Radioterapia stereotactică corporală – benefică pentru pacienții cu cancer pancreatic

În decursul acestui an, cercetătorii în oncologie de la Centrul pentru Cancer John Hopkins Kimmel au publicat rezultatele a două studii preliminare ce demonstrează că radioterapia stereotactică corporală (SBRT) poate reprezenta o alegere avantajoasă în comparație cu opțiunile tradiționale de radioterapie datorită atât atemporalității sale, cât și acurateței terapiei. Descoperirile studiilor sugerează, de asemenea, că radioterapia stereotactică corporală este o opțiune sigură de tratament în cazul anumitor pacienți ale căror tumori ale cancerului pancreatic au crescut în dimensiuni, dar nu au metastazat.

Radioterapia stereotactică corporală

SBRT reprezintă o formă de radioterapie ce folosește doze crescute de radiații concentrate cu precizie milimetrică pentru a trata tumorile bine definite. Scopul acestui tip de terapie cu radiații este să administreze o doză suficient de mare pentru a distruge celulele canceroase, în același timp diminuând riscul complicațiilor în cazul organelor și țesuturilor învecinate.

Doctorul Joseph Herman, M.D., M.Sc., unul dintre directorii Clinicii Multidisciplinare pentru Cancer Pancreatic Johns Hopkins și autorul principal al studiului, afirmă: „Majoritatea pacienților pe care îi tratăm cu ajutorul radioterapiei stereotactice corporale prezintă tumori ce nu pot fi îndepărtate în mod sigur și eficient prin intervenții chirurgicale, motiv pentru care rata de supraviețuire a acestora este de aproximativ un an. Așa că, dacă cinci zile de radioterapie stereotactică corporală prezintă rezultate echivalente a șase săptămâni de chimioterapie și radioterapie standard, atunci pacienții petrec mai puțin timp administrându-li-se tratamentul și mai mult timp acasă împreună cu familiile lor. De asemenea, durata destul de mare a radioterapiei standard poate întârzia administrarea dozelor întregi de chimioterapie, oferind mai mult timp fazei de răspândire a cancerului.

Studiile

Primul studiu, intitulat „Rolul radioterapiei stereotactice corporale în cancerul pancreatic : experiența unui singur institut,” a fost publicat în ediția din ianuarie a „Cronicii Chirurgiei Oncologice”. În acest studiu, cercetătorii au analizat caracteristicile comune a 88 pacienți ce suferă de cancer pancreatic, care au beneficiat de SBRT și au primit medicamente în cadrul chimioterapiei la spitalul Johns Hopkins între anii 2010-2014. Rezultatele evaluării au demonstrat că numai 8 pacienți au experimentat efecte secundare severe gastro-intestinale, iar 19 pacienți ale căror tumori erau considerate inoperabile au putut apela la intervenții chirurgicale în urma administrării radioterapiei stereotactice corporale.

Cel de-al doilea studiu, intitulat „Faza a doua a studiului clinic multi-instituțional pentru evaluarea gemcitabinei și radioterapiei stereotactice corporale pentru pacienții cu adenocarcinom pancreatic localizat inoperabil,” a fost publicat în ediția din aprilie a jurnalului „Cancer.” În acest studiu, cercetătorii au comparat caracteristicile clinice a 49 de pacienți ce au primit fie radioterapie stereotactică corporală în 5 doze fracționate, fie chimioterapie cu gemcitabină înainte și în urma administrării radioterapiei. O descoperire în studiul primar a relevat faptul că 22 dintre pacienții ce au beneficiat de întregul tratament cu SBRT au raportat o scădere de 8 puncte pe o scară de referință a durerii de 25, la patru săptămâni în urma tratamentului.

„Per ansamblu, cele două studii demonstrează că radioterapia stereotactică utilizată în cazul cancerului pancreatic localizat avansat pare să prezinte cel puțin aceleași beneficii ca și radioterapia standard, iar în unele cazuri, pare să aibă efecte superioare acesteia,” afirmă Dr. Herman. În ciuda acestor descoperiri, medicul atenționează că rezultatele trebuie confirmate de studii clinice randomizate.

Reprezentând doar unul dintre cele 41 de centre din țară desemnate de Institutul Național de Cancer ca un Centru Complet pentru Cancer, Centrul Johns Hopkins Kimmel dispune de programe active în cercetarea clinică, cercetarea de laborator, educație, programe pentru comunități, prevenție și control. Centrul pentru Cancer Kimmel este singurul Centru Complet pentru Cancer din statul Maryland.

Sursa : radiationtherapynews.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba