Gabriel Kacso: „30% din cancere pot fi prevenite printr-o alimentație potrivită”

Ereditatea joacă un rol minor în apariţia cancerului comparativ cu alimentaţia şi fumatul, este de părere oncologul Gabriel Kacso. Medicul a enumerat cel mai des întâlnite tipuri de cancer în România şi a vorbit despre opţiunile moderne de distrugere a tumorilor.

Click Sănătate: Care sunt cele mai des întâlnite forme de cancer la români și care este speranța de viață după diagnostic?
Dr. Gabricl Kacso: Cancerele de sân la femei, cancerul de prostată la bărbați, în care global (toate stadiile incluse, cu tratamente adaptate stadiului) avem o speranță de viață de 10 ani pentru 2 din 3 pacienți. La populaţia generală, printre cele mai frecvente cancere sunt cele digestive, cu speranţa de viaţă la 5 ani – orientativ – de circa 66%, respectiv cele pulmonare, unde, din păcate, rezultatele sunt modeste, de 20%, în ansamblu.

Click Sănătate: Ce simptome ne dau de gândit că poate fi vorba de cancer?
Dr. Gabriel Kacso: Nu există, din păcate, un tablou clinic tipic pentru cancer. Prezenţa simptomelor generale, cum sunt scăderea în greutate şi în forță fizică, apariţia unor ganglioni măriţi fără o cauză infecţioasă evidentă sau orice simptom de organ (tuse, dificultăți de înghiţire, lipsă de aer, micţiuni mai dese şi mai dificile, diverse sângerări – ginecologice, rectale, nazale ele.), care au tendinţa să se permanentizeze şi să se agraveze, în timp relativ scurt, impune prezentarea de urgenţă la medicul de familie pentru un prim consult medical. Acesta va decide dacă sunt necesare investigaţii suplimentare.

Click Sănătate: Cât contează alimentaţia în prevenirea cancerului?
Dr.Gabriel Kacso: Se consideră că aproximativ o treime din cancere este legală de o alimentaţie inadecvată. Altfel spus, putem preveni arca 50% din cancere cu o alimentaţie variată, bogată în fructe, legume, cu mese regulate şi cu evitarea produselor prăjite, afumate sau conservate prin sărare excesivă, evitarea consumului excesiv de alcool şi cu precădere a celui concentrat (>20%), precum şi o hidratare adecvată cu minimum 2 l de apă/ceai zilnic.

Click Sănătate: Ereditatea este un alt factor important în apariţia cancerului. De la ce vârstă sunt necesare controale preventive la persoanele cu risc?
Dr. Gabriel Kacso: Ereditatea joacă un rol minor în apariţia cancerului, în comparaţie cu alimentația sau cu fumatul. Caracteristic cancerelor ereditare este vârsta mai tânără de apariţie. Nu există o vârstă minimă pentru toate cancerele ereditare, de la care ar trebui să înceapă controalele preventive. Ca regulă generală, se recomandă debutul controlului preventiv, prin mijloace specifice (de exemplu, colonoscopie pentru carcerele ereditare de colon, ecografie/mamo-grafie şi – în cazuri grafic şi – în cazuri dubitative – RMN mamar pentru cancerul de sân, PSA şi freePSA pentru cancerul de prostată etc.), cu cel puţin 10 ani mai devreme față de persoanele fără factori de risc. Frecvenţa repetării acestor examinări este cel puțin dublă faţă de cei fără risc (de exemplu, anual pentru ecografie / mamografie versus o dată la 2 ani, pentru femeile fără factori de risc, cu vârsta peste 50 de ani).

Click Sănătate: Ce este nou în tratarea cancerului în ţara noastră?
Dr.Gabriel Kacso: În teorie, suntem la zi cu noutăţile, în special cu cele din oncologia medicală, inclusiv cu terapia moleculară ţintită. În realitatea clinică a României de azi, chirurgia oncologică minim invazivă (laparoscopică, robotică) este subutilizată (din lipsă de infrastructură şi training specific), iar radioterapia este dramatic suboptimală ca număr şi complexitate de aparatură. Cu toate acestea, implementarea moleculelor sau tehnicilor terapeutice noi a cunoscut în România o accelerare în ultimii ani.

Click Sănătate: Ce înseamnă terapie ţintită în cancer?
Dr. Gabriel Kacso: Terapie ţintită înseamnă a da un tratament care anihilează o anumită ţintă din economia supravieţuirii sau înmulţirii celulei tumorale. În general, aceste terapii ţintite acţionează fie direct asupra celulei tumorale, fie asupra vaselor de sânge care alimentează tumora, ori asupra celulelor vecine celei tumorale. Prin extinderea terminologiei la radioterapie, ţintit înseamnă să creştem precizia iradierii mai selectiv m celulele tumorale şi să iradiem cât mai puţin pc cele sănătoase din jur. Pe acest principiu, radioterapia cu modularea intensităţii (IMRT) şi optimizare volumetrică rotatorie (VMAT) permit obţinerea unui raport eficacitate/toxicitate superior faţă de iradierea clasică sau chiar conformaţională (3DCRT) pentru majoritatea pentru majoritatea cancerelor care necesită iradiere (cap şi gât, prostată, cancere digestive etc.).

Sursa: Click Sănătate

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba