Radioterapia conformală, sau radioterapia conformală 3D (3DCRT) (I)

Ce este radioterapia conformală

Radioterapia conformală se mai numește, de asemenea, radioterapie conformală 3D. Aceasta utilizează un mod special de planificare și realizare a tratamentului de radioterapie. Planificarea radioterapiei la modul standard a fost realizată cu mult timp în urmă, datorită utilizării razelor X. Razele X ofereau imagini ale tumorilor în două dimensiuni (2D), lățime și înălțime. Acest tip de radioterapie nu mai este utilizat, în prezent, foarte frecvent.
Odată cu implementarea tehnologiei computerului, putem vedea tumora în trei dimensiuni (3D), lățime, înălțime și adâncime, cu ajutorul scanurilor CT sau RMN.

Informațiile din aceste scanări ajung direct în computerul care realizează planificarea ședințelor de radioterapie. Astfel, medicii pot vedea în 3 dimensiuni zona care urmează să suporte tratamentul. Programul de calculator proiectează apoi fascicule de radiații care se mulează fidel pe forma tumorii. Deci, fasciculul de radiație evită, cât mai mult  posibil, țesutul sănătos. Aceasta se numește radioterapie conformală 3D (3DCRT).

Este de la sine înțeles că medicii încearcă întotdeauna să evite afectarea țesuturilor sănătoase în urma ședințelor de radioterapie. Dar, principalul beneficiu al acestora, și, în mod special, al ședințelor de radioterapie conformală este faptul că aceasta este mai precisă, deoarece permite medicilor planificarea în 3D. Ședințele de radioterapie conformală pot oferi o șansă mai bună de a ucide tumoarea canceroasă prin distribuirea unei doze mai mari de radiații direct spre aceasta. Zona care urmează să fie ținta ședințelor de radioterapie va avea cât mai puțin țesut sănătos  și, astfel, există posibilitatea crescută ca pacientul, sau zona afectată, să sufere mai puține efecte secundare pe termen lung.
Însă, în cazul în care medicii evită să iradieze prea mult din zona înconjurătoare  a tumorii ar putea exista riscul ca numeroase celule canceroase să rămână active. De aceea,  medicii care planifică ședințele de radioterapie sunt extrem de atenți la atingerea echilibrului corect între menținerea întregii zone afectate de cancer în interiorul ariei–țintă pe parcursul ședințelor de radioterapie, în același timp cu păstrarea în afara zonei iradiate a țesutului sănătos înconjurător.

Planificarea ședințelor de radioterapie conformală

Planificarea ședințelor de radioterapie conformală este foarte asemănătoare cu programarea altor tipuri de ședințe de radioterapie externă. Doar că aceasta poate dura mai mult. De obicei implică mai multe etape, care încep, în cele mai multe cazuri, cu o sesiune de simulare virtuală. Această sesiune implică:

– planificarea ședințelor de radioterapie pentru a vă asigura că întreaga tumoare este în interiorul ariei-țintă;
– marcarea pielii în zona afectată pentru a vă asigura că fascicolul de radiații nu baleiază spre alte zone sănătoase;
– realizarea de mulaje pentru a păstra anumite părți ale corpului dumneavoastră nemișcate în timpul tratamentului;

Dacă urmați un tratament de radioterapie conformală la cap sau gât, este posibil să trebuiască să purtați o matriță de plexiglas în timpul tratamentului. Uneori este numită mască sau protecție. Unele tipuri de mască permit pătrunderea luminii, altele sunt opace. Este posibil să trebuiască, de asemena, să purtați  o matriță care să protejeze și alte părți ale corpului, cum ar fi pieptul, membrele și, uneori, întregul corp. Matrița păstrează zona tratată complet nemișcată. Deci, tratamentul va fi cât mai exact posibil. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că orice alte marcaje care, în mod normal, ar fi trebuit să fie realizate direct pe piele, vor fi trasate pe mască.

După această sesiune, de obicei trebuie să așteptați între 3 și 7 zile pentru ca medicul dumneavoastră să creeze planul de tratament al ședințelor de radioterapie. Apoi veți putea stabili o programare pentru prima doză de tratament din cadrul ședințelor de radioterapie.

Tratamentul propriu-zis

Ședințele de radioterapie conformală sunt foarte asemănătoare cu alte tipuri de sesiuni pentru radioterapie externă. Tratamentul nu doare și durează doar câteva minute pentru atingerea dozei de radiații prescrise de medic. Ceea ce vă poate reține o perioadă mai  lungă de timp în cabinet este intervalul care durează până când medicul radiolog obține poziția corectă a corpului și fixează matrițele de care ați putea avea nevoie.

Sursa: Cancer Research UK

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba