5 Mituri despre radioterapie

Este firesc pentru oricine începe un nou tratament medical să aibă anumite temeri. Pentru persoanele care sunt la primul tratament de radioterapie, reținerea pare să fie sporită de unele neînțelegeri obișnuite legate de tratamentul în sine.

1. Radioterapia este dureroasă.

Nu chiar. Cei mai mulți pacienți nu au nici o senzație legată de radiații atunci când se realizează tratamentul de zi cu zi. Unii pacienți menționează, însă, o ușoară încălzire sau senzație de furnicături în zona vizată, în timp ce aparatul de radiații baleiază pe deasupra acesteia. De-a lungul timpului, pielea din acel loc tratat va deveni treptat uscată, dureroasă și va oferi senzație de mâncărime sau de arsură. Aceste senzații pot fi neplăcute, dar de obicei nu sunt suficiente pentru ca o persoană să oprească sau să întrerupă tratamentul.

2. Radioterapia mă va face radioactiv.

Numai în anumite cazuri. Dacă sunteți tratat cu radiații externe, nu veți fi radioactiv, în nici un caz. Radiația primită oferă doza respectivă țesuturilor instantaneu –  nu există nici o radiație persistentă odată ce tratamentul s-a finalizat. În timp ce încercați să reveniți la ritmul normal al vieții de zi cu zi, este important să reamintiți prietenilor, familiei și colegilor de serviciu că nu sunt expuși la radiații.

3. Radioterapia va determina căderea părului.

Nu, oricum, nu pe cap. Dacă faceți un tratament exclusiv de radioterapie, nu veți pierde părul de pe cap (părul de pe piept sau din zona axilei ar putea cădea în timpul tratamentului cu radiații, dar va crește la loc). Percepția greșită că radiațiile te fac să-ți pierzi părul vin de la confuzia dintre radiații și chimioterapie. Deoarece mulți pacienți încep tratamentul cu radiații imediat după chimioterapie, este de înțeles că efectele secundare ale celor două terapii sunt confundate. Deoarece chimioterapia este un tratament „sistemic”, ceea ce înseamnă că afectează întregul organism, veți pierde probabil părul în timpul acestui tratament. Radioterapia este un tratament „local” și aceasta înseamnă că este axat direct pe țesutul din zona sânilor și ganglionilor limfatici, care se află, eventual, în apropiere. Cu excepția cazului în care radiația este direcționată către cap, nu veți pierde părul datorită radiațiilor.

4. Radioterapia va provoca greață și vărsături.

De obicei nu. Radioterapia ganglionilor limfatici din zona sânului și pentru cancerul de sân în stadiu precoce, de obicei, nu produce greață sau vărsături. Totuși, dacă radiațiile sunt utilizate pentru a trata stadiile avansate de cancer de sân care s-a răspândit în alte părți ale corpului mai departe de acesta, tratamentul poate provoca greață și vărsături, în special dacă radiațiile sunt orientate către creier sau tractul gastro-intestinal. Riscul de apariție a senzației de greață se modifică odată cu creșterea dozei de radiații și dimensiunea zonei expusă tratamentului. De asemenea, dacă faceți chimioterapie, în același timp cu radiația, anumite chimioterapice pot provoca greață și vărsături.

5. Radioterapia va crește șansa de răspândire a cancerului de sân.

Nu. Scopul radioterapiei mamare este de a reduce riscul de recurență a tumorii în regiunea sânului. Radiațiile la un sân nu cresc șansa de a răspândi cancerul și la celălalt. Este adevărat că există o relație între radiație și cancer: adolescentele care au primit radiații în zona pieptului datorită bolii Hodgkin au un risc mai mare de a face cancer de sân, deoarece sânul este în plin proces de creștere și este, astfel, deosebit de vulnerabil la radiații. De altfel, un procent mic de femei care au fost expuse la radiațiile provenite în urma exploziei bombei atomice de la Hiroshima, în timpul celui de al doilea război mondial, au manifestat niveluri mai ridicate de cancer la sân mai târziu în viață. Acum înțelegem că aceasta a avut loc deoarece femeile au fost expuse la niveluri scăzute de radiații asupra întregului corp. Radiația terapeutică pe care o veți primi este destinată tocmai acelei zone specifice a sânului și nu se va „risipi” în alte zone ale corpului.

Sursa: Breast Cancer Org

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba