Ce este radioterapia stereotactică? Interviu cu Dr. Andrei Ciobanu, Medic Specialist Radioterapie

1. Din perspectiva dumneavoastră, ce face radioterapia stereotactică să fie superioară altor metode tradiționale de tratament?

Din perspectiva mea, radioterapia stereotactică este o opțiune avansată de tratament din varii motive. În primul rând, reprezintă o abordare neinvazivă, oferind o alternativă pentru intervenția chirurgicală. De asemenea, numărul redus al vizitelor pe care pacientul trebuie să le facă la clinică, și anume 3-5, comparativ cu 25-35 în cazul radioterapiei convenționale, oferă pacientului confort și un nivel ridicat de accesibilitate, micșorând numărul de deplasări.

În cazul radioterapiei stereotactice, avem și un număr limitat al efectelor secundare, oferind o experiență mai ușoară pentru pacient. Spre deosebire de alte metode de tratament, efectele secundare apărute sunt doar la nivelul zonei radiate, iar unul dintre cele mai semnificative avantaje îl reprezintă rata de 90-95% de control local al bolii.

Cel mai important, acest tratament este oferit pacientului complet gratuit în clinicile Amethyst.

 

2. Care este tehnica de tratament din spatele radioterapiei stereotactice?

În primul rând, achiziționarea datelor necesare pentru planul de tratament se face cu ajutorul unui Computer Tomograf. Datorită complexității planului de tratament, sunt necesare 4-5 zile pentru efectuarea lui, iar apoi urmează verificările la aparat pentru a ne asigura că fasciculul de iradiere se livrează în siguranță.

 

3. Cum contribuie precizia radioterapiei stereotactice la rezultate mai bune ale tratamentului?

Precizia asociată cu radioterapia stereotactică este un detaliu foarte important în obținerea unor rezultate superioare de tratament. Având volume mici tumorale de tratat, precizia radioterapiei stereotactice este la nivel submilimetric. Acest nivel de precizie permite livrarea unei doze substanțial mai mari, oscilând de la 4-5, până la 10 ori per ședință, comparativ cu radioterapia convențională. Această doză mare duce la un efect antitumoral crescut, în special împotriva tumorilor care sunt radiorezistente la dozele convenționale (nu răspund la iradiere).

În anumite cazuri specifice, precum metastazele cerebrale, osoase și pulmonare, radioterapia stereotactică are o rată de control superioară iradierii convenționale. Această precizie ridicată nu doar că îmbunătățește rezultatul tratamentului, dar și minimizează efectele secundare asupra țesuturilor sănătoase din jurul tumorii, oferind o opțiune mai sigură pentru pacient.

 

4. Există concepții greșite comune despre radioterapia stereotactică de care vă loviți des, din partea pacienților? 

Da, sunt anumite concepții greșite legate de radioterapia stereotactică, pe care le discut adesea cu pacienții, pentru a mă asigura că au o înțelegere completă asupra acestui tip de tratament. Aici se regăsește și credința cum că radioterapia stereotactică poate fi aplicată și se pretează pentru orice boală malignă. În realitate, își găsește utilitatea și aplicabilitatea în anumite situații specifice, cum ar fi boala oligometastatică, caracterizată de metastaze puține (1-5 de maxim 4 cm) în creier, oase, plămâni, glanda suprarenală și ficat.

Este foarte important, de asemenea, ca fiecare pacient să înțeleagă că radioterapia stereotactică nu garantează 100% vindecarea în toate cazurile. Radioterapia stereotactică semnifică o abordare țintită în tratarea bolii metastatice, pe ceea ce vedem în prezent, cu posibilitatea repetării tratamentului în viitor, dacă tumorile apar și la alte organe.

Radioterapia stereotactică nu este o soluție și un tratament care se potrivește în orice situație. Nu reprezintă o alegere potrivită în cazurile unde volumele de tratament sunt mari și este necesar să fie iradiate și volume profilactice (la risc). Fiecare caz este unic, iar decizia de administrare a acestui tratament este bazată pe anumiți factori și discutată în cadrul unei comisii multidisciplinare.

 

5. Tehnologia joacă un rol crucial în radioterapia stereotactică. Cum au îmbunătățit progresele tehnologice precizia și eficacitatea tratamentului? 

Progresele tehnologice care au avut loc de-a lungul timpului în domeniul radioterapiei, în special în ceea ce privește radioterapia stereotactică, au făcut posibilă tratarea tumorilor sub 1 cm în diametru, cu o acuratețe ridicată, reușind să protejăm astfel țesuturile sănătoase din jur care primesc mai puțin de jumătate din doza totală de iradiere. Acest lucru se traduce prin efecte secundare mult mai puține.

Prin minimizarea expunerii organelor sănătoase la radiații, pacienții se confruntă cu mai puține efecte secundare, cu o calitate a vieții mai ridicată atât în timpul tratamentului, cât și după finalizarea acestuia. Astfel, doza totală livrată în tumoră poate să fie mult mai mare, crescând șansa ca tratamentul să fie unul eficient și de succes.

În esență, progresele tehnologice nu numai că au crescut rata de vindecare în rândul pacienților oncologici, reușind să vizeze în mod specific tumorile mai mici, dar au redefinit și echilibrul dintre eficacitatea terapeutică și minimizarea efectelor adverse. Astfel, radioterapia stereotactică devine o abordare centrată pe pacient, un tratament modern de ultimă oră, pe care îl putem oferi acum gratuit în clinicile Amethyst România.

Dr. Andrei Ciobanu

Medic Specialist Radioterapie

Amethyst Timișoara

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba