Confruntarea cu recidiva cancerului

Despre reapariția cancerului

Despre o recidivă putem vorbi atunci când cancerul se întoarce. Cancerul poate reapărea din cauza anumitor celule mici care au rămas nedetectate în organism după tratament. De-a lungul timpului, aceste celule se pot multiplica și pot crește suficient cât testele să le identifice. În funcție de tipul de cancer, acest lucru se poate întâmpla pe parcursul unor săptămâni, luni sau chiar mulți ani după ce cancerul primar a fost tratat.

Cu toate acestea, este imposibil pentru medici să ştie care pacient va experimenta o recidivă. Probabilitatea de reapariție a cancerului și zona de apariție ține de tipul de cancer primar. Unele cancere au un model previzibil de recurență, iar medicul, fiind familiarizat cu istoricul medical, vă va da mai multe informații despre tipul de risc.

Recurența poate fi locală (să recidiveze în aceeași parte a corpului unde a fost localizat cancerul primar), regională (recidiva să fie aproape de partea primului cancer), sau la distanță (recidiva este în altă parte a corpului). Cancerele care recidivează în alte zone vor fi denumite după prima zonă care a suferit de cancer. De exemplu, dacă o persoană care a suferit de cancer la sân suferă o recidivă, medicii vor spune ca ea are cancer la sân metastatic (cancerul de sân s-a mai extins și la un alt organ).

Diagnosticare și tratament

După ce tratamentul cancerului primar a luat sfârșit, medicul dumneavoastră vă poate da o îngrijire post-tratament pentru a monitoriza harta de recuperare, dar și potențialul de recidivă. Această îngrijire include de obicei, vizite la medic cu examene fizice în detaliu. Pentru unele tipuri de cancer există anumite teste de sânge sau de imagistică care trebuie efectuate periodic, pentru a verifica o posibilă reapariție. De cele mai multe ori, cu toate acestea, examinarea atentă și conversația va fi singura modalitate de monitorizare. În plus, medicul dumneavoastră, vă va spune să urmăriți semnele sau simptomele de recurență specifice.

În cazul în care este detectat cancerul recurent, medicul va dispune efectuarea unor analize suplimentare, precum anumite teste de laborator, studii de imagistică sau biopsie, pentru a afla cât mai multe informații posibil cu privire la recurență. După ce se efectuează testele, dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți stabili modalitățile de tratament. Acest lucru este similar cu procesul de programare a unui tratament pentru cancerul primar.

Când va face o recomandare de tratament, medicul dumneavoastră va lua în calcul tipul de cancer, localizarea, dimensiunea cancerului recurent, precum și starea dumneavoastră generală de sănătate. Considerațiile suplimentare vor cuprinde tipul tratamentului primit inițial, timpul de răspuns la tratament, efectele secundare ale tratamentului inițial, timpul scurs până la încheierea tratamentului inițial. Pe baza unor studii mai recente, medicul vă poate recomanda un tratament mai nou împotriva cancerului. În procesul decizional este important să se ia în considerare obiectivele și beneficiile preconizate ale fiecărui tratament, precum și riscurile posibile, efectele secundare precum și efectul asupra calității vieții.

Emoțiile și lupta

În cazul în care sunteți diagnosticați cu cancer a doua oară, este posibil să experimentați multe din sentimentele pe care le-ați trăit la depistarea primului cancer. Șoc, neîncredere, anxietate, frică, furie, nemulțumire și un sentiment de pierdere a controlului, pot fi emoții comune. Toate sentimentele sunt răspunsuri normale în fața unei asemenea situații dificile. Unele persoane consideră acest diagnostic mult mai supărător ca primul.

Mulți dintre cei diagnosticați cu cancer recurent pot să înceapă să aibă îndoieli în legătură cu primul tratament  urmat sau în legătură cu deciziile și alegerile făcute după tratament. Este foarte important să țineți  cont de faptul că la momentul decizional aveați un set de informații pe baza cărora s-a  recomandat tratamentul specific de către medicul oncolog. Este imposibil atât pentru pacient cât și pentru medic să prezică viitorul.

Este de înțeles, ca pacienții cu cancer recurent să fie îngrijorați că nu vor putea să depășească și acest moment, că nu vor face față unei noi runde de tratamente și teste. Cu toate acestea, sunt și pacienți care consideră că sunt pregătiți pentru a face față mai bine provocărilor. De exemplu pacienții cu cancer recurent se pot folosi de următoarele resurse:

  • Cunoștințele despre cancer deja dobândite anterior reduc sentimentul de teamă și de anxietate apărute din cauza necunoscutului
  • Relațiile anterioare cu medicii, cu asistentele medicale, cu spitalul și cu personalul clinicii, dar și cunoașterea sistemului medical și toată terminologia.
  • O mai bună înțelegere a asigurării de sănătate.
  • Familiarizarea cu tratamentele pentru cancer și cu efectele lor secundare precum și a strategiilor de reducere a acestora.
  • Familiarizarea cu diferite surse de sprijin, inclusiv cu cele găsite în familie și în prietenii apropiați, în grupurile de mass-media dar și printre profesioniști instruiți.
  • Experimentarea practicilor de reducere a stresului precum exercițiile fizice, meditația sau petrecerea timpului în compania prietenilor apropiați.

Deși este normal să întâmpine probleme emoționale după diagnosticarea cu cancer recurent, este important să se apeleze la ajutor profesionist atunci când stresul de lungă durată a interferat cu capacitatea de a desfășura activități de zi cu zi. Consilierea vă poate ajuta să învățați modalități de a face față dificultăților sentimentale, gestionarea simptomelor de cancer și a efectelor secundare a tratamentului. Acesta poate fi un moment potrivit pentru a face parte dintr-un grup cu care să poți să împărtășiți trăirile dvs, cu oameni care sunt în aceeași situație ca dvs.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba