Pacienţii cu HPV pozitiv pot beneficia de doze mai mici de radioterapie

Cercetările recente arată că reducerea dozei de radioterapie pentru unele persoane cu cancer orofaringian este o opţiune de tratament eficientă şi poate ajuta la reducerea efectelor secundare pe termen lung. Această nouă abordare particularizează doza de radiaţii pe baza răspunsului unei persoane care a trecut iniţial prin chimioterapie, precum şi pe baza altor factori cunoscuţi ca potenţiali dăunători pentru recuperarea pacientului în cauză. Aceşti factori se pot referi la testul pozitiv pentru papillomavirus (HPV), la dimensiunea tumorii sau la istoricul de fumător a persoanei.

Aproximativ 70% din cazurile de cancer orofaringian nou-diagnosticate sunt legate de HPV, iar numărul de persoane diagnosticate cu HPV în zona capului şi a gâtului pare a fi în creştere. Persoanele diagnosticate cu cancer orofaringian HPV pozitiv tind să aibă rate mai bune de supravieţuire, comparativ cu pacienţii având HPV negativ, care este, de cele mai multe ori legat de consumul de tutun.

Au luat parte la acest studiu 90 de pacienţi cu stadiul III, IV, IVb sau HPV pozitiv orofaringian, ei primind chimioterapie de inducţie cu cetuximab (Erbitux), cisplatin (Platinol) şi paclitaxel (Taxol), înainte de radioterapie. După chimioterapie, 62 de pacienţi nu au avut niciun semn de cancer în baza unui examen endoscopic, fiind distribuiţi pentru a primi o doză mai mică de radioterapie cu intesitate modulate (IMRT). Restul de pacienţi înrolaţi în studiu au primit o doză standard de IMRT. Acest IMRT foloseşte o tehnologie avansată pentru a direcţiona mai precis razele de radiaţii către tumoare, contribuind la reducerea deteriorării celulelor sănătoase din apropiere. Ambelor grupuri li s-au administrat cetuximab standard, pe lângă radioterapie.

La doi ani după tratament, 93% dintre pacienţii studiului care au primit doze mai mici de IMRT şi 87% dintre pacienţii trataţi cu doza standard IMRT, erau în viaţă. 80% din grupul căruia i s-au administrat doze mai mici şi 65% din grupul căruia i s-au administrat doze standard au avut tumori care nu au crescut sau care nu s-au răspândit mai departe în acest timp.

Reducerea dozei de IMRT poate duce, de asemenea, la o creştere a calităţii vieţii prin reducerea riscului de reacţii adverse grave pe termen lung, reacţii adverse precum probleme la înghiţire, gură uscată, pierderea gustului, probleme cu glanda tiroidă.

Ce impact ar putea avea pentru pacienţi?

„Tratamentele la nivelul capului şi a gâtului pot fi istovitoare, aşa că este încurajator să se constate că se pot întoarce la vechiul tratament, în cazul pacienţilor cu boli mai puţin agresive şi un prognostic favorabil, şi în special pentru tinerii pacienţi pentru care organismul are mai multă putere să lupte.”, a declarat autorul principal al studiului, doctorul Anthony Cmelak, profesor de oncologie la Vanderbilt-Ingram Cancer Center din Nashville. „Cu toate acestea avem nevoie de o monitorizare mai mare, precum şi de datele de confirmare de fază III, înainte de a recomanda aplicarea acestei strategii în practică.” Potrivit doctorului Cmelak, dozele mai mici de IMRT nu sunt recomandate pacienţilor cu boala – HPV negativ sau cu tumori mari.

Sursă: www.cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba