Imunizarea pacienților cu un diagnostic oncologic

Imunizarea (vaccinarea) pacienților oncologici este un subiect de interes, mai ales acum, odată cu sosirea anotimpului răcoros.

Pacienții cu afecțiuni oncologice reprezintă o populație care, adesea, se confruntă cu un sistem imunitar compromis atât din cauza bolii în sine, cât și din cauza tratamentelor la care sunt supuși. Scopul principal al imunizării este să întărească răspunsul imun al pacientului împotriva anumitor infecții și boli, reducând astfel riscul de complicații și îmbunătățind capacitatea lor de a lupta împotriva bolilor. Cancerul și tratamentele sale, precum chimioterapia, radioterapia sau imunoterapia, pot slăbi sistemul imunitar, făcând pacienții cu cancer mai susceptibili la infecții și la consecințele lor potențial severe.


Vaccinarea pacienților cu un diagnostic oncologic

Vaccinurile comune administrate pacienților cu cancer includ cele pentru gripă, pneumococ, hepatită B și alte boli prevenibile. Gripa prezintă o amenințare semnificativă pentru pacienții cu cancer din cauza potențialului de complicații respiratorii grave.

Este important să adaptăm programul de imunizare la tipul specific de cancer, tipul de tratament recomandat și starea generală a pacientului. Toate acestea au ca scop administrarea vaccinului potrivit la momentul potrivit, optimizând răspunsul imun și minimizând riscurile sau efectele adverse asociate vaccinării.

Ca regulă generală, se recomandă evitarea vaccinurilor vii sau inactivate, datorită riscului de infecție cauzată de vaccin. Ele nu ar trebui administrate în perioada de imunosupresie cauzată de chimioterapie, deoarece ele nu vor fi la fel de eficiente ca la un adult sănătos.

Atunci când sunt recomandate anumite tipuri de vaccinuri, ele ar trebui administrate în mod ideal înainte de începerea chimioterapiei sau a altor medicamente imunosupresive, respectiv înainte de radioterapie.

Dintre vaccinurile inactivate face parte și vaccinul antigripal. Recomandarea Asociației Americane de Boli Infecțioase este în favoarea administrării vaccinului. În mod optim, ar trebui administrat cu 2 săptămâni înainte de începerea chimioterapiei. De foarte multe ori acest lucru nu este posibil, iar ca urmare, recomandarea este ca vaccinarea să aibă loc la aproximativ 1 săptămână de la ciclul de chimioterapie. Vaccinarea antigripală se recomandă o dată pe an și de obicei nu necesită repetarea dozei.

Un aspect important în privința vaccinării antigripale este faptul că, nu doar pacienții ar trebui vaccinați ci și membrii de familie și personalul medical.

Vaccinarea anti-pneumococica sau împotriva hepatitei B poate fi, de asemenea, recomandată pacienților oncologici. La fel, vaccinarea anti-HPV este permisă acolo unde se indică acest lucru.

Pacienții cu afecțiuni hematologice, reprezintă o categorie de pacienți care, de multe ori, sunt supuși unori terapii foarte imunosupresive. Imunizarea acestora trebuie discutată cu medicul specialist.

Recomandarea de vaccinare trebuie să aibă la bază evaluarea fiecărui caz în parte. Ea trebuie să țină cont de particularitățile bolii și ale pacientului, dorința pacientului și, bineînțeles, de riscurile și beneficiile asociate imunizării.

Dr. Emoke Palyi-Kiss
Medic Specialist Oncologie Medicală
Amethyst Cluj


 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba