Voi avea arsuri solare? O nouă aplicație on-line vă ajută să estimați riscul de a suferi arsuri solare

Când soarele este puternic, este important să fiți atenți, să găsiți unui loc umbrit, să purtați haine potrivite și să utilizați o cremă cu protecție solară pentru a vă proteja de arsurile solare și cancerul de piele. Dar de unde știți cum e vremea azi? Și este toată lumea expusă aceluiași risc? Cancer Research UK a creat împreună cu partenerul lor, Nivea Sun, o aplicație on-line nouă, gratuită, care vă ajută să estimați riscul de a suferi arsuri solare, oriunde, începând de azi. Iar aceasta funcționează atât pe telefonul mobil, cât și pe desktop – astfel încât să o puteți utiliza înainte de a ieși afară, sau atunci când sunteți în aer liber.

Mai jos, am răspuns la câteva întrebări importante pe care le-ați putea avea despre cum să o folosiți, ce influențează riscul de ardere, și cum să vă protejați. Înarmați cu sfaturile noastre și cu „SunSmartphone-ul” dumneavoastră, vă puteți asigura că arsurile solare nu vă vor strica vara.

Cum funcționează?

Click pe imagine pentru a ajunge la aplicație
Când încărcați prima dată aplicația de pe site-ul Nivea Sun, ea va pune câteva întrebări simple despre cât de probabil este să vă bronzați în soare prea puternic, și despre cât de colorat este tenul dumneavoastră, ceea ce ajută la determinarea tipului dumneavoastră de piele.
Aplicația utilizează informații despre locația dvs. pentru a afla indicele UV pentru zona în care sunteți, prin intermediul Met Office. Informațiile sunt  apoi prelucrate pentru a determina riscul ca persoanele cu tipul dvs. de piele să poată suferi arsuri datorită expunerii îndelungate la soare.

Deci, ce este un indice UV?

Indicele UV apare în tot mai multe prognoze meteo, inclusiv cele de pe Met Office. Acesta vă spune cât de puternice sunt razele UV la nivelul solului și ia în considerare lucruri cum ar fi plafonul de nori, așa că este foarte fiabil.
Indicele UV variază de la 0 până la 10 – într-o zi senină de vară iar apoi poate ajunge la șapte în jurul amiezii, dar rareori mai mult.
Cu cât indicele UV este mai mare, cu atât mai mare este riscul de a suferi de arsuri solare – dar nivelul UV de care aveți nevoie pentru a începe protejarea pielii dumneavoastră depinde de tipul de piele.

Este tipul de piele identic cu nuanța pielii?

Sunt corelate, dar nu sunt la fel. Există șase tipuri de piele și se ține seama de nuanțele acesteia. Dar, pentru că tipul de piele se referă la cât de sensibilă este pielea dvs. la deteriorarea UV, comportamentul pielii expuse la soare puternic este la fel de important.
Gândiți-vă ce s-ar întâmpla cu pielea dvs. dacă v-ați expune în întregime la soare puternic – nu la umbră, nefiind acoperit cu haine, fără o cremă cu protecție solară. Persoanele care se ard mereu sau, de obicei, au pielea mai sensibilă decât cele care obțin mereu un bronz fără ardere prealabilă. Și acesta e un punct cheie, deoarece a-ți arde pielea la soare presupune apariția oricărei nuanțe de roz sau înroșirea acesteia.
Chiar dacă nu este o arsură gravă și chiar dacă veți obține un aspect bronzat după aceea – reacția inițială este cea care contează.
Tipul de piele nu este o știință exactă, totuși. Este important să observăm ce se întâmplă cu pielea noastră. Dacă începe să se ardă, asigurați-vă că vă feriți de soare. Și gândiți-vă la ce altceva ați putea face pentru a vă proteja pielea într-o zi similară, în viitor.

De ce contează, nu ar fi mai bine să îmi protejez mereu pielea ?

Cu toții avem nevoie de soare pentru a permite organismului să producă vitamina D – este importantă pentru a avea oase puternice și sănătoase. Dar este nevoie să echilibrăm această expunere exagerată la razele UV ​​și riscul de cancer de piele. Cele mai multe persoane ar trebui să fie în măsură să producă suficientă vitamina D, fără a risca arsuri solare.

Care este cel mai bun mod de a mă proteja?

Cele mai eficiente metode de a vă proteja de arsurile solare și deteriorarea pielii sunt să vă petreceți timpul în umbră și să vă acoperiți cu haine – un tricou, pălărie și ochelari de soare.

Dar cremele cu protecție solară?

Un studiu recent realizat de cercetătorii noștri a arătat, că o cremă cu protecție solară nu este suficientă pentru a proteja pielea de pericolul arsurilor. Dar totuși are un rol important. Aceasta ajută la protejarea porțiunilor care nu se pot acoperi cu ușurință – cum ar fi fața și brațele.
Alegeți o cremă cu protecție solară cu SPF de cel puțin 15.
Nu folosiți niciodată protecția solară ca o scuză pentru a petrece mai mult timp în soare, sau pentru a prelungi șederea o dată ce ați început să vă ardeți.

Sursa: Cancer Research UK

 

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba