Cancerul pulmonar – aspecte legate de pandemia COVID 19

Una dintre problemele cauzate de pandemia COVID 19 a fost și încă este scăderea numărului de internări sau prezentări la medic, fie pentru consulturi de rutină, fie pentru consulturi privind diverse simptome ușoare. Mulți pacienți oncologici, deși cunoșteau diagnosticul, au preferat să evite deplasările către unitățile sanitare datorită fricii de a contracta virusul, în majoritatea cazurilor considerând că stadiul incipient al bolii nu le poate cauza probleme atât de mari precum infecția virală. Din păcate însă, evitarea inițierii tratamentului a dus în foarte multe cazuri la evoluția tumorilor, și implicit la o șansă mai mică de vindecare.

Dintre toate tipurile de cancer, neoplasmul pulmonar reprezintă o provocare particulară în contextul pandemiei. La nivel internațional se raportează creșterea numărului de cazuri nou diagnosticate de cancer pulmonar aflat deja în fază avansată, spre deosebire de 2019, numărul total de cazuri fiind similar.

Deși nu există încă suficiente date, a fost observată o asociere crescută a infecției virale cu neoplasmul pulmonar, spre deosebire de alte tipuri de cancer. Se presupune că nu boala oncologică ar crește riscul de infecție SARS – CoV 2, ci dimpotrivă, infecția virală ar duce la evoluția unei tumori preexistente prin sindromul inflamator pulmonar; inflamațiile cronice sunt de asemenea un risc de apariție a neoplaziilor, mai ales prin asocierea cu alți factori, precum fumatul.

Este cunoscut faptul că tratamentele bolii oncologice pot duce la slăbirea sistemului imunitar, și prin urmare la creșterea riscului de infecții bacteriene sau virale, inclusiv coronavirus.

Cu toate acestea, riscul de evoluție al cancerului neglijat terapeutic este mult mai mare decât riscul de infecție COVID-19 datorat terapiei oncologice; Amânarea sau evitarea discuției cu un medic de specialitate poate duce la progresia către stadii avansate.

În ceea ce priveste vaccinul împotriva SARS – CoV2, acesta este recomandat atât pacienților oncologici cât și persoanelor cu care intră în contact.

Dr. Zarma Filip
Medic Specialist Radioterapie Amethyst Otopeni

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba