20 mai – Ziua Internaţională a Studiilor Clinice

În data de 20 mai, la nivel mondial, este marcată Ziua Internaţională a Studiilor Clinice, un prilej pentru a sublinia faptul că studiile clinice sunt esenţiale în procesul de cercetare şi dezvoltare a unui medicament.

Studiile clinice reprezintă studii de cercetare menite să răspundă unor întrebări şi să găsească modalităţi mai bune de tratare sau prevenire a bolilor. Obiectivul acestora este de a stabili nivelul de siguranţă şi de eficienţă a unui medicament. Fără studii clinice, o moleculă nou identificată nu ar putea ajunge la pacient.

În România numărul studiilor clinice este în creştere. Este un semn bun întrucât înseamnă investiţii în sistemul de sănătate românesc şi totodată, un acces crescut al pacienţilor la tratamentele de ultimă generaţie, încă în aşteptare pentru a intra pe lista medicamentelor compensate şi gratuite.

În clinica Amethyst Cluj, pacienţii au oportunitatea şi posibilitatea de a participa la studii clinice cu cele mai noi tratamente pentru diferite forme de cancer: bronho-pulmonar, esofagian, ORL, gastric, ovar.

“Studiile clinice reprezintă pentru mine urmatorul pas în tratamentul oncologic, este pasul spre a oferi pacienţilor tratamentul standard şi un medicament nou care poate fi mai eficient decat cel de până acum.

Tocmai de aceea implicarea în aceste studii este esenţială. Întregul proces, cu toate etapele şi procedurile sale înseamnă din punct de vedere medical dorinţa de a oferi pacienţilor cel mai bun tratament, care alături de cel standard să ducă la rezultate cat mai încurajatoare în ce priveşte evoluţia acestora.

Implementarea și dezvoltarea a câtor mai multe studii clinice înseamnă investiție atât la nivelul sistemului medical, ajutând la dezvoltarea unor noi tratamente cât mai ales la nivel uman, oferid pacenților accesul, fără costuri la molecule care se pot dovedi extrem de benefice în evoluția acestora.

Marcarea zilei de 20 mai ca zi a studiilor clinice este un punct de referinta în ce priveşte viitorul acestora, rolul lor în dezvoltarea oncologiei şi implicarea medicilor în aceste studii.”

Carmen Bodale – Medic Primar Oncologie Medicala

 

Experienţa personală cu studiile clinice a început încă din primii ani ai rezidenţiatului. Impactul pozitiv asupra mea a constat în impunerea unei rigurozităţi în abordarea cazurilor care ulterior s-a impus şi în practica de zi.

Cu siguranţă, cel mai mare beneficiu este pentru pacienţii incluşi/ compatibili cu un anumit protocol de studiu clinic. Ei au posibilitatea de a fi trataţi cu medicamente/ terapii inovative, de a beneficia de lectura centralizată a imagisticii . Poate cel mai important val de studii clinice cu care am interacţionat direct este cel al terapiilor pentru pacienţii cu adenocarcinom de prostată metastatic (o noua generaţie de taxani, hormonoterapie androgen receptor targeted).

Mă impresionează şi acum cazul unui pacient în această situaţie, diagnosticat în 2006 şi care a prins acest val de studii clinice. Acum, în mai 2020, 14 ani mai târziu, în continuare ne vedem la 3 săptămâni pentru tratament. El este un Supererou ! Şi ca el … pot fi mulţi alţii. Trebuie doar curaj, încredere în echipa medicală şi rigurozitate.

Vlad Manolescu – Medic Specialist Oncologie Medicala

“Din prima zi de rezidenţiat am făcut parte din echipa de studii clinice a Secţiei de Oncologie. A fost norocul meu probabil. Noroc că echipa era formată din oameni faini care au vrut să împartă experienţa asta fantastică cu cei nou veniţi în meserie.

De atunci au trecut 15 ani şi peste 100 de studii clinice.

Pentru mine aşadar studiile clinice sunt echivalente cu oncologia în sine. Nu văd oncologia în afara studiilor clinice şi nu mă văd practicând o oncologie fără studii clinice. Ele te obligă să-ţi ridici nivelul de pregătire constant şi să ştii ce se întâmplă acum în lumea oncologiei.

Studiile clinice compară tratamentul standard actual conform ghidurilor internaţionale în vigoare cu tratamentul standard plus încă ceva . Acest ceva este de multe ori următorul pas în oncologie. Nu există aşadar riscul ca pacientul să nu primească un tratament eficient. E un fel de win win situation.

Pacientul primeşte cel puţin medicaţia standard, fără costuri, sistemul medical nu plăteşte nimic pentru aceste medicamente şi nici pentru investigaţiile făcute de pacient (analize de sânge, CT, RMN, PET , testări genetice), deci costuri 0 pentru sistem.

Iniţial, în România studiile clinice permiteau accesul la tratamentele standard în lume. Asta pentru că în România nu se rambursau noile terapii. Dacă voiai să faci o medicină competitivă trebuia să faci studii clinice. Dacă voiai medicamente noi pentru pacienţii tăi, atunci trebuia să te gândeşti la studii clinice. Aşadar în România au apărut ca necesitate.

Alternativa era frustrarea ta ca medic şi mai ales a pacientului că nu are acces la ce e nou şi documentat ca fiind eficient.

De prin 2017 de când accesul la terapiile rambursate de CNAS s-a schimbat, şi de când România este în sfârşit contemporană cu restul lumii, accesul la studii iţi permite să te gândeşti în ziua de azi să tratezi un pacient cu un tratament care va deveni standard în lume peste vreo 4-5 ani. Adică să tratezi înaintea vremii. E extraordinar lucrul acesta! 20 mai este Ziua Internaţională a studiilor clinice. Recunoştinţa mea se îndreaptă în primul rând către toţi pacienţii care au participat la aceste studii de-a lungul timpului şi către rudele acestora. Fără ei lumea ar fi fost un loc mai trist şi mai lipsit de speranţă. Datorită lor fiecare pacient oncologic poate să spere la control mai bun al bolii şi de ce nu, la vindecare…”

Andrei Ungureanu – Medic Specialist Oncologie Medicala

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba