Celulele tumorale pot fi transformate astfel încât să lupte împotriva cancerului

La șoareci, celulele canceroase modificate genetic pentru a produce citokine, substanțe ce luptă împotriva cancerului, pot micșora tumorile și reduce creșterea acestora.

Cu cinci ani în urmă, cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York au arătat că celulele tumorale circulante (CTCs) ar putea atât coloniza noile metastaze, cât și călători înapoi către tumorile de origine.

Profitând de această mișcare bidirecțională a CTC, cercetătorii de la Universitatea din New Mexico și colegii lor au injectat șoareci cu CTC modificate genetic (MG) pentru a exprima citokine împotriva cancerului. Într-un studiu pe șoareci, cercetătorii au descoperit că CTC GM au reușit să ajungă în tumori și să elibereze citokină, ceea ce a determinat scăderea dimensiunilor inițiale ale tumorii vizate. Rezultatele, publicate în PNAS, sugerează că celulele canceroase pot fi instrumente utile pentru elaborarea de tratamente împotriva cancerului.

„Această lucrare este un exemplu elegant de gândire ieșită din tipare”, a declarat Elizabeth Comen, medic oncolog și cercetător la Memorial Sloan Kettering, care nu este implicată în activitatea de cercetare e a dus la descoperirea modului în care pot acționa celulele. „Obținerea unei caracteristici datorită căreia celulele canceroase pot călători în tot corpul pentru a lupta împotriva tumorilor este fascinantă”.

„Ideea este interesantă și îndrăzneață”, a scris în e-mailul pentru revista The Scientist, Joan Massagué de la Sloan Kettering Memorial, coautor al studiului din 2009, care arată mișcarea bidirecțională a CTC, dar care nu a fost implicat în studiul prezent.

Wadih Arap, Pasqualini Renata, precum și colegii lor de la Universitatea din New Mexico, au modificat genetic celulele tumorale murine derivate din trei tipuri tumori: melanom, cancer pulmonar și adenocarcinom pentru ca acestea să exprime și să elibereze factor de necroză tumorală alfa mamară (TNF-α). TNF-α este o citokină dovedită a afecta vascularizația tumorii, printre alte activități anticanceroase. „Este un agent extrem de puternic ca agent anticancer, dar și extrem de toxic, ceea ce îl transformă într-o armă perfect utilă pentru a fi folosită ca agent direcționat”, a declarat Pasqualini pentru The Scientist. „Când este administrat doar la nivel local, eficacitatea sa este crescută și toxicitatea scade”.

Sursa: The Scientist

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba