Importanța tehnicilor de relaxare în managementul anxietății și al durerii la pacienții oncologici

Importanța tehnicilor de relaxare în managementul anxietății și al durerii la pacienții oncologici  

Tehnicile de relaxare reprezintă o metodă eficientă de detensionare, atât psihică, cât și fizică, a organismului, acestea fiind utilizate frecvent în ameliorarea simptomelor în durerile cronice.

De-a lungul tratamentelor oncologice, pacienții se confruntă cu multiple și diverse stări neplăcute, toate acestea tensionat la maxim organismul.

Tehnicile de relaxare pot fi o opțiune non-invazivă și la îndemână oricărei persoane, indiferent de contextul în care se află. Ele ajută pacientul să facă față optim situației cu care se confruntă în acel moment. De asemenea scopul acestora este de a învăța pacientul cum să stabilească o stare de relaxare profundă, care s-a dovedit utilă în reducerea atât a durerii, cât și a anxietății.

Cele mai utilizate tehnici de relaxare sunt:

  • Respirația profundă;
  • Antrenamentul autogen;
  • Relaxarea progresivă;
  • Imageria ghidată și meditația.

În încercarea de a le cuprinde/rezuma pe toate, încercați să vă așezați într-o poziție confortabilă și să vă concentrați pe respirație, pe modul în care aerul pătrunde în plămâni în momentul inspirului, oxigenând întregul corp și luând cu el tot ce-i negativ, eliminandu-l în momentul expirului. 

Repetați acest lucru câteva minute, după care încercați, în timp ce respirați profund și relaxat, să vă imaginați fiecare parte a corpului cum se relaxează treptat, de la încordare la relaxare profundă. Pentru eficientizarea acestui proces, repetați acest exercițiu cât de des puteți și cel puțin o data pe zi, între 15-30 minute.

Aceste tehnici ne ajută, deoarece ameliorează durerea cronică prin declanșarea proceselor de inhibiție a durerii în creier, iar astfel semnalele de durere către creier sunt inhibate de relaxare, deoarece cantitatea acestora este redusă. Cu alte cuvinte, stresul redus poate influența resimțirea durerii, iar gestionarea stresului prin relaxare reduce semnificativ efectul resimțit al durerii.

Atunci când un nivel considerabil de vigilență este activat în corpul nostru, avem tendința de a hiperventila, fie prin respirații scurte și rapide, fie prea ample, iar în ambele cazuri, acest dezechilibru duce la senzații neplăcute cum ar fi: amețeli, vedere încețoșată, palpitații, senzație de înec, dureri de cap, furnicături.

Scopul tehnicilor de relaxare este de a scădea activitatea sistemului nervos simpatic prin evocarea unei reacții opuse răspunsului la stres, și anume cel de relaxare. Practicarea acestora este asociată cu:

  • Scăderea tensiunii arteriale; 
  • Scăderea frecvenței cardiace;
  • Detensionarea musculară;
  • Autoreglarea respirației;
  • Reducerea secreției de cortizol (hormonul stresului);
  • Inhibarea proceselor inflamatorii.

Toate acestea contribuie la relaxarea organismului, prin reducerea tensiunii musculare, eliberarea endorfinelor și distragerea gândurilor, fapt care duce la diminuarea atât a anxietății, cât și a durerii.

Olivera Stanciu
Psiholog clinician
Amethyst Timișoara

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba