Pacienții oncologici prezintă adesea infecții ce pot fi prevenite, printre care și gripa. Riscul crescut de infecții poate fi datorat cancerului sau imunosupresiei cauzate de chimioterapie, așadar pacienții oncologici sunt incluși în grupa pacienților cu risc crescut de complicații datorate infecției cu virusul gripal și ar trebui imunizați împotriva acestuia.
În contextul pandemiei COVID-19, vaccinul antigripal este recomandat, îndeosebi, pentru a evita internările în secțiile deja supra-aglomerate și a evita alte infecții, inclusiv cea cu SARS-COV-2, dar și pentru a scădea presiunea asupra sistemului de sănătate publică.
Ce este gripa?
Gripa este o afecțiune respiratorie acută cauzată de infecția cu virusul gripal. Boala afectează tractul respirator inferior și superior și este adesea însoțită de semne sistemice. Sunt trei tipuri de viruși gripali: A, B și C. Influenza A și B cauzează epidemiile sezoniere, de obicei iarna.
Simptomele gripei includ febră, mialgie (dureri musculare), dureri de cap, tuse, frisoane, nas înfundat și usturimi în gât. Complicația majoră a gripei este pneumonia, adesea fiind secundară unei suprainfecții bacteriene. Alte complicații includ otita medie, bronșiolita la copii și exacerbări ale patologiilor respiratorii cronice. Morbiditatea este datorată în general agravării patologiilor cronice. Categoriile cu risc înalt sunt: pacienții cu patologii pulmonare, cardiovasculare, renale, diabet, imunodeprimați (inclusiv pacienții oncologici), copii între 6-23 luni, vârstnici > 65 ani și femeile însărcinate.
Gripa în rândul pacienților oncologici
Pacienții cu tumori solide sau hematologice ce sunt supuși chimioterapiei prezintă risc crescut de complicații datorate gripei. Deficitul imun principal în cazul pacienților oncologici este neutropenia, asociată în general cu risc crescut de infecții bacteriene mai degrabă decât infecții virale însă, per ansamblu, spitalizările datorate gripei sunt de 4 ori mai mari și mortalitatea este de 10 ori mai mare în rândul pacienților oncologici comparabil cu populația generală. Gripa poate determina temporizări sau opriri ale tratamentului chimioterapic, cu posibile consecințe asupra controlului cancerului. (1)
Cancerul și imunizarea
Cancerul crește riscul de complicații datorate gripei, incluzând spitalizări recurente și creșterea mortalității. Mai mult, mulți pacienți oncologici sunt tratați cu medicamente citostatice și imunosupresoare. Din aceste motive, pacienții oncologici ar trebui încadrați în grupa de risc înalt a complicațiilor post-gripale și ar trebui imunizați împotriva gripei înaintea fiecărui sezon epidemic.
Mai multe studii au fost efectuate pentru a vedea dacă modalitatea în care organismul răspunde la vaccin (răspuns serologic) este diferită la pacienții aflați în curs de chimioterapie sau terapie biologică. Majoritatea studiilor a concluzionat că răspunsul a fost comparabil la pacienții oncologici care primeau chimioterapie față de cei care nu primeau și că, în general, răspunsul serologic a fost mai mic la pacienții aflați sub tratament oncologic față de cei sănătoși, însă titrul de anticorpi a fost suficient de mare pentru a asigura protecție antigripală . Pacienții ce au primit tratament cu rituximab au imunitatea celulară afectată, ceea ce presupune răspuns serologic scăzut la vaccinare, fiind pacienți la care poate fi considerată profilaxia cu antivirale în cazul expunerii la virusul gripal și la care așteptăm un răspuns imun mai scăzut decât la ceilalți pacienți. În general, pacienții cu tumori hematologice au un răspuns mai scăzut față de cei cu tumori solide. Pacienții oncologici ce au primit vaccin antigripal au prezentat că reacții adverse reacții locale ușoare (durere /roșeață la locul de injectare) sau febră ușoară. Nu a fost raportată nicio reacție adversă persistentă sau severă. (2), (3).
Nu a fost observată o creștere în incidență sau severitate a reacțiilor adverse la pacienții aflați în tratament cu imunoterapie care au primit vaccin antigripal și nici la cei care au început tratamentul după vaccinarea antigripală. Totuși, există un studiu din 2018 în care s-a observat o creștere a incidenței reacțiilor adverse imune la pacienții care au primit vaccinul antigripal concomitent cu imunoterapia, așadar dacă beneficiați de imunoterapie, decizia de vaccinare va trebui luată împreună cu medicul curant, până când mai multe studii vor putea asigura un punct de vedere unitar (4),(5),(6).
Recomandări privind folosirea vaccinului antigripal la pacienții oncologici
- trebuie să fie realizată cu un vaccin ce conține tulpini de virus inactivat (în România sunt două aprobate: Influvac Tetra și Vaxigrip Tetra). Datorită imunității scăzute, vaccinarea cu un vaccin ce conține tulpini de virus viu atenuat nu este recomandată.
- vaccinarea este recomandată atât pacienților pediatrici (mai mari de 6 luni), cât și celor adulți
- momentul ideal de vaccinare este cu două săptămâni înainte de administrarea oricărui tratament imunosupresiv, pentru a permite producerea de anticorpi suficienți. Dacă acest fapt nu este posibil, administrarea vaccinului cu mai puțin de două săptămâni înainte sau între ciclurile de tratament s-a dovedit a fi sigură și este recomandată față de a nu vaccina deloc, deși eficacitatea este posibil să fie redusă în acest caz. (7)
- ar trebui folosită la pacienții oncologici, atât pentru cei ce sunt în tratament cu chimioterapie, agenți biologici, radioterapie cât și pentru cei care, momentan, se află în perioada de supraveghere
- este recomandată vaccinarea aparținătorilor și a personalului medical ce intră în contact cu pacienții oncologici pentru a crește imunitatea de grup cu reducerea răspândirii virusului și a probabilității infecției
- măsuri preventive ar trebui adoptate de către spitalele cu secții de oncologie pentru a identifica pacienții cu gripă și a-i izola de ceilalți pacienți
Concluzii
Vaccinarea antigripală este sigură și eficientă în rândul pacienților oncologici pentru prevenirea gripei. Pacienții cu patologie hematologică vor avea un răspuns imun mai slab față de ceilalți pacienți oncologici, însă semnificativ pentru protecția antigripală. Sunt recomandate două din vaccinurile existente pe piață în România: Influvac Tetra și Vaxigrip tetra, ambele cu virus inactivat. Pacienții ce beneficiază de imunoterapie vor lua legătura cu medicul curant pentru a decide împreună dacă vaccinarea este oportună. Vaccinarea aparținătorilor și personalului medical este utilă pentru a crește imunitatea de grup și a scădea riscul de infectare a pacienților imunodeprimați.
Referințe
- Roni Bitterman, Noa Eliakim‐Raz, Inbal Vinograd, Anca Zalmanovici Trestioreanu, Leonard Leibovici, and Mical Paul – Influenza vaccines in immunosuppressed adults with cancer, Cochrane Database Syst Rev. 2018 Feb; 2018(2): CD008983.
- Mahmoud A Shehata and Nagla Abdel Karim – Influenza Vaccination in Cancer Patients Undergoing Systemic Therapy, Clin Med Insights Oncol. 2014; 8: 57–64.
- P. Pedrazzoli, F. Baldanti, I. Donatelli, M. R. Castrucci, F. Puglisi, N. Silvestris, S. Cinieri -Vaccination for seasonal influenza in patients with cancer: recommendations of the Italian Society of Medical Oncology (AIOM) , Annals of Oncology, Volume 25, Issue 6, June 2014, Pages 1243–1247,
- Curtis R Chong, Vivian J Park, Bevin Cohen, Michael A Postow, Jedd D Wolchok, Mini Kamboj, Safety of Inactivated Influenza Vaccine in Cancer Patients Receiving Immune Checkpoint Inhibitors, Clinical Infectious Diseases
- Läubli, H., Balmelli, C., Kaufmann, L. et al. Influenza vaccination of cancer patients during PD-1 blockade induces serological protection but may raise the risk for immune-related adverse events. J. immunotherapy cancer 6, 40 (2018)
- D. H. Wijn, G. H. Groeneveld, A. M. Vollaard, M. Muller, J. Wallinga, H. Gelderblom, E. F. Smit , – Influenza vaccination in patients with lung cancer receiving anti programmed death receptor 1 immunotherapy does not induce immune-related adverse events, European Journal of Cancer 104(2018) 182-187 7. Alberta Health Services – Influenza immunization for adult and pediatric patients undergoing cancer treatment – 2019 guideline
Farmacist Laura BUDĂU (HEN)
Amethyst Radiotherapy Cluj