult mai puțin complex decât sângele, ce poate fi testat non-invaziv și în mod repetat.
[…] Acesta este un panou de biomarkeri cu specificitate și sensibilitate bună și nutrim speranțe că acesta poate fi dezvoltat într-un test simplu, ieftin, ce va putea fi utilizat clinic în următorii câțiva ani”.
Sursa: Medical News Today