Creșterea dozei de radiații în tratamentul ependimomului la copii

Ependimomul malign, ce se dezvoltă din ependimul care căptușește cavitățile lichidiene ale creierului, se tratează în mod normal prin combinarea intervenției chirurgicale cu radioterapia, la care, în unele cazuri, se adaugă chimioterapia. Începând cu anul 2004, cazurilor pediatrice le-a fost recomandată o doză de 59,4 gray (Gy), spre deosebire de doza admisă până atunci, de 54 Gy.

Ependimomul reprezintă al treilea cel mai frecvent tip de tumoră cerebrală la copii. Cu ajutorul intervenției chirurgicale și al radioterapiei, rata de supraviețuire globală pe 5 ani este de aproximativ 70%, dar prognosticul individual diferă considerabil în funcție de mai mulți factori : vârstă, gradul de dificultate al intervenției chirugicale, doza și tehnica radioterapiei.

Doctorul Lorenza Gandola, șef al secției de radioterapie pediatrică la Institutul Național Oncologic din Milano, Italia, descrie modul în care echipa sa a dezvoltat o strategie pentru copiii ce încă prezintă ependimom de dimensiuni variabile în urma intervenției chirurgicale. În plus față de cei 59,4 gray (Gy), au adăugat încă 8 Gy dozei de radiații primite de reziduurile tumorale, divizată în două reprize. Cercetătorii au utilizat o combinație a mai multor tehnici de radioterapie de ultimă generație cu scopul de a livra doza de radiații în țesutul malign restant, încercând să salveze cât mai mult țesut cerebral sănătos posibil. Douăzeci și patru de copii eligibili (cu vârsta medie de 4,5 ani) din cei 143 implicați în proiectul italian au primit o doză crescută de radiații, iar 15 dintre aceștia sunt încă în viață, fără ca boala să progreseze la aproximativ 51 de luni după confirmarea diagnosticului.

„Strategia noastră contribuie semnificativ la controlul local al afecțiunii în cazul copiilor, iar acest lucru este cu atât mai remarcabil cu cât ei deja primiseră un prognostic nefavorabil în urma intervenției chirurgicale. Această abordare a radioterapiei fracționate reprezintă o alternativă a operației în cazurile unde nu mai este posibilă o nouă intervenție fără consecințe grave, inclusiv letale asupra pacientului, ” a declarat doctorului Gandola.

Nu au fost raportate decese sau toxicitate majoră cauzată de acest tratament în grupul de referință, de aceea tehnica devine subiectul unui studiu clinic internațional realizat în clinicile și spitalele ce aparțin Societății Europene de Oncologie Pediatrică SIOP.

„Considerăm că cercetarea noastră reprezintă o oportunitate de a crește speranța de viață a copiilor cu un prognostic nefavorabil al ependimomului și sperăm că studiile clinice SIOP ne vor confirma ipoteza în beneficiul acestor pacienți,” a conclus doctorul Gandola.

În prezentarea medicului Anne Ducassou, de la Institutul Claudius Regaud, IUCT-Oncopole, Toulouse, Franța, s-au dezbătut descoperirile unui studiu incluzând 177 de copii tratați de ependimom în Franța între anii 2000-2013, cu vârsta cuprinsă între 1 și 23 de ani (vârsta medie de 5 ani). Cercetătorii au studiat caracteristicile afecțiunii revelate de scanarea MRI, în special cele care au legătură cu metabolismul, de exemplu perfuzia și răspândirea moleculelor intercelulare de apă, ceea ce reflectă de asemenea numărul de celule în interiorul tumorii. „Ne-am propus să cercetăm dacă aceste caracteristici metabolice ar putea avea un rol în prognosticul controlului local al afecțiunii și în supraviețuire și dacă ne-ar putea ajuta să prevenim recidivele apărute în urma unei perioade de îmbunătățire.”

Toți oncologii radioterapeuți din Franța care au tratat copii cu ependimom au furnizat date echipei doctorului Ducassou. Cercetătorii au descoperit că pacienții cu tumoră localizată ce au fost tratați cu doze de radiație de 59,4 Gy, în uz din 2004, au evoluat mai bine decât cei care au primit doza mai scăzută în trecut. Dintre cei 177 de pacienți incluși în studiu, rata de supraviețuire globală și cea de supraviețuire fără progresia bolii este de 90% și 67% pentru pacienții ce au primit o doză mai mare de 54 Gy, comparată cu rata de 79% și 52% a pacienților care au primit o doză mai mică.

„Cercetarea noastră, cuprinzând un număr mare de copii cu ependimom a confirmat că tratamentul pe care îl implementăm astăzi este superior celui anterior, dar încă necesită multă muncă. De exemplu, copii mai mici de 3 ani și cei care suferă de o formă agresivă au avut rezultate mai slabe. De aceea trebuie să căutăm noi metode de a ne perfecționa tratamentul, precum și să identificăm alți copii cu un risc crescut de recidivă,” a precizat doctorul Ducassou.

Profesorul Philip Poortmans, președintele Societății Europene de Radioterapie și Oncologie (ESTRO), a afirmat: „Cancerul la copii este destul de rar din fericire, dar, în momentul diagnosticării, are un efect puternic atât asupra vieții pacientului, cât și a părinților și apropiaților. În ultima perioadă, cercetarea în cancerul infantil s-a axat mai degrabă pe evitarea efectelor secundare tardive. Cu toate acestea, în cazul ependimomului, mulți pacienți încă nu s-au vindecat și în consecință decedează din cauza afecțiunii. De aceea este important sa fie identificați cu exactitate acei copii ce prezintă un risc crescut de recurență.”

„Ambele studii prezentate demonstrează că există o relație evidentă doză-efect în controlul tumorii și în supraviețuire. În timp ce creșterea dozei de la 54 Gy la 59,4 Gy îmbunătățește controlul bolii și favorizează supraviețuirea, conform studiilor efectuate, este planificată o nouă cercetare pentru a confirma creșterea dozei cu încă 8 Gy, livrată cu tehnici de radioterapie extrem de bine controlate ce oferă o doză bine țintită asupra tumorii, menținând o doză scăzută asupra țesutului proximal. Sperăm să obținem rezultate cât mai bune pentru acești copii. ”

Sursa : news-medical.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba