Indicațiile terapiei cu protoni

Ce este terapia cu protoni?

Terapia cu protoni sau protonoterapia este un tip avansat de radioterapie utilizată pentru tratarea anumitor tipuri de cancer.

Terapia cu protoni este considerată una din cele mai  moderne forme terapeutice de combatere a tumorilor, iar principalul beneficiu este acela de a permite tratarea tumorilor localizate în zone sensibile sau a tumorilor mai dificil de abordat prin alte metode de tratament.

Terapia cu protoni s-a dovedit promițătoare în tratarea mai multor tipuri de cancer. Studiile au sugerat că terapia cu protoni poate provoca mai puține efecte secundare decât radiațiile X, deoarece medicii pot orienta mai bine fasciculele de protoni pe o tumoră, astfel încât să existe mai puține daune ale țesutului sănătos din jur.

Totuși, terapia cu protoni eliberează o parte din energia sa în țesuturile sănătoase provocând reacții adverse.

Cum funcționează terapia cu protoni?

La fel ca radiațiile X conventionale, terapia cu protoni este un tip de radioterapie cu fascicul extern. Eliberează, fără durere, radiația prin piele de la un aparat situat înafara corpului.

Un aparat numit sincrotron sau ciclotron creează și accelerează protonii. Viteza mare a protonilor emit energie ridicată. Această energie face ca protonii să călătorească la profunzimea dorită în corp. Protonii eliberează în tumora doza optimă de radiație. Furnizarea precisă a radiației la locul tumorii se traduce printr-un risc mai mic de deteriorare a țesutului sănătos înconjurător.

Când se recomandă folosirea terapiei cu protoni?

Este frecvent utilizată pentru tratarea copiilor, deoarece reduce șansele de a afecta țesuturile sănătoase aflate în creștere. Copiii pot primi terapie cu protoni pentru cancerele cerebrale și ale măduvei spinării. Este, de asemenea, utilizat pentru cancerele oftalmice, cum ar fi retinoblastomul și rabdomiosarcomul orbital.

Terapia cu protoni poate fi, de asemenea, utilizată pentru tratarea acestor tipuri de cancer:

  • Cancerele sistemului nervos central, inclusiv chordomul, condrosarcomul și meningiomul malign
  • Cancer de ochi, inclusiv melanom uveal sau melanom coroidian
  • Cancerele capului și gâtului, inclusiv cancerul cavității nazale și sinusului paranasal și unele tipuri de cancer nazofaringian
  • Cancer de plămâni
  • Cancer de ficat
  • Cancer de prostată
  • Sarcoamele coloanei vertebrale și pelvine, care sunt tipuri de cancer care apar în țesutul moale și în os
  • Tumori cerebrale benigne

Cercetătorii studiază beneficiile potențiale ale terapiei cu fascicul de protoni asupra altor tipuri de cancer.

Comparativ cu radioterapia cu raze X, terapia cu protoni poate permite administrarea a unei doze mai mare de radiație asupra tumorii. Acest lucru crește șansele ca țesuturile tumorale vizate de terapia cu protoni să fie distruse.

Poate provoca reacții adverse de intensitate redusă și de o frecvență mult mai mică, deși acestea pot aparea. Cele mai frecvente efecte secundare includ toxicitate hematologică, oboseală și greață în timpul și după tratament, probleme de digestie, dureri de cap, căderea părului în regiunea corpului tratată,  înroșirea pielii în regiunea tratată. 

Deoarece terapia cu protoni necesită echipamente extrem de specializate și costisitoare, este disponibilă doar în câteva centre medicale oncologice din lume.  

Protonterapia este un tratament cu predilecție într-o continuă dezvoltare, sunt necesare studii clinice pentru a afla dacă este superioară radioterapiei cu raze X.

Deși rezultatele terapiei cu protoni sunt promițătoare, tratamentele avansate cu raze X (VMAT/IMRT, Stereotaxie) rămân standardul în tratarea afecțiunilor oncologice.

Dr. Georgiana Mitel
Medic specialist radioterapie
Amethyst Radioterapie Timisoara

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba