Importanța psihoterapiei în oncologie – prin ochii unui pacient

Dacă tu sau o persoană dragă ați primit diagnosticul „cancer”, este foarte posibil ca primele stări resimțite să fie șocul, teama de necunoscut și de incertitudine. Pentru mulți oameni, un astfel de diagnostic este considerat cel mai greu moment din viața lor, fiind învăluiți de gânduri negative, acestea fiind, de multe ori, mai greu de suportat decât tratamentul în sine.

Pentru o trecere mai ușoară prin acest tratament, pacientul are nevoie de suport emoțional și de schimbarea lentilei prin care vede acest drum pe care trebuie să îl parcurgă. Aici intervine psihoterapia, iar Mihaela P., pacient oncologic în Clinica Amethyst Cluj, a împărtășit cu noi impactul pe care ședințele de psihoterapie l-au avut asupra sănătății ei mentale. Mihaela este un pacient care a reușit să privească situația în care se află într-un mod rațional și obiectiv, nu într-un mod bazat pe emoții și subiectivitate, lucru care i-a schimbat perspectiva asupra întregului parcurs oncologic.

1. Ce v-a determinat să începeți ședințele de psihoterapie pe durata tratamentului dumneavoastră?

Nu am ezitat nicio clipă să recurg la psihoterapie, deoarece am conștientizat cât de importantă ar fi putut fi aceasta în tratarea depresiei unui membru al familiei, care a refuzat-o categoric. Motivul refuzului a fost credința că este o rușine să mergi la psiholog.

2. Au existat anumite bariere culturale/prejudecăți legate de psihoterapie, de care v-ați lovit în momentul în care ați decis să începeți ședințele cu psihologul?

Din păcate, fac parte dintr-o generație care nu a fost educată în spiritul rezolvării anumitor probleme prin psihoterapie, însă cred că din orice experiență ai ceva de învățat. Am încercat să vorbesc, așa cum obișnuiam, cu unii apropiați despre situația cu care mă confrunt, dar am simțit că nu este de ajuns.
Înainte să vin la Amethyst Radiotherapy Cluj-Napoca, m-am informat, de pe site, despre componența echipei de specialiști și m-am bucurat să văd că există posibilitatea de a beneficia de ședințe de psihoterapie, oferite de o persoană tânără, dar cu vechime în Clinică. Curiozitatea m-a făcut să caut mai multe informații despre Doamna psiholog Oana Hetea și, astfel, am aflat că este coautoarea unui Ghid de bune practici destinat psiho-oncologilor, ceea ce mi-a întărit și mai mult convingerea că voi fi pe mâini bune.

3. Care au fost convingerile și temerile legate de diagnosticul dumneavostră la început și cum s-au schimbat acestea pe măsură ce ați înaintat cu ședințele de psihoterapie?

A fost un șoc să aflu că am devenit pacient oncologic. Nu știam nimic despre tratament, mă temeam de ce va urma, internetul nu-mi oferea decât parțial răspunsuri, iar, după întâlnirea preliminară cu medicul specialist, întrebările și gândurile au început să mă frământe tot mai mult. Așa că, am hotărât să urmez ședințe de psihoterapie, care m-au ajutat foarte mult să-mi înving temerile și să-mi pun ordine în gânduri și în emoții.

4. În ce modalitate v-a ajutat psihoterapia în acceptarea și înțelegerea diagnosticului dumneavoastră?

Prin psihoterapie, am reușit să-mi păstrez moralul, să trec, mai ușor, peste durata tratamentului, care mi s-a părut mai greu de suportat decât tratamentul în sine și să găsesc echilibrul între negarea diagnosticului și confruntarea cu realitatea.

5. Cum a contribuit psihoterapia la construirea unei atitudini optimiste în timpul tratamentului dumneavoastră?

Contribuția psihoterapiei a fost esențială în a-mi schimba tiparele de gândire negativă, prin tehnicile de restructurare cognitivă pe care le-am pus în practică, după ce am învățat cum funcționează.

6. Ce așteptări ați avut de la ședințele de psihoterapie și cum s-au materializat acestea?

Ședințele de psihoterapie au fost mai mult decât m-am așteptat, pentru că am beneficiat de suport psihic, nu doar în cadrul formal al programărilor, ci de fiecare dată când am întâlnit-o pe Doamna psiholog Oana Hetea în Clinică.

7. Din perspectiva unei persoane care a mers constant la psihoterapeut pe parcursul tratamentului, cât de important considerați că este acesta pentru un pacient ocnologic?

Cred că rolul psihoterapeutului este unul la fel de important ca al celorlalți specialiști care îi tratează pe pacienții oncologici. Pe parcursul întregului tratament, a contat foarte mult atitudinea de susținere constantă din partea unui profesionist, de la care am învățat să-mi observ obiectiv și să-mi analizez, cu detașare, acțiunile și gândurile.

Mihaela P. – Pacient Oncologic în cadrul clinicii Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba