Importanța relației și a comunicării medic-pacient în radioterapie

Cancerul, ca o boală devastatoare și prea frecventă, cu planuri de tratament complexe, este un prim exemplu al importanței relației medic-pacient.

Un diagnostic de cancer este adesea însoțit de suferință emoțională, care poate interfera direct cu capacitatea pacientului de a procesa informațiile medicale și de a face față bolii sale. Pacienții cu cancer pot părăsi vizitele oncologice cu confuzie în ceea ce privește planul de îngrijire și opțiunile de tratament.

Pentru a asigura cea mai mare încredere a pacientului și, astfel, participarea deplină a acestuia la obținerea unui rezultat pozitiv, medicul radioterapeut trebuie să dețină bune abilități tehnice, verbale și nonverbale.

Comunicarea este esențială în furnizarea de îngrijiri de înaltă calitate, centrate pe pacient. Pe lângă consolidarea relației pacient-medic și promovarea unui model de luare a deciziilor în cunoștință de cauză și partajată, comunicarea centrată pe pacient este asociată cu îmbunătățirea calității vieții, stării de spirit, controlului simptomelor, aderarea la tratamente terapeutice și satisfacția generală. Comunicarea calificată provine din capacitatea de a asculta activ, de a vorbi despre și de a se ocupa de emoțiile pacienților și/sau ale membrilor familiei pe tot parcursul procesului.

Acțiunile fizice și verbale, cum ar fi ținerea de mână a pacientului, oferirea unei îmbrățișări sau oferirea unei povești reconfortante, pot acționa pentru a crea o legătură între pacient și medicul radioterapeut, construind astfel o relație mai puternică. Cu toate acestea, în funcție de pacient, aceste acțiuni pot avea, de asemenea, un efect negativ și îl pot face pe pacient să se simtă inconfortabil, determinându-l să se distanțeze mental și emoțional de medic. De aceea este important, ca la primul consult de radioterapie, să fim atenți la gesturile și la modalitatea de exprimare a pacientului, astfel încât să știm cum să ne comportam cu acesta pe perioada ședințelor de radioterapie.

De asemenea, în practica medicală întâlnim întrebări cum ar fi: “Ce înseamnă acei termeni medicali?’’ sau “Ce a vrut să spună doamna/domnul doctor în acel rezultat?’’ sau “Ce înseamnă această radioterapie?”. Aceste întrebări sunt firești și de înțeles deoarece, chiar dacă suntem în era tehnologiei avansate, nu toată lumea are acces la internet sau nu știe a se folosi de acest bun în favoarea lui. Astfel, este important să discutăm și să explicăm termenii medicali pe înțelesul fiecărui pacient. 

Dr. Ana Maria Tobescu
Medic Specialist Radioterapie
Amethyst Timișoara

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba