Cancerul de laringe – pacienții tratați conservator pot trăi fără traheostomă permanentă

În oncologia modernă un loc tot mai important îl joacă prezervarea funcției și a organului.

Unul dintre cancerele cu cele mai mari implicații în viața socială a pacienților este cancerul de laringe care este cea mai frecventă neoplazie a sferei ORL cu o supraviețuire la 5 ani de circa 60%.

Dintre factorii de risc cel mai frecvent întâlniți sunt consumul de alcool, tutun, deficiențele de fier, vitamina B12 și vitamina C.

În formele incipiente clasificate T1-T2 rezultatele chirurgiei și ale radioterapiei sunt similare, ratele controlului local fiind de 80-90% cu un plus pentru radioterapie în ceea ce privește calitatea vocii.

Odată cu introducerea PET-CT-ului pentru evaluarea ganglionilor cervicali și metodelor mai precise pentru evaluarea funcției fonatorii și deglutiției, dezvoltarea unor strategii de prezervare a laringelui a devenit o realitate.

Societatea Americană de Oncologie (ASCO) a elaborat în 2017 a doua ediție a recomandărilor pentru prezervarea laringelui atât pentru cazurile incipiente T1-T2 cât și pentru cele local avansate T3-T4, fară a se compromite supraviețuirea.

Pentru stadiul III-IV după tratamente radio-chimioterapice supraviețuirea nu este inferioara chirurgiei și atât calitatea vieții cât și funcția laringelui sunt mai bune pentru pacienții tratați conservator.

Evident selecția pacienților în reuniuni multidisciplinare pentru tratamentele conservatoare este fundamentală.

Pacienții care continuă să consume alcool și nu renunță la fumat nu sunt candidați pentru strategiile de prezervare de organ.

Tehnicile moderne de radioterapie permit o iradiere cvasichirurgicală , cu reacții secundare reduse și complianată superioară la tratament din partea pacienților.

Tehnica modernă pentru aceste indicații este IMRT/VMAT, tehnică care se aplică după cele mai înalte standarde de perfomanță în Centrele Amethyst.

În afara rezultatelor funcționale (prezervarea vocii și a deglutiției ) și rezultatele cosmetice sunt bune.

Pacientă de 45 de ani în curs de iradiere a unui cancer de laringe stadiul IV se observă eritemul tegumentelor gâtului și sub tifon canula pentru respirat (traheostoma).

La 3 luni de la terminarea radioterapiei, datorită dispariției tumorii s-a îndepărtat traheostoma.

La un an după terminarea radioterapiei, pacienta nu are semne de recidivă, duce o viață la fel de activă că și înaintea tratamentului curativ conservator. Se observă o cicatrice cheloidă pe vechiul orificiu al traheostomei care se poate corecta prin chirurgie plastică.

Dr. Laurentiu Bujor
Medic Primar Radioterapie si Medic Specialist Oncologie Medicala

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba