Caută
Close this search box.

Fertilitatea în cancerul mamar. Sarcina în cancer

Fertilitatea în cancerul mamar este afectată de tratamentele specifice acestei patologii, cum ar fi chimioterapia și hormonoterapia. Unele femei pot rămâne însărcinate după tratamentul de cancer, însă majoritatea femeilor nu reușesc să conceapă un copil după terminarea acestuia. De asemenea, și bărbații care au fost tratați pentru cancer mamar, pot avea probleme legate de fertilitate.

Ce este cancerul mamar?

Cancerul mamar este cancerul cu cea mai mare incidență în rândul femeilor. Aproximativ ⅓ dintre cancerele diagnosticate la femei, sunt cancere mamare. De asemenea, cancerul mamar este cea de-a doua cauză de deces în rândul femeilor, la nivel mondial.

În ceea ce privește vârsta pacientelor, 6,6% din toate cancerele mamare sunt diagnosticate la femei cu vârste sub 40 de ani, iar 2,4%, la femei sub 35 de ani. 

Pacientele tinere cu cancer mamar au de înfruntat nevoi diferite și situații particulare:

  • Tumorile high-grade, care necesită tratamente mai agresive și mai complexe, precum chimioterapia și hormonoterapia, alcătuiesc mai mult de jumătate din cazurile incidente în categoria de vârstă 20-34 ani, această proporție scăzând cu vârsta;
  • Cele hormonosensibile – cel mai comun subtip, reprezentând aproximativ 58% din totalul cazurilor.

Fertilitatea în cancerul mamar

Cel mai des, femeile se confruntă cu următoarele probleme care pot afecta fertilitatea în cancerul mamar:

  • Chiar dacă amenoreea (absența menstruației) apare după chimioterapie, majoritatea pacientelor sub 35 de ani își recapătă menstruația în decurs de 2 ani de la finalizarea chimioterapiei. Este important de menționat că menstruația și infertilitatea nu sunt neapărat interconectate.
  • Pacientele nu ar trebui să rămână însărcinate în timpul tratamentului sau în decurs de 6 luni după aceea;
  • Metodele de contracepție hormonale nu sunt recomandare;
  • Alăptarea după tratament nu este contraindicată, deși cantitatea și calitatea laptelui va fi, probabil, compromisă. Nu este recomandată alăptarea în timpul tratamentului oncologic activ.

Factorii de risc care afectează fertilitatea în cancerul mamar:

  • Vârsta. Rezerva ovariană scade semnificativ între 30-40 de ani, vârsta la care sunt diagnosticate majoritatea femeilor, încă în perioada fertilă cu cancer de sân.
  • Tratamentul. Tratamentul în sine poate altera calitatea celulelor reproductive sau poate inhiba secreția normală de hormoni necesari concepției și susținerii unei sarcini. Chirurgia sânului în sine nu afectează fertilitatea, doar când aceasta este acompaniată de ovarectomie (îndepărtarea ovarelor), cum se întâmplă în cazul anumitori mutații genetice care duc la apariția cancerului de sân.
  • Boala. Unele cancere de sân pot apărea sporadic, sau în cadrul unui sindrom genetic (precum prezența mutației BRCA), situație în care se recomandă extirparea ovarelor profilactic, pentru a preveni apariția unui cancer la ovare.

Metode de prezervare a fertilității în cancerul mamar 

Protecția ovarului cu analogi LHRH în timpul chimioterapiei

Este o metodă ușor de implementat, ieftină, nefiind nevoie de stimulare ovariană. Presupune administrarea unei injecții subcutanat lunar, care are ca rol oprirea temporară/definitivă a funcției ovarelor, astfel încât ovulele să fie protejate de acțiunea chimioterapiei. 

Fertilizarea în vitro

În momentul de față, fertilizarea în vitro este cea mai eficientă metodă de prezervare a fertilității. Aceasta presupune stimularea ovarelor să elibereze ovule care sunt ulterior prelevate și fertilizate în laborator. Acest lucru duce la producția unui embiron. Embrionul poate fi înghețat și păstrat. După tratamentul pentru cancer, se introduc unul sau mai mulți embironi în uter. Un dezavantaj al acestei metode este timpul îndelungat pentru procedură, ceea ce poate duce la întârzierea tratamentului de cancer.

Înghețarea ovulelor

Medicii pot preleva și îngheța ovulele, pentru a fi utilizate ulterior.

Înghețarea de țesut ovarian

Această metodă presupune prelevarea unei părți mici de țesut ovarian, care va fi apoi înghețat. Se numește crioprezervare de țesut ovarian. Acesta este reimplantat după finalizarea tratamentului de cancer. Dacă țesutul ovarian devine din nou funcțional, acesta va produce ovule și posibilitatea apariției unei sarcini pe cale naturală.

Noile studii ne arată că, în cazul femeilor diagnosticate cu cancer de sân, care se află sub tratament cu hormonoterapie adjuvantă, este sigură întreruperea temporară a tratamentului, după minim 18 luni de la tratament, pentru concepție și naștere, ulterior reluându-se hormonoterapia și continuarea acesteia până la minim 5 ani, fără a crește riscul de recividă a cancerului.

Concluzii

  • Păstrarea fertilității în cancerul mamar este un aspect important pentru paciente, însă ratele fertilității post diagnostic rămân scăzute;
  • Sarcina după cancer mamar nu crește riscul de recividă;
  • Există posibilitatea unei ușoare creșteri a complicațiilor în sarcină;
  • Prezervarea fertilității ar trebui implementată prin servicii adecvate de oncofertilitate;
  • Întreruperea temporară a tratamentului endocrin, în vederea obținerii unei sarcini, este sigură.

Materialul este redactat de Dr. Alexandra Zerbea, Medic Specialist Oncologie Medicală în cadrul centrului Amethyst Timișoara.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba