Există o legătură între anumite INFECȚII VIRALE și CANCER?

“Virusurile sunt organisme foarte mici, compuse din gene – ADN sau ARN înconjurate de o membrană proteică. Unii dintre aceștia pot cauza cancer  și se numesc oncovirusuri.

 LEGĂTURA DINTRE INFECȚIILE VIRALE ȘI CANCER

Departe de a ocupa spațiul mediatic cu acceași intensitate precum virusul cu care își bate capul întreaga planetă la momentul actual ( COVID-19), există câteva infecții virale bine studiate care cauzează cancer.

Virusurile sunt organisme foarte mici, compuse din gene – ADN sau ARN, înconjurate de o membrană proteică. Unele dintre acestea pot cauza cancer și se numesc oncovirusuri.

ONCOVIRUSURI

Epstein-Barr virus ( EBV) – este un herpes-virus transmis prin salivă. Infecția cu acest virus crește riscul de limfom Burkitt, unele tipuri de limfom Hodkin și non-Hodkin precum și cancer gastric. Nu există vaccin contra EBV la momentul actual.

Virusul Hepatitei B ( HBV) – se transmite prin sânge, spermă și alte lichide corporale infectate. Este printre principalele cauze de cancer hepatic. Vaccinul contra hepatitei B este recomandat pentru toată lumea.

Virusul Hepatitei C ( HCV) – se transmite prin sânge infectat, provoacă cancer hepatic și unele tipuri de limfom non Hodkin. Nu există vaccin contra hepatitei C, dar există tratamente eficiente moderne.

Virusul imunodeficienței umane ( HIV) – se transmite prin spermă, secreții vaginale, sânge și lapte matern infectate. Nu cauzează direct cancer, dar crește riscul de cancer prin distrugerea sistemului imun, scăzând astfel posibilitatea organismului de a lupta împotriva altor oncovirusuri. Astfel permite altor oncovirusuri să provoace cancere asociate infecției HIV, cum ar fi sarcom Kaposi, limfoame Hodgking și non –Hodgkin, cancer de col uterin, ale canalului anal, ale sferei ORL. Nu există vaccin împotriva HIV la momentul actual, dar tratamentele antiretrovirale moderne au crescut mult șansele de supraviețuire ale pacienților infectați, față de perioada anilor 80, la începutul pandemiei.

Herpex simplex virus 8 ( HHV-8) – se asociază cu sarcomul Kaposi la persoanele imunodeprimate, cum ar fi cei infectați HIV.

Human papillomavirus ( HPV) – există 12 tulpini care pot provoca mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cel de col uterin, de canal anal, din sfera ORL, penial, vulvar, vaginal. Exista vaccinuri împotriva HPV disponibile inclusiv în Romania.

ATENȚIE! Din păcate, Romania rămâne lider în Europa la incidența cancerul de col uterin, datorită screeningului deficitar și a vitezei lente a campaniei de vaccinare anti HPV.

Mecanismul exact prin care oncovirusurile cauzează cancer este un subiect complicat, fierbinte și incomplet explicat de oamenii de știință. Ce se cunoaște este faptul că virusurile deturnează celulele, își introduc ARN-ul și AND-ul în celula gazdă, acest mecanism fiind o posibilă cauză de transformare malignă.

CE PUTEȚI FACE PENTRU A EVITA INFECTAREA CU VIRUSURI ONCOGENE?

  1. Vaccinati-vă! Exista la momentul actual vaccinuri împotriva HBV și HPV.
  2. Testați-vă! Dacă sunteți expuși unui risc, există teste screening pentru HPV, HBV, HCV, HIV! Includerea într-un program de screening este cea mai bună idee pentru a depista din timp un posibil cancer incipient.
  3. Protejați-vă! Practicați sexul protejat! Vă poate ține departe de HPV, HIV, HBV, HCV!
  4. Nu folosiți droguri/seringi/ace sau alte obiecte care pot fi contaminate cu sânge!

Dr. Vlad Manolescu
Medic Primar Oncologie Medicală
Amethyst Radioterapie Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba